Több mint száz aradinak szólt a dzsessz pénteken

2018. április 16. 17:45 (hétfő) /

Sajnálhatják az aradi magyarok (és a többiek is), hogy kihagyták pénteken este a Flex klubban rendezett, a Nyugati Jelenben is beharangozott dzsesszkoncertet. Akik viszont ott voltak, vérpezsdítő élményben lehetett részük. 2015 után az aradi közönség újra találkozhatott a smooth jazz műfaj magyarországi nagykövetének tartott Zolbert szaxofonossal. A művész, aki egyébként zeneszerző és producer is, ötödmagával lépett fel egy romániai turné keretén belül a szórakozóhelyen, és újra bebizonyította, hogy igenis lehet szeretni, élvezni és érteni a dzsesszt, nem kell megijedni a műfajtól, ahogy azt a legtöbben gondolják. Molnár Mihály, az Aradi Rádió munkatársa, az első aradi magyar nyelvű rádióműsor (Hangos) társszerkesztője – az aradi Jazz Nap megálmodója – szervezésében minőségi, könnyen emészthető és pörgős zenét hallhattak közel másfél órán át, az aradiak. Zolbert előadóművésszel a koncert előtt beszélgettünk egy teraszon.  

– Romániai turnétok második állomása Arad, egy nappal előtte Nagykárolyban zenéltetek.

– Igen, Nagykárolyban kezdtük, és nagyon büszke vagyok erre az egészre, mivel ez az első külföldi turnénk.

– Az aradi publikum nem először találkozhatott veletek, már jártatok Aradon.

– 2015-ben léptünk fel Aradon először, ez volt az első külföldi koncertünk a Nemzetközi Jazz Napon. A mostani turné, amit a Nemzeti Kulturális Alap támogat öt állomást érint: Nagykároly, Arad, Nagyszeben, Nagyvárad , majd végül (május elején) Kolozsvár. Az is elképzelhető, hogy az elkövetkező napokban Temesvárra is eljutunk, de ez még nem biztos.

– Mivel készültetek erre a turnéra?

– Egy ötfős zenekarral érkeztünk, ezzel a zenekarral járom most az országot és a világot is. Az elmúlt öt évben több mint 150 koncertet adtam ezzel a formációval. Ez a produkció tulajdonképpen egy fordulóponthoz érkezett, nálam öt évenként jönnek be ezek az időszakok. Pár héttel ezelőtt jelent meg egy élő koncertlemezem, ez a harmadik, a két stúdiólemez után. Amit jónak tartok, hogy míg 2015-ben az első lemezünk anyagát tudtuk megmutatni az aradi közönségnek, azóta megjelent még egy stúdiólemez, tehát egy teljesen új repertoárral állunk most a kedves hallgatók és nézők elé. Az élő koncertlemez egy fontos időszak lezárása és egy újabb kezdetének számít.

– A dzsessz hallatán az emberek nagy többsége kicsit megijed, rögtön egy bonyolult hangzásvilágra, nehezen emészthető zenére gondol. Miben más az, amit ti zenéltek?

– Úgy gondolom, hogy populáris és érthető, szerethető jazz muzsikáról beszélhetünk, ami nem ijeszti el az embereket, hanem felhívja a figyelmüket, hogy az élő zene milyen jó. Mindemellett, szerencsére, nagyon tehetséges fiatal zenészek állnak mellettem.

– Mi a véleményed, kell-e még a dzsessz az embereknek Aradon és általában?

– Talán fontos kiemelni, hogy a mi zenénk nem az a fajta dzsessz, amit az emberek első körben gondolnak. A dzsessz kifejezéssel vigyázni kell, mert az emberek első hallásra azt gondolják, hogy ez valami bonyolult, érthetetlen műfaj. Én azt szoktam mondani, hogy ezt a műfajt, amit én csinálok – smooth jazz – nagyon sok ember szereti, csak még nem tud róla. És ahhoz, hogy ezt megszeressék, nekünk el kell menni az adott városokba és megmutatni, milyen ez a fajta szemlélet és muzsika. Nem kell ettől megijedni, hiszen ez valahol a pop zene és a jazz között van félúton. Ebben vannak a saját kompozíciók mellett olyan hangszeres sláger-feldolgozások is, melyeket szerintem szinte mindenki ismer. Ami még különlegesebbé teszi ezt a fajta produkciót, hogy ebben az ének szerepét a szaxofon tölti be. Én úgy gondolom, hogy az instrumentális zenének ugyanúgy van létjogosultsága, ebben a köntösben van egy olyan értelme, ami közérthetővé teszi a mi muzsikánkat. Szerintem igenis van még szükség jazzre, és tessék hallgatni a mi muzsikánkat, mert jó.

– Úgy tudom, készülőfélben van egy új lemezed...

– A dolog még nagyon csírájában van, most tavasszal készülnek a harmadik stúdiólemezemnek a dalai, ha minden jól megy, jövő ilyenkor megjelenik.

– Köszönöm és sok sikert a továbbiakban!

Az első aradi Jazz Nap 2014-ben debütált. A szervezők a hazai előadók mellett neves magyarországi meghívottakkal, színvonalas koncertekkel igyekeztek felkelteni az aradiak kíváncsiságát a műfaj iránt. Ez részben sikerült, de még mindig van egy tekintélyes szegmens, melyet még nem sikerült megmozgatni. Hogy miért, arra keresse meg mindenki a választ.

Tavaly, 2017-ben már nem szólt a dzsessz Aradon a műfaj világnapja alkalmából. A 2017-es Jazz Nap elmaradt. A városnak nem volt pénze rá, mint ahogy most sem. A pénteki Zolbert-koncertet nem az aradiak pénzéből szervezték, viszont a jegyekből befolyt bevétel teljes egészében a művészeket illette. A szervezők ezúton is köszönik a közönségnek, hogy támogatták a műfaj népszerűsítését, és remélik, hogy lesz még folytatás Aradon.  

Csillag Emese

Hozzászólások