Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szombat, 2019. november 16., 03.35
Februártól júniusig tart az évad

Újra Aradi Kamaraszínház

Marad a tavaly már megszokott helyszín, az Aradi Bábszínház, s marad az előadások időpontja, péntek 19 óra az Aradi Kamaraszínház tavaszi évadján. A „tavaszi évad” megnevezés azt sugallja, hogy lesz őszi is – ami az új programfüzetben már tényként szerepel. Az aradi színházkedvelőkkel együtt kívánjuk: úgy legyen.

Mint a Nyugati Jelenben már többször jeleztük, 2008 a kultúrák közötti párbeszéd európai éve. Az EU nyilvánította annak, s ez azzal jár, hogy mind a 27 tagállamban számtalan rendezvény próbálja felhívni a figyelmet a kultúrák sokszínűségére, kölcsönhatására, párbeszédük szükségességére. Romániában az Interkulturális projekt, Magyarországon a Háromszög projekt keretében zajlanak az év eseményei, amelyekhez harmadikként a (nem uniós) Szerbia is csatlakozott. Az esztendő célkitűzései az Aradi Kamaraszínház műsorában is érezhetők (bár rosszindulattal sem mondhatnánk, hogy az első évad ilyen vonatkozásban a magába zárkózás jegyeit viselte volna). Az azonban bizonyos, hogy az első évadhoz képest az Aradi Kamaraszínház kapcsolatrendszere, partnereinek névsora nagyon jelentősen bővült. Kulturális partnere ebben az évben az Aradi Városi Kultúrház, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet, a DKMT eurorégió, a Dél-Alföldi Régióért Kht., az Erdélyi Riport, a Galaci Fani Tardini Színház, a Hóra Néptánc Színház, a Kép-Szín-Ház Művészmozi Alapítvány, a Kulturális és Művészeti TV, Kultúrpont Iroda, Marosvásárhelyi Yorick Színház, magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztérium, Nagyváradi Theatron Egyesület – Varázshegy Színházi Műhely, Orosházi Kulturális Kapcsolatok Egyesülete, Pécsi Bóbita Bábszínház, Szabadkai Népszínház, Szegedi Hetek Csoportja, Szegedi Szabadtéri Játékok Kht, Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. Hogy azonban a második évadot létre lehetett hozni, az mindenekelőtt az Aradi Polgármesteri Hivatal, az Arad Városi Tanács, a Román Kulturális és Vallásügyi Minisztérium, a Communitas Alapítvány és az Aradi Bábszínház támogatásának köszönhető. És ne felejtsük megemlíteni a kamaraszínház „lelkét”, Tapasztó Ernő színművészt, akinek kezdeményezése és lelkes munkája nélkül aligha lett volna valami az Aradi Kamaraszínházból.

Na és a tavaszi évadra felkínált műsor?

Kilenc+3 előadás, a +3 bábszínházi. Az évadnyitón – február 22-én – a magyarországi L’art pour l’art, a televízióból is jól ismert társulat lép fel Válogatásműsorával. A további kínálat: Ködszurkáló, avagy egy bohóc nézetei (március 7., Temesvári Csiky Gergely Színház, Nagyváradi Theatron Egyesület – Varázshegy Színházi Műhely, Mátyás Zsolt Imre magánszáma), Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata  (március 29., az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Hetek Csoportja közös produkciója), Görgey Gábor: Mikszáth Kálmán különös házasságai (április 11., Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata, előadók Hajdu Géza és Körner Anna), Daniel Keyes: Virágot Algernonnak (április 18., Aradi Kamaraszínház, Marosvásárhelyi Yorick Stúdiószínház, előadó Kulcsár-Székely Attila), Raymond Queneau: Stílusgyakorlatok (április 25., Csíki Játékszín, előadók Lung László Zsolt, Kozma Attila, Giacomello Roberto), Piaf két arca (május 9., Pécsi Harmadik Színház, előadók Bacskó Tünde és Bonyár Judit, valamint zenészek), Neil Simon: Pikáns percek lovagja (május 16., előadók Kautzky Armand, Tóth Auguszta, Jankovics Anna), Több, mint koncert (június 7., Hernádi Judit önálló estje, zenekari kísérettel). A bábelőadások: Kurta mesék Garabonciából, János Vitéz, Tóbiás és Kelemen.

A fentiekből kitűnik, hogy néhány előadót (a csíkszeredai „hármakat”, a budapesti Kautzky Armandot) láttunk Aradon az első kamaraszínházi évadban, sőt egy kivételes sikerű előadást is tavalyelőtt (Edit Piaf két arca), de nem a kamaraszínház szervezésében. Aki látta, bizonyára másodszor is szívesen megnézi.

Az évadra változatlanok a jegy- és a bérletárak. A jegyár előadásonként 12, diákoknak, főiskolásoknak és nyugdíjasoknak 7 lej, a bérlet 90, tanulóknak, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak 50 lejbe kerül. A bérletek tegnap óta az RMDSZ aradi székházában, az aradi Tulipán könyvesboltban és a Csiky Gergely Iskolacsoportban megvásárolhatók, a jegyeket február 18-tól a fent megnevezett helyeken árusítják.

Ha valaki az Aradi Kamaraszínházról, műsoráról, partnereiről stb. további információkra kíváncsi, kattintson rá a www. szinhazportal.eu megújult honlapra.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Juhasz Nagy József / Vasárnap, 2009. április 05., 09.48 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Tegnap este szerencsém volt megnézni a Békéscsabai vendégszereplést... Rudolf Hess.... Maradandó élmény.... Teszett...
Hozzászólt: Tapasztó Ernő / Csütörtök, 2008. június 12., 00.48 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Köszönjük!
Hozzászólt: attka / Hétfõ, 2008. március 31., 15.24 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Látogassátok:
http://www.szinhazportal.eu/
Érdemes
Hozzászólt: egy nezo / Csütörtök, 2008. február 28., 22.32 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

koszonet es gratulacio az eloadasert, eloadoknak es szervezoknek!Tovabbi sikert es mindig telthazat ! http://foto.aradon.ro/category/TagCategory-9/overview.html
Hozzászólt: misa / Hétfõ, 2008. február 25., 19.03 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

sok sikert,jo evadt
Hozzászólt: szabadai / Hétfõ, 2008. február 25., 18.56 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

koszonom a pentekesti musort,sok sikert a tovabbi szervezesban, remelem hogy ott lehetek atobbi eloadason is,misi es evi
Hozzászólt: edu / Hétfõ, 2008. február 11., 13.14 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

gratulalok nektek, csak így tovább!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'