JelenHaz
Kedd, 2019. november 19., 04.46

Megérkezett a Fülöp-szigetekre az év leghevesebb tájfunja

Elsodort lakóház a Fülöp-szigeteki Albay tartományban fekvő Legazpiban – Fotó: MTI/AP/Nelson Salting
Elsodort lakóház a Fülöp-szigeteki Albay tartományban fekvő Legazpiban – Fotó: MTI/AP/Nelson Salting

Az egyes lökéseivel az óránkénti több mint 300 kilométeres sebességet is elérő szél áramkimaradásokat okozott, megrongálta a telefonhálózatot, továbbá fennakadásokhoz vezetett a közúti és a légi közlekedésben.

A Haiyan néven emlegetett tájfun elsőként az ország középső szigeteit (főként Leyte és Samar szigetét) érte el, már több mint százezer embert kiköltöztettek róluk az esetleges katasztrófa elkerülése érdekében.

A leginkább fenyegetett tartományokban zárva maradtak az iskolák, a hivatalok és az üzletek, a kórházakban viszont megerősítették a készenlétet.

A helyi hatóságok közlése szerint egy ember áramütést szenvedett és meghalt, mert egy villanyoszlop kidőlt, és elektromosság jutott a tájfun miatt kiáradó vízbe.

A kormány szerint húsz tartományban összesen 12 millió embert fenyeget a tájfun. Közülük egymillióan igyekeznek biztonságos helyen menedéket keresni.

Az érkező vihar hat méter magas hullámokat keltett a tengerparton, és az aggodalmak szerint földcsuszamlásokat okozhat a part menti térségekben. A mentésre és élelmiszersegélyek szállítására már készenlétbe helyeztek 32 katonai helikoptert és három szállító repülőgépet.

A Fülöp-szigetek gyakran szenved hasonló természeti csapástól, évente átlagosan húsz tájfun pusztít rajta. A Haiyan a prognózisok szerint idén a világ leghevesebb tájfunja.

A Haiyan a várakozások szerint szombatig sújtja a Fülöp-szigetek térségét, majd tovább halad Vietnam felé.

(hirado.hu/MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'