Csütörtök, 2018. július 19., 01.11
40 éves a Rubik-kocka

Rubik Ernő (1944)

 
 
2014. április 28., 03.51
Hétfõ

Huszadik századunk, borzalmai ellenére, vagy talán éppen azok következtében, a szórakozás és játékok százada lett. Az emberi leleményesség soha annyi új játékot nem talált ki, mint a század második felében. 

Ez természetesen visszavezethető a fogyasztói társadalom erősen profitorientált szerkezetéhez, mely szerint mindig új és új árucikket kell piacra dobni, fokozni a forgalmat és ezáltal növelni a hasznot. A szabadidő növekedése is nagyban hozzájárult a játékigény megnövekedéséhez, s ezáltal ahhoz, hogy mind több és több játék kerüljön a piacra. A modern játékok között a logikai játékoknak nagy a népszerűsége, főleg azok körében, akik a játékot a tanulással, az értelmi képesség fejlesztésével szeretnék összekötni. A sakk, a bridzs, a monopoly továbbra is megmaradnak elmét foglalkoztató klasszikus társasjátéknak, de az emberi leleményesség mindig új és új meglepetéssel jelentkezik a „szellemi játékosság” terén. Ilyen meglepetés volt a 70-es években a Rubik-kocka.

A feltalálója, kieszelője Rubik Ernő, aki 1944-ben született Budapesten, édesanyja irodalmár, apja a repülő szakmában mérnök. Rubik az építész szakmát választja, de tanul szobrászatot is. 1962–67 között a Budapesti Műszaki Egyetem Építészeti karán hallgató, de ezt követően az Iparművészeti Főiskolát is elvégzi, ahol tanársegédként és docensként is működik. Karrierje aránylag simán alakul, építészként dolgozik, tanít és 1982–83-ban egy szaklap, az ...És játék főszerkesztője. 1983-ban megalakul az ún. Rubik Stúdió, melynek természetesen ő a vezetője. 43 éves korában már egyetemi tanár, és 1990-ben a Magyar Mérnökakadémia elnöke.

Aránylag szokványos életútja ez egy tehetséges, fiatal magyar mérnöknek. Rubik Ernő azonban egy lépéssel, mondhatni egy óriási lépéssel tovább ment. A Rubik név ma a világon legalább annyira ismert, mint a magyar sport futballsztárjáé, a Puskásé. Honnan ez a hirtelen született világhír?

A kocka 1974-ben született, Rubik akkor 30 éves volt és már tanított az Iparművészeti Főiskolán. Eredetileg egy szerkezeti, ún. strukturális feladat megoldásán próbálkozva jutott a kockához. A normális kockaszerkezet mindegyik lapján kilenc kis kocka van, és mindegyik külön-külön is mozgatható, forgatható. Mindegyik oldal más-más színű. Ha az eredeti helyzetéből kimozdítjuk, tehát az oldalakon a kis kockák különböző színekben keverődnek, a végtelenségig tudjuk őket variálni és eredeti állapotukba egyáltalán nem egyszerű visszaállítani. A kockát véletlenszerűen forgatva soha nem juthatunk az eredeti helyzethez, hogy mind a hat oldalon, mind a kilenc kocka színei megegyezzenek. Maga a feltaláló is kb. négy hétig próbálkozott, amíg megtalálta az egyetlen helyes megoldást. A játék tehát megvolt, a következő lépés a kocka szabadalmaztatása volt. Rubik 1975-ben kérvényezte a patentot, de csak 1977-ben kapta meg. Miért ilyen nagy késedelemmel? A választ nem tudom, de jól ismerem a volt „szocialista” államok bürokratikus és korrupt adminisztrációját, tehát nem is csodálkozom. 1977 végén Magyarországon már forgalomba kerültek a kockák, a Politechnika Ipari Szövetkezet révén.

A kezdeti siker langyos volt, de 1980-ban már közel egymillió darab talált gazdára. Egy ügyes, üzleti érzékkel megáldott barát tanácsára, és a magyar Konsumex vállalaton keresztül, a bűvös kocka végül is Nyugatra került és elindult hódító útjára. A nemzetközi patent már Rubik-kocka néven került bejegyzésre, és az amerikai Ideal Toy játékcég hamarosan hatalmas üzletet csinált belőle. Így lett a budapesti építészből világhírű játékfeltaláló.

Ma már a világon mindenütt ismerik a kockát, egyes felmérések szerint Nyugaton minden harmadik családban van legalább egy darab. 1982-ben Budapesten már Rubik-kocka világbajnokságot tartottak, ahol egy amerikai fiú 22,95 másodperccel lett az első. Azóta ez a rekord már a 16 mp körül van. (A kockát szinte a végtelenségig lehet forgatni, kiszámították, hogy hány különböző ún. konfiguráció létezik: 43 252 003 274 489 856 000 lehetőség létezik, de ez mind rossz, mert csak egyetlen helyes megoldás van!)

Rubik Ernő később, 1977-ben megalkotta a Kígyót, majd 1985-ben a Bűvös négyzeteket. Világhírű azonban a kocka révén lett. Azért reméljük, szolgál még a világnak egy-két játékos meglepetéssel.

Hollai Hehs Ottó, NémetországTíz évvel ezelőtt, 2004-ben megjelent könyvemben ( Szent Istvántól Polgár Juditig ) a– Tudósok, feltalálok, utazók – csoport utolsó híres személyisége,  Rubik Ernő.


 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'