JelenHaz
Péntek, 2019. május 24., 11.01

Dokumentumfilm készül az ukrán éhínségről

Dokumentumfilm készül az ukrán éhínségről
Dokumentumfilm készül az ukrán éhínségről

Az 1932-33-as pusztító ukrajnai éhínségről, a holodomorról készít dokumentumfilmet a Magyar Televízió, amelynek forgatócsoportját kijevi hivatalában Viktor Juscsenko, Ukrajna elnöke is fogadta.

Az ukrán államfő honlapján közzétett beszámoló szerint az MTV forgatócsoportjának adott interjújában Juscsenko elsősorban történelmi és politikai szempontból világította meg az ukrán nép egyik legnagyobb tragédiáját, a holodomort (halálra éheztetés).

Ismertette azokat az erőfeszítéseket, amelyeknek köszönhetően a kijevi parlament az ukránokon elkövetett népirtásként ismerte el a mesterségesen előidézett éhínséget, és amelyekkel Ukrajna igyekszik a nemzetközi közvélemény elé tárni a holodomorral kapcsolatos igazságot.

Juscsenko emlékeztette a magyar nézőket a holodomor hatalmas emberáldozataira, hangsúlyozva, hogy az éhínséget az akkori szovjet hatalom mesterségesen idézte elő, hiszen – mint fogalmazott – azokban az esztendőkben nem volt rossz a termés, sőt Ukrajna stabil gabonaexportőrként szerepelt a gabonabegyűjtési politika folytán.
”Az egészet politikai megfontolásból követték el, hogy leszámoljanak a harmincas évek legfüggetlenebb politikai osztályával, az ukrán parasztsággal” – jelentette ki az elnök. Az ukrán államfő örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy utóbbi években a nemzetközi közvélemény kezdi elismeri a holodomort, Ukrajnában helyreáll a történelmi igazság és az ukrán társadalom részvéttel viszonyul a tragédiához.
Az ukrán elnöki honlap szerint a Magyar Televízió munkatársai Ukrajnának az egykori éhínség által leginkább sújtott déli, keleti és középső régióiban is forgatnak, megszólaltatják az éhínség túlélőit, a holodomor kutatóit, levéltárakban és múzeumokban készítenek felvételeket. A dokumentumfilmet a honlap szerint május végén láthatja a magyar közönség.
(MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'