Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Csütörtök, 2019. november 14., 16.01

Lencsevégen a Nagy Magellán-felhő színes régiója

Az NGC 2035 a Nagy Magellán-felhőben (Fotó: ESO)
Az NGC 2035 a Nagy Magellán-felhőben (Fotó: ESO)

Egy új fotón csillagok keletkezését és halálát sikerült megörökíteni egyik legközelebbi galaktikus szomszédunkban, a Nagy Magellán-felhőben.

A Nagy Magellán-felhő hozzánk viszonyítva az egyik legközelebbi galaxis. A csillagászok az Európai Déli Obszervatórium VLT teleszkópjával vizsgálták meg kevéssé ismert régióinak egyikét. Az új felvétel gáz- és porfelhőket mutat, ahol forró új csillagok keletkeznek, és alakítják környezetüket furcsa alakzatokká. A fotó egyúttal a csillaghalál hatásait is feltárja.

A mindössze körülbelül 160 ezer fényévre, a Kardhal konstellációban elterülő Nagy Magellán-felhő egyik legközelebbi galaktikus szomszédunk. Aktív csillagkeletkezés zajlik régióiban, amelyek olyan fényesek, hogy némelyiküket még szabad szemmel is ki lehet szúrni, ilyen, többek között, a Tarantula-köd. Az új VLT-fotó a jobbra látható NGC 2035-öt, a gyakran Sárkányfej-ködnek is nevezett régiót térképezi fel.

Az NGC 2035 úgynevezett HII-régió, azaz emissziós köd, olyan gázfelhőket ölel fel, amelyek a fiatal csillagokból áradó energikus sugárzás miatt izzanak. Ez a sugárzás leválasztja a gázban lévő atomok elektronjait, amelyek aztán más atomokhoz kapcsolódnak, és fényt bocsátanak ki. A gázzal keveredve sötét porcsomók is kivehetők, ezek inkább elnyelik, mintsem kibocsátják a fényt, összefonódó sávokat és sötét alakzatokat hozva létre a ködben.

A kép bal oldalán látható rostszerű alakzatok nem a csillagkeletkezés, hanem a csillaghalál eredményei. Az univerzum egyik legerőteljesebb eseménye, a szupernóva-robbanás hozta őket létre. Ezek az események gyakran olyan fényesek, hogy rövid időre még az otthonukul szolgáló galaxis egészét is túlragyogják, majd néhány hét vagy hónap elteltével elhalványodnak.

A képet szemrevételezve nehéz lehet e felhők tényleges méretét felbecsülni: valójában több száz fényév átmérőjűek, és nem a mi galaxisunkban, hanem jóval mögötte terülnek el. A Nagy Magellán-felhő óriási, ám galaxisunkkal összehasonlítva mérete szerénynek mondható, hiszen csak 14 ezer fényévnyi területet foglal el, vagyis tízszer kisebb a Tejútnál.

(hirado.hu/ESO)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'