MOL Winter EVO
Szerda, 2019. január 16., 18.45

Hírességek, akiktől búcsúzni kellett 2016-ban

David Bowie (fotó: Terry O'Neill / Getty Images Contributor)
David Bowie (fotó: Terry O'Neill / Getty Images Contributor)

A 2016-os év nem volt túl vidám a hírességek tekintetében. Számos közkedvelt filmcsillag, zenész, író, politikus, művész, sportoló és más közéleti személyiség távozott az élők sorából, ki betegség miatt, ki tragikus hirtelenséggel, ki békésen, otthonában.

Szinte minden hónapban búcsúzni kellett egy-egy közszereplőtől. A szomorú, hosszú listát az nbcnews publikálta, onnan is „puskáztunk” kicsit. De lássuk, kikről is van szó. (A lista sajnos olyan terjedelmes, hogy helyhiány miatt mindenkit lehetetlen közölnünk, így csak néhányat ragadtunk ki az alábbiakban.)

Mindjárt a 2016-os év elején, január 1-jén távozott az élők sorából Zsigmond Vilmos(Szeged, 1930. június 16.) magyar származású amerikai Oscar-díjas operatőr.

Január 6-án érkezett a hír: 86 éves korában elhunyt Pat Harrington Jr., akit számos sorozatban láthattak a nézők, Golden Globe-ot és Emmy-díjat is kapott. A színészt leginkább az One Day at a Time című sorozatból ismerhették, de a Colombo-ban is vendégszerepelt többek között.

Január 10-én a 69 éves David Bowie pop-rock ikontól búcsúztunk. Az utóbbi évtizedek legnagyobb hatású zenésze rákban halt meg.

Alan Rickman színművész 69 éves korában, daganatos betegségben hunyt el január 14-én. A színpadi, tévés és filmszerepeiről is ismert csillag leghíresebb szerepeit a Robin Hood – A tolvajok fejedelmében, a Die Hardban és a Harry Potter-filmekben játszotta.

Január 18-án az Eagles rockzenekar egyik alapító tagja, Glenn Frey hunyt el 67 évesen, 28-án Paul Kantner (74), a Jefferson Airplane zenekar alapítója távozott az élők sorából.

Február 5-én elhunyt Kőrösi Zoltán (Budapest, 1962. március 14.) író, film-forgatókönyvíró, dramaturg, aki az Irodalmi Jelenben is többször szerepelt írásaival.

A harmadik holdraszálló küldetés, az Apollo–14 holdkompjának, az „Antares”-nek a pilótája, aki hitt az idegenek létezésében (a hatodik ember, aki a Holdon járt), Edgar Mitchell február 8-án, 85 évesen hunyt el.

A kortárs kultúra egyik legfontosabb alakjának tartott Umberto Eco, olasz író-filozófust, A rózsa neve című regény szerzőjét február 19-én vesztette el a világ. A személyiséget szintén a rák vitte el, 84 évesen.

Február 25-én hunyt el Psota Irén (Budapest, 1929. március 28.) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Gyermekkorától színészi pályára készült. Eleinte Dávid Irén néven játszott.

Március 3-án hunyt el Tokay György (Kolozsvár, 1939. március 27.) romániai magyar politikus, diplomata, 1990 és 2004 között parlamenti képviselő a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviseletében. 1996 és 1997 között kisebbségügyi miniszter Victor Ciorbea majd Radu Vasile kormányaiban. 2005-ben Románia litvániai és lettországi nagykövetévé nevezték ki.

Nancy Reagan amerikai színésznő, Ronald Reagan amerikai elnök felesége 94 évesen hunyt el, március 6-án; március 16-án a zenészlegenda Frank Sinatra fiától, Frank Sinatra Jr.-tól búcsúzott mindenki. Az apja mellett korábban zenei rendezőként és karmesterként dolgozó ifjabbik Sinatra egy turné közben kapott szívinfarktust.

Március 24-én Garry Shandling Emmy-díjas stand-up komikus – a The Larry Sanders Show (1992-1998) című sorozat megalkotója – az utcán lett rosszul, a 66 éves színészt nem tudták megmenteni.

Március 31-én ment el Kertész Imre (Budapest, 1929. november 9.) Nobel- és Kossuth-díjas magyar író, műfordító. Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. A Magyar Szent István-rend kitüntetettje.

Áprolis elsején távozott Keres Emil (Szombathely, 1925. július 9.) Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, színigazgató.

David Gest zenei producert, Liza Minnelli volt férjét egy londoni szállodában találták holtan április 12-én.

Április 21-én meghalt Prince. Az Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas amerikai zenész, énekes és dalszövegíró több mint három évtizedig volt meghatározó alakja a popzenének. 57 éves volt, egy liftben találtak rá a stúdiója épületében.  

Muhammad Ali, minden idők legnagyobb bokszolója 74 évesen hunyt el, június 3-án. Az olimpiai és világbajnok amerikai nehézsúlyú ökölvívó polgárjogi aktivista és ENSZ-békenagykövet is volt.

Június 8-án hunyt el Keszthelyi Rezső (Szolnok1933február 5.íróköltőszerkesztő.

Alvin Toffler jövőkutató június 27-én halt meg 87 évesen. Világhírű az információs társadalom egyik alapművének tartott A harmadik hullám című könyvével lett. Toffler egy 1965-ös cikkben használta először a „future shock” (jövősokk) kifejezést annak az egyre növekvő szorongásnak a leírására, amelyet a gyorsuló ütemben változó világ szemlélése vált ki az emberből. (a 24.hu portálról idéztünk)

Július 9-én hunyt el Varga Vilmos (Hegyközkovácsi, 1931. december 9.) erdélyi magyar színművész, rendező.

 

Július 14-án Budapesten hunyt el Esterházy Péter (Budapest, 1950. április 14.) Kossuth-díjas magyar író, publicista, a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) alapító tagja.

Július 19-én pedig Somló Tamás (Budapest, 1947. november 17.) énekes, basszusgitáros, szaxofonos, dalszerző, artista és jogász távozott. Legismertebb a Locomotiv GT énekeseként, és több sikeres dal szerzőjeként.

Oláh János (Nagyberki, 1942. november 24.) József Attila-díjas magyar költő, író, szerkesztő, a Kilencek költőcsoport tagja is júliusban, 25-én hunyt el.

Augusztus 13-án hosszú betegség után 83 évesen meghalt Kenny Baker, az a brit színész, aki az R2-D2 nevű droidot alakította a Star Wars-filmekben.

A hírességek listáján szerepel többek között Lou Pearlman, a Backstreet Boys és a NSync nevű fiúcsapat megalkotója. 62 éves korában halt meg, augusztus 19-én a börtönben, ahol 25 éves büntetését töltötte csalás miatt.

Gene Wilder amerikai színész, a Dutyi dili, a Vaklárma és Az ifjú Frankenstein című vígjátékok főszereplője augusztus 28-án hunyt el. A 83 éves színész életének utolsó három évében Alzheimer-kórban szenvedett.

Simon Peresz, az Izrael államot alapító politikusok generációjának utolsó tagja, egykori izraeli államfő kilencvenhárom éves volt, amikor elragadta a halál (szept. 28.). Évtizedeken át fontos szerepet játszott az izraeli politikában, több kormányban is részt vett, miniszterelnök, majd államfő is volt.1994-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki az izraeli-palesztin békefolyamat elindításáért.

November 6-án hunyt el Kocsis Zoltán (Budapest, 1952. május 30.) kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar volt főzeneigazgatója (1997–2016), érdemes és kiváló művész.

A legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen 82 évesen, utolsó lemezének kiadása után nem sokkal halt meg (nov. 7.). Korábbi vallomásai szerint már várta a halált.

Fidel Castro kommunista politikus (1965–2008 között Kuba első számú vezetője) november 25-én 90 évesen hunyt el. „…évtizedeken át volt kubai elnök, miniszterelnök, a hadsereg parancsnoka, pártvezető.  Jómódú értelmiségiből szocialista forradalmár, a népet felszabadító gerillából százezrek életét megnyomorító diktátor lett. Elűzött egy zsarnokot, majd maga is azzá vált. A harmadik világbeli országokért kampányolt, miközben csaknem kirobbantotta a harmadik világháborút.” – írta róla akkor az Index.hu.

Gábor Zsazsa Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznőt 99 évesen érte a halál december 18-án. Élete során 9-szer ment férjhez, legutoljára közel a hetvenhez.

A karácsonyi ünnepeket világszerte beárnyékolta George Michael kétszeres Grammy-díjas angol énekes-dalszerző halála december 25-én. A Wham! nevű popduó egyik megalapítója 53 éves volt, otthonában, békében halt meg, mondták a hozzátartozói. Őt követte december 27-én Carrie Fisher (60) amerikai színésznő, forgatókönyvíró és író, aki Leia Organa hercegnő szerepében vált ismertté, az eredeti Csillagok háborúja trilógiában. Carrie Fisher halála után egy nappal, édesanyja, a szintén ismert Debbie Reynolds (84) énekes-színésznő is távozott, stroke-ot kapott.

Az elhunytak között van még: René Angélil, Celine Dion világsztár férje és menedzsere, Dan Haggerty színész, Abe Vigoda színész, Joe Alaskeyrajzfilm szinkronszínész, Maurice White, az Earth Wind & Fire zenekar alapítója, Dave Mirra BMX-es legenda, Antonin Scalia ultrakonzervatív bíró, Boutros Boutros-Ghali egyiptomi politikus, Harper Lee amerikai regényíró, Sonny Jamescountry-énekes, George Kennedyszínész, Pat Conroy amerikai regényíró, Rob Ford, Toronto hírhedt, botrányos expolgármestere, Bill Cunningham legendás divatfotós, Sonia Rykiel legendás francia divattervező. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'