Hétfõ, 2018. július 16., 23.12

Temesvári Kisebbségek Fesztiválja

Temesvári Kisebbségek Fesztiválja
Temesvári Kisebbségek Fesztiválja

A Polgármesteri Hivatal és a Nemzeti Kisebbségek Konzultatív Tanácsa a 2017. október 7–8. között negyedik alkalommal szervezi meg a Temesvári Kisebbségek Fesztiválját. A Városi Kultúrház támogatásával megszervezett rendezvényekre a Rózsaparkban kerül sor, szombaton és vasárnap 15 órai kezdettel.

Az érdeklődők kézműves műhelyek és gasztronómiai bemutatók által ismerhetik meg a kisebbségek népi hagyományait. A temesvári nemzetiségek hagyományőrző csoportjai a Rózsapark szabadtéri színpadán lépnek fel. Az RMDSZ szervezésében magyar néptáncokat, népdalokat mutatnak be az Eszterlánc és a Bokréta hagyományőrzői. A rendezvény vendége lesz az Arad megyei Loga-Ritmus gyermekzenekar, akik könnyűzenei műsorukkal szórakoztatják a temesvári közönséget.

A zsidó kisebbséget a Shalom kórus, a német kisebbséget a dettai Edelweiss, Billeder Heiderose, Warjascher Spatzen, Hatzfelder Pipatsche, a Hänschenklein csoport és a Banater Musikanten fúvószenekar képviseli. A Bánsági Roma Kulturális Egyesület szervezésében a szendalaki gyermek tánccsoport és a temesligeti roma tánccsoport lép fel a rendezvényen. A makedón–aromán kisebbséget egy Szkopje-ból érekezett népi együttes és egy albán népzenei együttes képviseli, a bolgár népi hagyományokat a vingai Balgarce és a temesvári Szlavjak csoport mutatják be. A Rózsapark színpadán fellépnek a szerb Kruna, a Mladost hagyományőrző csoportok, a torontáldinnyési tamburazenekar és Sveti Nikola zenekara. Az ukrán népi hagyományokat a Kazacsok csoport mutatja be. Az olasz kisebbséget a Stato dell’Arte Officina Culturale Egyesület gyermekkórusa és a Zeneművészeti Egyetem diákjai képviselik.

Valamennyi rendezvényen ingyenes a részvétel.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'