Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Hétfõ, 2019. október 14., 18.22

Beszélő kukákkal a szemetelés ellen

Beszélő kukákkal a szemetelés ellen
Beszélő kukákkal a szemetelés ellen

A szemetelés visszaszorítására beszélő kukákat helyeznek el a finn fővárosban – jelentették be ma a program szervezői. A különleges szemetesek finn hírességek hangján fogják megköszönni, hogy beléjük dobták a hulladékot – magyarázzák a szervezők.

Összesen négy, átlagos kinézetű kuka fog beszélni Helsinki városközpontjában, augusztus 22-től szeptember végéig – közölte Elina Nummi, a program egyik szervezője az AFP francia hírügynökségnek. A szemetesekben lévő érzékelők akkor kapcsolják be a hangszórót, amikor hulladékot dobnak a tárolóba. Az érzékelő azt is rögzíti, hogy hányszor kapcsolódik be, így a szervezők követni tudják, hányszor használták a beszélő kukákat.

Az egyik üzenetet Helsinki polgármesterének hangján hallhatják a fővárosiak: „Nagyszerű, hogy törődik a várossal. Hát nem szuper?”

A köszönetet mondó szemetes nem új találmány. Berlinben és több brit városban már sikeresnek bizonyult a beszélő kukák akciója – mondta Janne Wrigstedt, az ötletgazda cég egy munkatársa. „Egy élettelen tárgyat akartunk életre kelteni” – tette hozzá. A finn fővárosban minden héten változtatják majd a kukák helyét. A szervezők ettől azt remélik, hogy többen fognak elmenni a szemetesig, hogy kipróbálják, vajon egy beszélő darabot találtak-e.

(FH)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'