JelenHaz
Szombat, 2019. február 23., 16.45

Útjára indult a Temesversest

Kedvenc verseiből olvas fel Tasi József
Kedvenc verseiből olvas fel Tasi József

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én indították útjára a bánsági szórványban szolgáló Petőfi Sándor ösztöndíjasok, Orcskai Marianna és Domokos Anikó a Temesversest című kezdeményezést, amelynek célja a magyar vers, a magyar irodalom, a magyar kultúra megszerettetése. A hagyományteremtő szándékkal megtartott verses irodalmi estre a józsefvárosi római katolikus plébánia dísztermében került sor hétfőn este.

Az (el)vártnál jóval kevesebb számú érdeklődőt ft. Szilvágyi Zsolt józsefvárosi plébános köszöntötte, kiemelve, hogy a Bánságban 1000 éves múltja van a magyar kultúrának – Szent Gellért püspök 1030-ban hozta létre a Csanádi Püspökséget –, és 2018-ban azért küzdünk, hogy ezt az évezredes kulturális örökséget megőrizzük és a következő generációknak tovább adjuk.

Miért Temesversest? „Egy frappáns címet kerestünk – mondta Orcskai Marianna –, amelyben Temesvár, a vers és az esti időpont is benne legyen. Nagyon szeretném, ha a versek nemcsak az iskola falai között maradnának, hanem kitágítanánk a teret. Nagyon szívesen várjuk erre a rendezvényünkre heti egy alkalommal azokat a fiatalokat, szépkorúakat, akik szeretik a verseket, a magyar irodalmat és szívesen töltenek velünk egy kellemes órát az irodalom szeretetében.”

A Magyar Kultúra Napja tiszteletére, Sinkovits Imre emléke előtt is tisztelegve a jelenlevők meghallgatták a Himnuszt a nemzet egyik legnagyobb színésze előadásában. Ezután Weöres Sándor legszebb verseiből hallgattunk meg egy válogatást Orcskai Marianna előadásában, amelyekhez illusztrációkat is láthattunk ötletes gyerekrajzok formájában. „Saját módszert dolgoztam ki Magyarországon a versmondás tanítására, aminek az a lényege, hogy a gyerekek lerajzolják, amit hallanak és a saját képeik alapján mondják el a verset. Ezt a módszert alkalmazzuk a Bartók Líceumban a nyelvi fejlesztő foglalkozásokon, és ezzel jó eredményeket értünk el olyan gyerekekkel, akik nyelvi nehézségekkel küzdenek, olyanok is vannak közöttük, akik alig beszélnek magyarul. Ezeket a rajzokat ők készítették” – mondta Orcskai Marianna, aki megmutatta nekünk a Ha a világ rigó lenne, a Bóbita, a Kutya-tárés más Weöres Sándor-versek ötletes ábrázolását.

Kedvenc verseiből olvasott fel néhányat Domokos Anikó és Tasi Józsi bácsi. „Nagyon szeretném, hogy ha bővülne a kör, és még többen jönnének a rendezvényünkre – mondta Orcskai Marianna –, ha mindenki elhozná a kedvenc versét, hiszen a magyar vers, a magyar irodalom rendkívül gazdag, van miből válogatni. Ugyanakkor azt is szeretném, hogy ezeken a tájakon kevésbé ismert költők műveivel is megismerkednénk, mint Nemes Nagy Ágnes vagy Kiss Anna. Nagyon szeretném, ha eljönnének a fiatalok is, gimnazisták, egyetemisták, hogy velük bővüljön a kör!”


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'