Vasarely-tárlattal nyitják meg Pécs Napját Aradon!

2018. augusztus 10. 17:24 (péntek) /

Rendkívüli eseménnyel nyitják meg idén, augusztus 23-án, csütörtökön az Aradi Napok (augusztus 17–26.) keretén belül már hagyományként sorra kerülő Pécs Napja Aradon c. rendezvénysorozatot. A pécsiek műsorkínálata immár jubileumnak számít, Arad és Pécs ugyanis most ünnepli testvérvárosi kapcsolatának 10. évfordulóját. Az elmúlt évekhez hasonlóan, Pécs idén is gazdag kulturális programmal igyekszik emelni az aradi városnapok színvonalát.

Pécs Napja Aradon 23-án 17 órakor debütál, az Arad Megyei Múzeum Szépművészeti Részlegén (Ovidiu Maitec Terem), ahol a világhírű, pécsi származású Victor Vasarely (1906–1997) festőművész munkáinak egy részét tárják a nagyközönség elé. A két testvérváros önkormányzata, illetve a megyei múzeum és a pécsi Janus Pannónius Múzeum közötti együttműködésnek köszönhetően, az aradiak az opt-art kiemelkedő szellemi vezérének, sőt egyesek által az egyik legnagyobb hatású festészeti irányzat „pápájáként” emlegetett művészének legnépszerűbb műveivel ismerkedhetnek meg.

„Régi vágyunk volt elhozni Aradra a világhírű pécsi művész munkáit. Számunkra nagyon fontos, hogy Arad és Pécs testvérvárosi kapcsolatának 10. évfordulóját egy Vasarley-kiállítással ünnepelhetjük. A két város kulturális szakbizottságain belül folytatott megbeszélések alapján régóta dolgozunk az eseményen. A tárlatot komoly csapatmunka előzte meg, egyrészt az Arad Megyei Múzeum és a pécsi Janus Pannónius Múzeum, másrészt a két város önkormányzata között. A költségvetésünkben a művek biztosításához szükséges összeget is előirányoztuk. Mindenkit szeretettel várunk a kiállításra, mely fontos megvalósításnak számít Arad és Pécs városok együttműködésében. Arad számára nagyon értékes a Péccsel fenntartott kapcsolat, mely kölcsönös kulturális tapasztalatcseréken alapszik. Sokat tanultunk partnervárosunktól, tekintve, hogy 2010-ben Pécs volt Európa egyik kulturális fővárosa. A testvérvárosi kapcsolat még az AVEC-ben (szerk. megj.: Európai Kulturális Városok Hálózata) folytatott, kulturális örökségvédelmi együttműködéseinkből nőtte ki magát, évről évre egyre több polgár kapcsolódhat be a közös kulturális rendezvényeinkbe” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Bognár Levente aradi alpolgármester, a rendezvények legfontosabb aradi pillére.

A rangos kiállítás részleteire még visszatérünk, az alábbiakban azonban lássuk, mit tartogatnak még a pécsiek az aradiaknak.

17.30 órakor az Aradi Bábszínházban a Grimask Színház Ördöngős Jankó c. zenés bábjátéka kezdődik. 18 órakor a Megbékélési Parkban zenés-táncos produkciók sora veszi kezdetét, nyitásként a Bóbita Bábszínház Az ördögszántotta hegy c. gólyalábas bábelőadását láthatja a közönség. 18.30-kor lép színre a Misina Néptáncegyüttes, 19 órakor Magyar Táncház (a Misina Néptáncegyüttes közreműködésével) várja az érdeklődőket.

A hangulatot a Hegyvidéki (Budapest XII. kerület) Jazz Kvartett koncertjével igyekeznek felpörgetni 20 órai kezdettel, ugyanott. Ez idő alatt a Megbékélési Park területén pécsi kézművestermékek, illetve a Pécs-Mecseki Borvidék borainak vására zajlik.

Remélhetően mindenki talál számára megfelelőt a programok között, a részletekre visszatérünk.

 

Csillag Emese

 

Hozzászólások