JelenHaz
Péntek, 2019. november 22., 07.05

Nem lesz sör?

Nem lesz sör?
Nem lesz sör?

Mindenki a klímaváltozásról beszél, egy dologra azonban vajmi kevesen gondoltak. Egy ausztrál kutató az éghajlat átalakulásának egy drasztikus hatását emeli ki: eltűnhet az árpa. De akkor honnan lesz sör?

„Vagy nagyon drága lesz a sör, vagy bezárnak a kocsmák” – idézi Jim Salinger új-zélandi kutatót a Süddeutsche Zeitung. Az árpamaláta a víz mellett a másik fő összetevője a sörnek; azonban a klímaváltozás következményei rosszul érinthetik a gabonát, mely érzékeny a hőségre és a szárazságra. Salinger szerint 30 éven belül érezhető lesz a globális felmelegedés sörgyártásra gyakorolt hatása.

„Ausztrália legtöbb árpa-termőföldjén termésvisszaesés várható” – mondta a kutató. A sörfőzők egyetlen megoldása szerinte új alapanyagok felfedezése, melyek jobban bírják a megváltozott éghajlatot.

Az új-zélandi-ausztrál sörfőzde Lion Nathan igazgatójának elmondása szerint már most érzik a sörgyártók klímaváltozás hatásait: az árpamaláta és a cukor ára már jelentősen megnövekedett.

(VGO)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: deszka / Szerda, 2008. április 09., 01.16 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

SÖR VOLT ! SÖR VAN ! SÖR LESZ ! Különben ki akar ausztrál meg új - zélandi sört inni , amikor itt van a cseh , német , szlovák , holland , dán SÖR , de a ciuc , ursus se rossz .

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'