Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 03.58

Egy német pilóta lőtte le Saint-Exupéry repülőjét

Egy német pilóta lőtte le Saint-Exupéry repülőjét
Egy német pilóta lőtte le Saint-Exupéry repülőjét

Egy most 88 éves egykori német harci pilóta az, aki annak idején lelőtte Antoine de Saint-Exupéry repülőjét. A kis herceg című könyvével világhírűvé vált francia íróról évtizedeken át csak azt tudták, hogy 1944-ben, repülőgépével együtt eltűnt.

Horst Rippert most mondta el, hogy ő volt az, aki a felderítő repülésen járó Saint-Exupéry gépét észrevette, a nyomába eredt Messerschmittjével és hátulról lelőtte, a Földközi-tenger fölött, Toulon közelében. Rippert azt is elmondta: ha akkor tudta volna, hogy ki ül a gépben, biztos hogy nem lőtte volna le, mert A kis herceg az egyik kedvenc könyve volt.

A lelőtt gép roncsaira csak 2000-ben bukkantak a tenger mélyén. Luc Vanrell búvár ekkor határozta el, hogy felkutatja az írót lelövő német pilótát. Hat évnyi kutatás után találta meg Rippert, aki a háború után sokáig sportriporterként dolgozott és ő is csak Vanrelltől tudta meg, hogy ki volt az áldozata 1944. július 31-én.

A búvár az egész kutatómunkáról és Rippert beszámolójáról könyvet írt, amely március 20-án jelenik meg Franciaországban. (FH)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'