JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 18.04

Baciölő padlót fejlesztenek magyar kutatók

Világszinten is innovatív, önfertőtlenítő és -tisztító, kopásálló és flexibilis felületű padlóburkolatot dolgoz ki közösen a győri Graboplast Zrt. és a veszprémi Pannon Egyetem, az új padló segítségével csökkenteni tudják a kórházi eredetű fertőzések számát. Erre közel egymilliárd forint európai uniós támogatást nyertek, tájékoztatta a győri székhelyű padlógyártó vállalat az MTI-t.

A közös munka tavaly szeptemberben kezdődött, az új terméket a tervek szerint alapvetően egészségügyi intézményekben, például kórházakban, orvosi rendelőkben, vagy szociális intézményekben használják majd.

A fejlesztők jelentős külföldi igényre számítanak, mert egy általános higiéniai problémára nyújtana az új termék hatékony megoldást, úgy, hogy ezzel jelentősen csökkenti a megbetegedések számát, és ezáltal az egészségügyi kiadásokat.

A négyéves időtartamú fejlesztési időszakban egy könnyen feldolgozható lakkot fejlesztenek ki, amely a padlóburkolaton megfelelő intenzitású fény hatására oxigén és légnedvesség jelenlétében, molekuláris szinten oxidálja és ártalmatlan komponensekre bontja a kórokozókat. Ez a speciális lakkréteg a lágy, flexibilis PVC padlókárpitok felületét a kopásállóság növelése mellett hatékony önfertőtlenítő és öntisztító sajátságúvá teszi. A munka laboratóriumi szinten az egyetemen, míg gyakorlati formában a Graboplast tatabányai üzemében folyik. (index.hu)

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'