Péntek, 2018. szeptember 21., 08.47
A Kölcsey Egyesület rendezvénye a Városháza dísztermében

Zene, zene, zene...

Zene, zene, zene...
Zene, zene, zene...

 

Az Aradi Magyar Napokon, kedden október 3-án 18 órakor a Városháza dísztermében (Ferdinánd Terem) a Kölcsey Egyesület rendezvényének középpontjában a zene áll.

Négy évvel ezelőtt azzal a szándékkal indítottuk útjára az Arad a Bánság és Partium határán című előadás-sorozatunkat, hogy felhívjuk a figyelmet arra az egyedi helyzetre, amelyben városunk éli életét a két rivális szomszédvár, Temesvár és Nagyvárad között, hevesen tiltakozva mind bánsági mind partiumi besorolásával szemben.

Idei – az aradi zenei életről szóló – szimpóziumunkon Ujj János helytörténész és Tankó László, a minorita templom orgonista-karnagyának előadásait hallgathatjuk meg. Ezt követően a Vox Angelicus kamaraegyüttes és Kászoni Annamária énekművész hangversenyében gyönyörködhetünk.

A szervezett zeneoktatás, zenei élet majdnem kétszáz, az Aradi Philharmóniai Egyesület, illetve jogutódjának több mint 125 éves története áll az idei szimpózium mögött. Zeneszerető emberek, több mint kétszáz év zenészei, zenehallgatói, csodálatos dallamok, emlékezetes koncertek, ablakokon kiszűrődő zongorahangok és egekbe emelő ünnepi zenés misék a minoritáknál, amelyek nélkül talán életünk is elviselhetetlenebb lenne.

Rendezvényünk alkalmából jelentettük meg az aradi zenei életről szóló könyvünket is. A könyv két egymástól élesen eltérő részből áll. Az első, ahogyan maga a szerző, Ujj János már címében jelzi: egy megírandó aradi zenetörténet keresztmetszete lehetne. A második részben pedig közreadjuk reprint kiadásban, dr. Wágner József 1916-ban megjelent, az Aradi Philharmóniai Egyesület első 25 évéről szóló – ma már szinte hozzáférhetetlen – művét. A könyvet minden résztvevő ajándékba kapja Egyesületünktől.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

Fekete Károly


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'