JelenHaz
Vasárnap, 2019. június 16., 21.40

A Curiosity megindult a Sharp-hegy felé

A Sharp-hegy hamisszínes képe (Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS)
A Sharp-hegy hamisszínes képe (Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

A NASA Curiosity robotfelderítője elindult első nagyobb útjára, melynek során több kilométert tesz meg a Marson a következő több mint egy évben.

Az egytonnás felderítő július 4-én tette meg első lépéseit a Sharp-hegy – az 5,5 kilométeres rejtélyes képződmény a Gale-kráter közepén – lába felé, majd július 7-én újból megindult.

A célpont, mely hozzáférést enged majd a Sharp-hegy alsóbb részeihez, nyolc kilométeres távolságban helyezkedik el. A terület a felderítő végső tudományos célpontja. A kutatócsapat szeretné, ha felmászna az alsóbb rétegekre, és a vörös bolygó történetét úgy olvasná ki belőlük, mint egy könyvből.

A NASA közleménye szerint a Sharp-hegy számos olyan réteget foglal magában, amelyekben a kutatók bizonyítékot találhatnak arra, hogyan változott és fejlődött az ősi marsi környezet. Az amerikai hosszú hétvégére eső megmoccanás igen nagy előrelépés a Curiositynek, amely tavaly augusztus 5-i landolása óta nem nagyon merészkedett messze Gale-kráterbeli landoló helyétől.

A hatkerekű robot azonban enélkül is nagyon sok eredményt ért el. Márciusban, például, a kutatók bejelentették, hogy a Curiosity már el is érte legfőbb célját, olyan régiót talált a Yellowknife-öbölnél, amely több milliárd éve lakható volt. Ezt követően némi időt szántak az eredmények megerősítésére, majd néhány egyéb feladatot is elvégeztettek a robottal, mielőtt július 4-én elindult volna. Aznap 18 métert tett meg, míg július 7-én 40-et.

A kutatók becslései szerint a Sharp-hegyig tartó út körülbelül egy évbe telik, bár hangsúlyozták, nincsen megszabott határidő. A haladás attól is függ, mit fedez fel útközben a Curiosity.

Az autó méretű robotfelderítő sebessége kemény, lapos felszínen óránkénti 0,14 kilométer.

(hirado.hu/Space.com)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'