MOL Winter EVO
Csütörtök, 2019. január 24., 08.12

Célegyenesben a Solar Impulse

Célegyenesben a Solar Impulse
Célegyenesben a Solar Impulse

Transzamerikai útjának negyedik, utolsó előtti szakaszát teljesítette a világ első, kizárólag napenergiával működő kísérleti repülőgépe.

A légi jármű 14 óra 4 perc alatt repülte végig az ohiói Cincinatti és Washington közötti távot, és helyi idő szerint vasárnap éjfél után 15 perccel szállt le a washingtoni Dulles Nemzetközi Repülőtéren. A repülőgépet ezúttal Bertrand Piccard vezette.

A napelemes repülőgép Nyugatról Keletre tartva szeli át az észak-amerikai kontinenst. Május 3-án indult San Franciscóból Phoenixbe, majd tíz nappal később az arizonai fővárosból Dallasba repült. A texasi városból St. Louis volt az úti cél, és hétvégén Cincinattiból indult az amerikai fővárosba.

A Solar Impulse technikailag képes lenne leszállás nélkül is megtenni az 5000 kilométeres távolságot, de 70 kilométeres átlagos óránkénti sebességgel több napra lenne szüksége, és mivel csak egy pilóta vezetheti, biztonsági okokból öt szakaszban teszi meg az utat. Transzamerikai útjának végcélja a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtér lesz július elején, addig azonban Washingtonban népszerűsíti a fejlesztő csoport a napenergia felhasználását.

A repülőgépet a következő két héten a Smithonian Nemzeti Légi és Űrkutatási Múzeumban is bemutatják.

A leszállás után adott nyilatkozatában Piccard úgy vélte, hogy a távot könnyen sikerült megtennie, ám ez a korábbi rengeteg munka gyümölcse. Bertrand Piccard és társa, André Borschberg, valamint a fejlesztő csapat 11 éve dolgozik a napelemesrepülőgép-programon.

A Schindler svájci liftgyár mérnöki és a Solvay belga vegyipari konszern kutatási segítségével készült Solar Impulse súlya 1600 kilogramm, szárnyfesztávolsága 63 méter, és 11 628 napelem cella gyűjti az „üzemanyagot”. A legnagyobb magasasság, amelyen képes repülni, 8500 méter. E repülőgép alapján akarják elkészíteni azt a napelemes repülőt, amellyel a projekt alapítói, Bertrand Piccard és André Boschberg 2015-ben körbe akarják repülni a Földet.

A napenergián kívül semmilyen más energiaforrást nem használó légi jármű elsőként 2009-ben emelkedett a magasba, 2010-ben tett meg első ízben, megszakítás nélkül egy 26 órás utat, bizonyítva, hogy képes elég energiát gyűjteni az éjszakai repüléshez is. 2011-ben Belgium és Franciaország között megtette az első nemzetközi utat, míg tavaly első „transzkontinentális” útját úgy, hogy Madridból a marokkói Rabatba repült.

(hirado.hu/MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'