Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Csütörtök, 2019. november 14., 19.12

Új típusú Szojuz-hordozórakétával lőttek fel műholdat Oroszországban

Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz

Többszöri halasztás után szombaton sikeresen felbocsátottak Oroszországban egy tudományos műholdat a Szojuz-hordozórakéták új modelljével, a Szojuz-2.1v-vel.

A Szojuz-család új, könnyű osztályú tagját az észak-oroszországi Pleszeck űrállomásról lőtték fel délután, közép-európai idő szerint fél 3-kor. Három órakor a műhold levált a kétlépcsős hordozórakéta felső részéről és alacsony magasságban Föld körüli pályára állt - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az új hajtóművű és új digitális vezérlésű hordozórakétával szamarai egyetemisták Aiszt (Gólya) nevű, 39 kilogrammos Föld-megfigyelő műholdját helyezték Föld körüli pályára.

A Szojuz-2.1v első fellövését eredetileg 2012 végére tervezték, de el kellett halasztani egy baleset miatt, amely a kísérleti fázisban megrongálta a hajtóművet. Különböző okokból többször módosították az e heti indítás időpontját is.

A Szojuz a világ leggyakrabban használt hordozórakétája.

Az orosz védelmi minisztérium szigorúan titkosnak minősítette a Szojuz-2.1v fejlesztését, ezért egyelőre nem tettek közzé mozgóképet az első sikeres felbocsátásról.

A modernizált Szojuz-hordozórakéta akár 2800 kilogramm hasznos terhet is szállíthat 1500 kilométeres magasságig. Használatba vételével Oroszország még nagyobb szeletet akar kihasítani magának az üzleti célú műholdfelbocsátások egyre növekvő piacából.

(hirado.hu/MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'