Szombat, 2018. június 23., 07.45

Traianus-palota romjaira bukkantak

 
 
2009. május 19., 14.23
Kedd

Egy valószínűleg Traianus római császár számára épített palota alapjainak jól konzerválódott romjaira bukkantak régészek a nyugat-romániai Závoly településen. A maradványokat a múlt héten találták sírásók a Krassó-Szörény megyei település temetőjében. 

A sírásók egy idős asszony temetéséhez ástak sírt, amikor különös és értékesnek tűnő kövekbe ütköztek. Román tudósok szerint az utóbbi tíz év egyik legjelentősebb romániai régészeti felfedezéséről van szó.

A palotát időszámításunk után 101 őszén építhették Traianusnak, aki azt a 101-102-ben zajló első dák-római háború idején használhatta. Különös jelentőségét az adja, hogy a palotát a rómaiak még Dacia elfoglalása előtt építették, így az építmény tisztán őrzi a római hagyományokat. A tudósok elképzelhetőnek tartják további leletek felbukkanását is. Románia büszke arra, hogy az ókorban a területén élt dákok a római birodalomhoz tartoztak, és hogy nemzeti nyelvének latin gyökerei vannak, ami megkülönbözteti a szláv népek tengerében. Egyes elméletek szerint a román nép a római legionáriusok és a dák asszonyok keveredéséből született.

(mti)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'