MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 13.56

Színvonalas változatosság

Új arculattal, új szervezésben is nagy sikert aratott a múlt héten, Déván, Vajdahunyadon és Petrozsényban szervezett operafesztivál. A hatnapos színvonalas fesztiválon közel 3000 néző vett részt, legtöbben a vajdahunyadi előadásokon. Ez két okra vezethető vissza, az egyik az, hogy a Hunyadiak kastélya nemcsak a leglátványosabb helyszín, hanem a legnagyobb befogadóképességű is. Ráadásul Déváról többen mentek el a vajdahunyadi előadásokra, mint fordítva.

A Hunyadi líra című idei fesztivál mindenekelőtt változatosságával tűnt ki. Volt klasszikus szabadtéri operaelőadás (Déván Verdi Rigolettója, Vajdahunyadon Puccini Toscája), a harmadikat (Mozart Cosi fan tuttéja) a dévai színházban adták elő, a dévai és petrozsényi színházakban pedig operagálák voltak, melyeken különböző áriákat mutattak be. Az újdonság azonban a Zrínyi 1566 című rockopera volt, ami eddig ismeretlen műfaj volt Hunyad megyében, és ugyanakkor ez volt az első kimondottan magyar előadás, míg a többi nemzetközi jellegű. A vajdahunyadi vár előtti téren bemutatott rockopera bizonyult a legnépszerűbbnek, több mint 500 néző tekintette meg, nagyrészt magyarok, de románok is (több mint százan) kíváncsiak voltak rá. Az előadás utóbbiak tetszését is ugyanúgy elnyerte, mint a magyarokét.
A másik vajdahunyadi előadás is hasonló közönség előtt zajlott, a dévai szabadtéri és színházi előadásokra olyan 400 néző volt kíváncsi, vonta le tapasztalatait a szervezők részéről Ştefan Ciocan. A rockopera ötlete neki köszönhető.
A siker nem is meglepő, tekintettel arra, hogy világhírű művészek léptek fel. Többek között a New York-i Opera orosz énekese, Julija Novikova, az iráni származású amerikai Anooshah Golesorkhi, a csehországi és lengyelországi operáknál tevékenykedő ukrán Andrij Shkurhan, a mexikói Hector Lopez, illetve a Bécsi Opera román énekesnője, Catarina Coresi Lal. Karmesterek: az olasz Giuseppe Sabbatini és a katalán Joan Cantarell.Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'