JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 11.57

Kiegyezett Hollywood a kínaiakkal

Kiegyezett Hollywood a kínaiakkal
Kiegyezett Hollywood a kínaiakkal
Szerzői jogi vitákban egyezség született a hollywoodi producerek és a legnépszerűbb kínai honlapok között. A hét legnépszerűbb kínai internetes oldal – amelyeken naponta milliónyi tv-műsor, film és más szerzői jogi oltalom alá eső alkotás érhető el – az amerikai filmszövetséggel (MPAA) kötött megállapodás értelmében minden illegálisan feltöltött tartalmat törölni fog.


„Kínában 2007-hez képest 20 millióval több, azaz mintegy 230 millió ember használja rendszeresen az internetet, 76,9 százalékuk pedig nézett már a neten valamilyen filmet vagy tévéműsort” – mondta Kao Lu-lin (Gao Lulin) szerzői jogi szakértő.

Az MPAA alapító tagjai, a Paramount, a Sony Pictures, a Twentieth Century Fox, a Universal, a Walt Disney és a Warner Bros. a szerzői jogok megsértése miatt közösen lépett fel a www.xunlei.com oldalt üzemeltető Shenzhen Xunlei Networking vállalat ellen, amely a filmstúdiók beleegyezése nélkül a filmek letöltését fájlcserélő szolgáltatásán keresztül tette lehetővé. Az illegális DVD-filmek kampányszerű bezúzása és a szerzői jogi perek ellenére a pekingi DVD üzletek kínálatát figyelve szinte semmi sem látszik a hatóságok törekvéseiből. A legfrissebb kasszasikereket 10 jüanért (220 forintért) árulják, az ügyesebb alkuszok akár már 180 forintért is hozzájuthatnak az első ránézésre eredetinek látszó és többnyire kifogástalan képminőségű filmekhez.
(mti)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'