Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Szombat, 2019. november 16., 23.38

Sikeresen elindult a módosított Falcon-9 rakéta

Indul a Falcon-9v1.1 – Fotó: SpaceX
Indul a Falcon-9v1.1 – Fotó: SpaceX

Az amerikai SpaceX cég vasárnap sikeresen fellőtte Falcon-9 rakétájának újabb verzióját Kaliforniából.

A kanadai Cassiope kutatóműholdat felszállító rakéta a Vandenberg légierőbázisról indult helyi idő szerint vasárnap délután, majd kilenc perccel később elérte az orbitális pályát. A SpaceX szerint a frissített rakétába – Falcon-9v1.1 – számos módosítást építettek be teljesítménye javításához és az egyszerűbb működtetés érdekében. Az első kilövés így megnyithatja az utat az új modellnek, hogy a privát szektor műholdjait célba juttassa.

A SpaceX a NASA-val kötött szerződés mellett igen hosszú várólistát tudhat magáénak a kereskedelmi szektorból is. Ezek többek között felölelik a nagyobb telekommunikációs vállalatokat. A piac eme szegmensét az utóbbi években az európai Ariane-5 rakéta uralja. A SpaceX azt reméli, hogy elhódíthatja az Ariane vevőkörének egy részét, emellett igen versenyképes árakat kínál.

A 9v1.1 modell nagyobb teljesítményű Merlin hajtóműveket és több üzemanyagot elbíró, terjedelmesebb tartályokat kapott. A vasárnapi kilövés egyben az első alkalom, hogy a rakéta új teherburkolatával emelkedett fel. Ez a 13 méter magas, 5 méter széles burkolat védi meg a szatelliteket az aerodinamikus erőktől az emelkedés során.

A SpaceX emellett először indította rakétáját a Vandenbergről. Mostanáig minden Falcon-rakéta a Cape Canaveral-i légierőbázisról indult. A nyugati parti bázis lehetővé teszi, hogy a Falcon szélesebb körű missziókat végezzen, az óceán felett déli irányba repülhet, hogy elérje a Föld-megfigyelő szatelliteknek szánt poláris orbitális pályákat.

A vasárnapi kilövés során a Falcon-9 első fokozatával érdekes kísérletet is végeztek. Egy rakéta eme része általában leválik, és elég a földi légkörben. A cég azonban szeretne olyan rendszert kifejleszteni, amely lehetővé teszi a fokozat begyűjtését és újbóli hasznosítását, ezzel tovább csökkentve a Falcon-kilövések költségeit. Végezetül azt tervezik, hogy a Falcon-rakéták első fokozatai lábakat kapnak, így lehetővé válik a puha landolás.

A vasárnapi kísérlet során az első fokozat három hajtóművét újból beindították, hogy ellenőrizzék, vissza lehet-e épségben hozni a rakétaszegmenset az atmoszférán keresztül. A negyedik hajtóművet később indították be a fokozat lassítására, mielőtt az elérte volna a vizet. Elon Musk, a SpaceX vezetője elmondta, a teszt sikeres volt, de a fokozat a vízbe érés előtti pillanatokban elveszítette stabilitását, és igen keményen érte el a hullámokat. Elmondása szerint mérnökcsapata tisztában van a problémával, és korrigálni is tudja. A lábakkal ellátott fokozatokat a jövő év elején próbálják ki, egyelőre szárazon.

A Cassiope szatellit gyártója szerint a kis kutatóplatform a várakozásoknak megfelelően működik, miután levált a Falcon második fokozatáról. A Kanadai Űrügynökség projektjeként a műhold a Nap és a Föld felső atmoszférájának kölcsönhatását tanulmányozza majd.

Az SES World Skies lesz az első magánszektorból érkező vásárló, amely igénybe veszi a Falcon 9v1.1-et. Telekommunikációs szatellitje, a SES-8 36 ezer kilométeres pályát céloz meg.

(hirado.hu/BBC)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'