JelenHaz
Kedd, 2019. november 19., 05.43

A túzok lett a 2014-es év madara

A túzok lett a 2014-es év madara
A túzok lett a 2014-es év madara

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Az év madara cím odaítélésével a figyelmet szeretné felhívni a veszélyeztetett fajra.

A világszerte veszélyeztetett faj magyarországi populációja jelentősen megfogyatkozott az elmúlt évtizedekben. Korábban az egész Kárpát-medencében fészkeltek, ma már csupán a Dunamenti-síkságon és a Hortobágy térségében maradtak fenn nagyobb számban.

A túzok nagy termete ellenére is tud repülni, ha ráijesztenek, egy egész kórusművet ad elő. Élőhelyüket azonban veszélyezteti a mezőgazdasági termelés, számuk az elmúlt évtizedekben csaknem tizedére csökkent, csupán 1500 példány maradt az országban. Megőrzésük a fajvédelem szempontjából létfontosságú lett, ezért a dévaványai túzokvédelmi állomásra kerül be az összes veszélyeztetett fészekalj.

A madártani egyesület 1979 óta választja meg az év madarát, ezzel is felhívva a figyelmet egy-egy fajra. Ezúttal – az elmúlt évek gyakorlatával felhagyva – nem a lakosság szavazott a következő év madaráról, hanem az egyesület választotta ki.

„Nagyon örömteli év lesz 2014, hiszen 40 évesek leszünk” – állította a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyik munkatársa. Orbán Zoltán hozzátette: az egyesület Kelet-Közép-Európa legnagyobb természetvédelmi civilszervezete.

A túzok világszerte veszélyeztetett faj. Magyarországon is fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

(hirado.hu/Duna Híradó)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'