MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 08.49

A Curiosity kitartóan halad célpontja felé

A Curiosity (fantáziakép) (Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS)
A Curiosity (fantáziakép) (Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

A NASA Curiosity marsi felderítője egyenletesen halad eposzi útján távoli célja felé. A felderítő július 4-én kezdte meg hosszú útját, és három kisebb távot tett meg az elkövetkező napokban. A 8 kilométeres útvonal kezdeti szakaszának harmadik távján 41 métert haladt.

A Curiosity célpontja a Sharp-hegy. A rejtélyes, 5,5 kilométer magas képződmény a Gale-kráter szívében terpeszkedik. Az út hosszú és lassú lesz a robotnak, melynek csúcssebessége egyenletes talajon óránként 0,14 kilométer. 2012 augusztusi érkezése óta igen közel maradt landolási helyéhez, mindösszesen 0,95 kilométert tett meg.

A Curiosity a NASA 2,5 milliárd dolláros Mars Science Laboratory (MSL) missziójának központi egysége. A múlt héten fejezte be vizsgálatait első nagyobb tudományos célpontjánál, a Glenelgnél. Azóta a Sharp-hegy felé tart, délnyugati irányba. Amint odaér, a kutatók reményei szerint információkat tárhat fel arról, hogyan változott és fejlődött az ősi marsi környezet.

A felderítő július 4-én indult egy 18 méteres szakasszal, ezt július 7-én 40 méteres etap követte. A harmadik szakaszra július 9-én kerített sort, amellyel a Glenelg óta megtett távolságot 99 méterre növelte.

Bár a Curiosityt nem köti szigorú ütemterv, a szakemberek becslései szerint legalább egy évbe telik, mire eléri a célpontot. A barangolás előrehaladása ráadásul függ attól is, mire bukkan útközben. Már elvégezte a misszió fő célját: kideríteni, lakható volt-e valaha a negyedik bolygó. A Glenelg körüli célpontoknál több marsi kőzetet is megfúrt, melynek révén a kutatók meg tudták határozni, hogy a bolygó hordozhatott mikrobiális életet.

A Curiosity missziója során legalább két évet tölt el a Gale-kráter feltérképezésével. A kutatók azt is tervezik, hogy végül felküldik a Sharp-hegyre.

(hirado.hu/Space.com)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'