Kedd, 2019. február 19., 01.18

A Napot megfigyelő műholdat indít a NASA

A Pegazus XL űrrakéta (fantáziakép)
A Pegazus XL űrrakéta (fantáziakép)

Kutató műholdat indít az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA, hogy a Nap felszínhez közeli légrétegét tanulmányozza.

Június 26-án a közép-kaliforniai Vandenberg légi bázisról startol a Pegazus XL űrrakéta, fedélzetén az IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) naptávcsővel, amelynek segítségével a kutatók megfigyelhetik, hogyan mozog a naplégkör gázanyaga, miként vesz fel energiát és melegszik fel, amikor a Nap kevéssé ismert alacsonyabb légköri rétegén áthalad.

Az égitest látható felszíne és a külső, napkoronának nevezett légköre közötti régió bocsátja ki a legnagyobb mennyiségű ultraibolya-sugárzást, amely befolyásolja a Föld körüli kozmosz, ezáltal bolygónk éghajlatát is.

„Első alkalommal áll rendelkezésünkre megfelelő felszerelés, hogy megértsük a millió fokos külső napkorona energiájának képződését és a napszél hajtóerejének keletkezését” – közölte Jeffry Newmark, a NASA IRIS-programjának kutatója.

A műhold naptávcsöve, az IRIS ultraviolára érzékeny detekrorral rendelkezik. Ez az első űrmisszió, amely képes néhány másodpercenként nagy felbontású képeket készíteni az eddigiekhez képest egészen kicsi, 241 km átmérőjű napterületekről.

Kétéves küldetése idején a szatellit olyan Föld körüli pályára áll, amely majdnem közvetlenül a sarkok felett halad el, és mindennap ugyanabban az időben keresztezi az Egyenlítőt. Ezen az útvonalon, 627-675 kilométer magasságban, szinte folyamatosan tudja megfigyelni a Napot.

(hirado.hu)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'