Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 02.43
MA ESTE

Volt egyszer egy múzeum...

Volt egyszer egy múzeum...
Volt egyszer egy múzeum...

Ez lehetne a címe annak a kiállításnak, amelynek megnyitójama, csütörtökön, március 14-én 18 órakor lesz a Megyei Múzeum Szépművészeti részlegének Ferdinánd (Gh. Popa de Teiuș) utcai épülete második emeleti Ovidiu Maitec Termében.

A budapesti Országos Szépművészeti Múzeum 1913-ban a Kultúrpalota megnyitásakor egy több mint száz darabos letétet helyezett el Aradon.  Magyar művészek magyar alkotásai fogadták a múzeumlátogatót. A leghíresebbek művek mai napig az állandó kiállításon megtekinthetőek. Munkácsy, Benczúr, Lotz Károly képeit bárki megcsodálhatja. A többi lassan-lassan raktárak mélyére került. Nem feleltek meg az új szempontoknak, új ideológiáknak. Elegendő azt hiszem a Feszty-triptichon kalandos sorsára utalnom.

S bár a triptichon – restaurálva – még várja, hogy újra falra kerülhessen, most előzetesként több mint harminc képet láthatunk a ma nyíló időszakos kiállításon. Vastagh György, Neogrády Antal, Feszty Árpád, Nyilassy Sándor, Boemm Rita, Pállya Cellesztin, Réti István, Balla Frigyes Fülöp képei újra az aradi múzeum falán. Táj- és zsánerképek, portrék – java része az akkori letéti anyagból.

Miért éppen ezek a képek vannak Aradon? A száz évvel ezelőtti magyar kultúrpolitika szándékaira választ ad Petrovics Elek, az Országos Szépművészeti Múzeum akkori igazgatója, aki egy későbbi, 1918-as levelében így ír: „Különös súlyt helyeznénk arra, hogy a vidéki gyűjtemények olyan anyaghoz jussanak, mely egyrészt kvalitásánál fogva a közönség művészi érzékének és ízlésének fejlesztésére különösen alkalmas, másrészt helyi jelentőségénél fogva természetesen kapcsolódik új környezetébe”.

A kiállítást dr. Adriana Pantazzi a múzeum, Fekete Károly pedig a Kölcsey Egyesület részéről nyitja meg.

Találkozunk ma este 18 órakor!


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'