JelenHaz
Szombat, 2019. december 07., 08.01

Újraválasztották Vasile Dant az írószövetség aradi fiókjának élére

Ma tartotta közgyűlését a Romániai Írók Szövetségének aradi fiókja, amelynek legfontosabb napirendi pontja a tisztújítás volt. A 2005-2009 közötti időszak beszámolóját Vasile Dan elnök tartotta, aki elmondta, a szövetség ötven tagot számláló aradi fiókja, az átlagéletkort tekintve az egyik legfiatalabb az országban, ugyanakkor tagjai aktívak és az irodalom minden területét lefedik. „Habár a szövetség rendszeresen mellékvágányra tolja az aradiakat, az itteni íróközösség életképes, amit jelez, többek között, hogy új, felújított székhelyen folytatja tevékenységét, folyóiratot ad ki” – mondta az elnök a beszámolójában, majd kiemelte, hogy milyen jól együttműködnek a helyhatóságokkal, a színházzal.

Az aradi fióknak egyébként már nagyváradi, dévai, vajdahunyadi, magyarországi, szerbiai tagjai is vannak, ami szintén jelzi az aktivitást mértékét, színvonalát.

A bukaresti szövetség részéről Gabriel Chifu titkár vett részt a közgyűlésen, aki elmondta, újra kellene határozni a romániai írók és az állam kapcsolatát, ugyanis jelenleg egyetlen lej szubvenciót sem kapnak, miközben a kortárs irodalom olvasása mélypontra került. A tervekben szerepel a szerződéskötés a közszolgálati tévével, de kampányt is indítanak a jelenkori írók műveinek népszerűsítésére.

A tisztújító közgyűlésen a tagok egyhangúlag újraválasztották elnöknek Vasile Dant, míg az országos szövetség döntéshozó testületében Gheorghe Schwartz képviseli majd Aradot.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'