Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Vasárnap, 2019. november 17., 06.54

Sikeresen pályára állt a NASA legújabb Hold-szondája

A LADEE művészi ábrázolása – Fotó: NASA Ames/Dana Berry
A LADEE művészi ábrázolása – Fotó: NASA Ames/Dana Berry

Egy hónapos útja után a LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) október 6-án végrehajtott hajtóműbegyújtásával Hold körüli pályára állt.

Míg az amerikai szövetségi kormányzat jelenlegi leállása szinte teljesen megbénította a NASA működését, a 280 millió dolláros missziót nem érintette, mivel a LADEE éppen kritikus fázisban járt – mondta Rachel Hoover, a NASA Ames Kutatóközpontjának szóvivője a Spaceflightnow oldalnak, még a leállás előtt. A leállás az ügynökség 18 ezer munkatársa nagy részének kényszerszabadságolását eredményezte, ám lehetővé tette, hogy a fontos, jelenleg is zajló missziókat – többek között a LADEE-t és a Nemzetközi Űrállomást – tovább segítsék munkájukban.

A holdi pálya elérése előtt a LADEE három elliptikus keringést végzett a Föld körül, mindegyikkel egyre magasabbra jutott. Amint elég magasra került, a Hold gravitációs vonzása éreztetni kezdte hatását, a szonda begyújtotta hajtóművét, és körpályára állt az égitest körül.

A LADEE-nek még két manővert kell elvégeznie, mielőtt megkezdheti egy hónapos ellenőrzési fázisát. A következő hajtóműbegyújtásra október 9-én, a harmadikra október 12-én kerül sor, melynek eredményeképpen 250 kilométeres alacsony pályára áll.

Az ellenőrzési fázis folyamán a kutatók tesztelnek egy lézerkommunikációs eljárást is. A kísérlet lézertechnológiára alapozva küld nagy mennyiségű adatot a Földre. A modell lehetővé teheti, hogy egy űrszonda 3D-s információkat, nagy felbontású videókat és egyéb adatokat küldjön haza a földi irányítóknak.

Amint a beüzemelési fázis lezárult, a szonda megkezdi 100 napos tudományos vizsgálódását, melynek célja a holdi atmoszféra és por kutatása. Az egyik megoldandó rejtély még az Apollo-program idejére tekint vissza, az Apollo-asztronauták ugyanis a holdi napfelkelte előtt fénycsíkot észleltek a horizonton. A LADEE készülékeivel a kutatók megvizsgálhatják, mi váltotta ki ezt az izzást.

A szonda emellett szemügyre veszi égi kísérőnk különösen vékony atmoszféráját is. Ez az úgynevezett talaj közeli exoszféra a NASA kutatói szerint a legelterjedtebb ilyen képződmény lehet a Naprendszerben. Egyes bolygók – mint a Merkúr –, holdak és még bizonyos nagyobb aszteroidák is otthont adnak ilyen exoszféráknak, így a szonda vizsgálódása több kutatást is segíthet.

(hirado.hu/Space.com)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'