Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Csütörtök, 2019. november 14., 16.02

Kilövésre készülődik a NASA új Mars-szondája

Forgóteszten a Maven (Fotó: NASA)
Forgóteszten a Maven (Fotó: NASA)

A NASA az utolsó simításokat végzi következő marsi misszióján, amely a tervek szerint három hét múlva indulhat útnak.

A Maven – Mars Atmosphere and Volatile Evolution – a floridai Cape Canaveral-i légierőbázisról emelkedik fel november 18-án. Úgy tervezték, hogy részletesen vizsgálja a negyedik bolygó felső atmoszféráját. A kutatók abban reménykednek, hogy megfigyelései révén betekintést nyerhetnek abba, hogyan válhatott az ősi – relatíve meleg és nedves – Mars a ma ismert száraz, kietlen világgá.

„A Maven-misszió fontos előrelépés a Mars múltbeli és jelen környezetét érintő rejtélyek feltárására” – mondja John Grunsfeld, a NASA kutatója. Hozzátette, az így nyert tudás a korábbi és jelenleg is zajló marsi missziókra támaszkodik, és elősegíti az adatgyűjtést a későbbi emberes küldetésekhez.

A Maven a United Launch Alliance Atlas-5 rakétáján indul útnak. Tíz hónapos utazás után éri el a Marsot, ahol 2014 szeptemberében áll körpályára. A 671 millió dolláros készülék legalább egy földi évet tölt a marsi atmoszféra vizsgálatával három műszere révén. A kutatók reményei szerint megfigyelései során feltárul, hogy a bolygó miként veszítette el atmoszférájának – amely valamikor igen vaskos volt, ám mára a földinek csak 1 százaléka – nagy részét.

A Maven nem fogja tudni az atmoszférában a metán nyomait kutatni, melynek jelenléte potenciális marsi életformákra utalhatna. (A földi légkörben jelenlévő metán mintegy 90 százaléka biológiai eredetű a kutatók szerint.)

A Maven finisbe érkezését rövid ideig fenyegette a kormányzati leállás, mely miatt a NASA legtöbb műveletét felfüggesztette, és dolgozóinak 97 százalékát kényszerszabadságra küldte. Ám a misszió október 3-án zöld jelzést kapott, nagyrészt azért, mert a Maven később kommunikációs állomásként funkcionálhat a Föld és a marsi robotok között.

A szakemberek szerint a kilövési előkészületek kétnapos leállása nem okozott különösebb gondot. A Maven kilövési ablaka hivatalosan november 18-tól december 7-ig tart, de a szakemberek szerint a szonda még december 15-én is elindulhat. Ezt követően viszont már több mint két évet kellene várnia a Föld és Mars újabb kedvező felsorakozására.

(hirado.hu/Space.com)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'