Szombat, 2018. július 21., 12.39

Valóság és fikció – Réhon József legújabb kötete

Valóság és fikció – Réhon József legújabb kötete
Valóság és fikció – Réhon József legújabb kötete

Kedden délután a Jelen Ház nagytermében teltház előtt mutatták be Réhon József legújabb kötetét, az Irodalmi Jelen Könyvek sorozatban megjelent kötetét, mely a Carpe diem címet kapta.

Bege Magdolna házigazdaként köszöntötte a résztvevőket, majd Jámbor Gyula beszélt a könyvről, illetve faggatta a szerzőt. A rendezvényen jelen volt Fritz Mihály szegedi képzőművész, a kötet borítójának a kivitelezője. Azért nem írtunk tervezőt, ugyanis az est során kiderült, hogy a borító kinézetelének az ötlete a szerzőtől ered, Fritz Mihály csupán elkészítette azt.

A 80 százalékban valóság és 20 százalékban fikció alapú írásokat tartalmazó könyvről Jámbor Gyula beszélt, majd kérdésekkel bombázta a szerzőt, többek közt a könyv címének születése felől érdeklődött, majd arról, hogy Réhon József hogyan lett író, és hogy jó, illetve rossz embernek tartja-e magát?

„Carpe diem! Használd ki a pillanatot! – úgy kell szépen élni, hogy az ember számoljon a folytatással is. A címet egyébként egy igaz történet adta, ami benne van a könyvben. (…) Az élet örömeit tessék leszakítani, de józanul, módjával, mértékkel, akár a fiatalokról van szó, akár pedig az idősebbekről” – magyarázta a kötet címét Réhon József, aki néhány perc erejéig visszaemlékezett a magyar labdarúgás történetének egyik legemlékezetesebb pillanatára, a legendás 6:3-as győzelemre, melyet Anglia ellen vívott ki a magyar futballválogatott 1953. november 25-én, éppen 60 éve.

„Hogy ezeket miért írom? Ha lenne kémiaórám, ha lenne néhány jó kártya-, illetve römipartnerem, lehet, hogy egy sort sem írnék, de így kénytelen vagyok” – indokolta szellemesen újabb kötetének megjelenését Réhon József.

A kötetben megjelent elbeszélések és tárcák nagy része a férfi és nő viszonyt taglalja, hogy ezek mennyire valóságalapúak, arra magyarázatot a szerzőtől nem nagyon sikerült kicsikarni, viszont, hogy mit sugallnak az írások, arra nagyon komoly választ kaptak a jelenlévők.

„A könyv öt részből áll, melyek idézetekkel vannak bevezetve. Az első részben azt sugallom, hogy az életben mindig meg kell találni azt, amiért érdemes küzdeni, ami ellen harcolni kell, és, amit érdemes élvezni. És készülni. A második rész az emlékre utal, az emlék világára. A harmadik részben van néhány olyan apróság, amely mint kellemetlenség érheti az embert az életben. Azt sugallja, hogy vigyázni kell, mert van veszély nemcsak az öreg, hanem a fiatalember számára is. A negyedik rész a humorról szól: ahol van egy csepp humor, ott nem érdemes állni elkeseredetten, hanem élvezni kell a dolgokat. Az ötödik rész a végről szól: készülni kell arra, ami az egyetlen bizonyosság a földön” – fejtette ki a kötet mondanivalóját a szerző.

Matematikai, kémiai magyarázatot kaptunk arra, hogy miért van 41 írás a könyvben, illetve miért éppen öt részből áll. A 82 évnek a fele 41, ami még prímszám is. Hogy miért van öt rész? Szerző bevallása szerint ezt a magyarázatot nagyon nehéz megérteni, de mivel szépen hangzik, mi leírjuk a magyarázat végét: „Minden szerves vegyületben az ötös gyűrű a legstabilabb. Tartsa össze ezeket az írásokat az ötös gyűrű.”

A hátsó borítón a szerző megszólítja a fiatalokat, a majdnem-majdnem fiatalokat és öregeket, egyaránt arra biztatva őket, hogy bátran lapozzák fel kötetét.

„Kezdjék a bevezetővel. Időzzenek el a kétsoros Horatius-idézetnél. Tudom, okos mondanivalója ellenére is csak fél igazság. Senkit se biztatok arra, ne gondoljon azzal, ami a Folytatást jelenti. De addig: carpe diem! – R. J.”

A jó hangulatban zajlott könyvbemutató végén a szerző koccintani hívta a jelenlévőket, a dedikálás ezúttal elmaradt, de ami késik, nem múlik.

December 3-án, kedden délután a Jelen Ház alagsorában lévő klubhelyiségben tartja a Carpe diemdedikálását Réhon József, melyre minden érdeklődőt szeretettel meghív.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'