Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Csütörtök, 2019. november 14., 19.03

Proton-M hordozórakéta szállított fel egy európai műholdat

A Proton-M rakéta sikeres indulása Bajkonurból – Fotó: EPA/Roszkozmosz
A Proton-M rakéta sikeres indulása Bajkonurból – Fotó: EPA/Roszkozmosz

Sikeresen Föld körüli pályára állított egy európai távközlési műholdat a Proton-M típusú orosz hordozórakéta hétfőn, három hónappal az után, hogy indításnál felrobbant egy hasonló űreszköz.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal azt közölte, hogy a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból felbocsátott rakéta Föld körüli pályára állította az Astra 2-E műholdat, amelyet rádió- és tévéadások analóg és digitális műsorszórására, európai, közel-keleti és afrikai mobiltelefon-hálózatok és internetfelhasználók kiszolgálására terveztek.

A luxembourgi székhelyű SES Astra vállalat műholdját az eredeti tervek szerint július 21-én kellett volna felbocsátani, de a startot elhalasztották, miután előtte két és fél héttel, július 2-án az indítást követő 32. másodpercben lezuhant, majd felrobbant három orosz Glonaszsz navigációs műholdat szállító Proton-M hordozórakéta, és vele együtt megsemmisültek a műholdak is. Tavaly augusztusban is kudarccal végződött egy orosz és egy indonéz műhold felbocsátása egy ugyanilyen hordozórakétával.

A kereskedelmi műholdak felbocsátásánál leggyakrabban használt hordozórakéta sorozatos sikertelenségei megtépázták az orosz űrkutatás tekintélyét. A júliusi baleset után ráadásul csaknem 600 tonna rendkívül mérgező üzemanyag került a levegőbe, komoly környezetszennyezést okozva, ami feszültséget keltett Oroszország és Kazahsztán viszonyában.

(hirado.hu/MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'