JelenHaz
Kedd, 2019. június 25., 12.35

Újabb fosszília kavarhatja meg az „első madár” elméletet

A Xiaotingia csontváza
A Xiaotingia csontváza

Egy Kínában talált, tyúk méretű dinoszaurusz felboríthatja a madarak eredetéről régóta fennálló teóriát.

A kutatók 150 éve úgy hiszik, hogy az Archaeopteryx tekinthető az első igazi madárnak, amely komoly evolúciós előrelépést reprezentál a dinoszauruszoktól. Ám egy új fosszília azt sugallja, hogy ez az állat csak egy másik tollas dinoszaurusz volt, és nem az a jelentős kapcsolat, melyet a paleontológusok feltételeztek. A Xiaotingia felfedezéséről a Nature számolt be.

A tanulmány szerzői azzal érvelnek, hogy az utóbbi évtizedben leírt három másik faj is komolyan versenybe szállhat a „legidősebb madár” címért. Az Archaeopteryxnek megszentelt helye van a tudományban, hosszú ideje nemcsak az első madárnak, hanem a tetten ért evolúció egyik legtisztább példájának is tekintik.

Az 1861-ben felfedezett lelet – mindössze két évvel Darwin A fajok eredete című műve megjelenését követően – úgy tűnt, mind a hüllők, mind a madarak jellegzetességeit összeolvasztja, és nagyon hamar elfogadták „eredeti madárként.” Azonban az utóbbi években kétségek merülte fel, mivel idősebb, hasonlóan madárszerű tulajdonságokkal – mint tollak, villacsont és háromujjú elülső végtagok – rendelkező fosszíliákat fedeztek fel.

Hszü Hszing kínai paleontológus professzor úgy hiszi, felfedezése végül letaszíthatja az Archaeopteryxet trónjáról. Csapata egy hasonló faj, a Xiaotingia felfedezését írja le. A lelet 155 millió évvel ezelőtt a jura korszakban élt. Maradványára a Lianoning térségben bukkantak rá.

Mint számos hasonló leletet, ezt is a kőzetben lévő toll lenyomatokkal körülvéve találták meg, ám elülső végtagjai végén karmok vannak, és éles fogakkal rendelkezett. Ezek a tulajdonságok nem sokat segítenek abban, hogy a fosszíliát el tudják helyezni, ám Hszü szerint a leletnek rendkívül hosszú középső és kisujj csontjai vannak, és villacsontja L-alakú keresztmetszetet mutat egyik végén. Hszü szerint ezek a jellegzetességek a Xiaotingiát nagyon közeli rokonságba helyezik az Archaeopteryxszel, és egy másik tollas rokonnal, az Anchiornisszal.

Miután a Xiaotingiában és rokonaiban lévő jellegzetességeket megvizsgálták, Hszü és csapata azt sugallja, hogy az állatok jobban hasonlítanak a Velociraptorra és Microraptorra, mint a korai madarakra, így a Deinonychosauria dinoszaurusz csoporthoz tartoznak és nem az Avialae madárcsoporthoz.

Számos tulajdonság vezette a kutatókat e döntésre, ám a leginkább észrevehető, hogy a Xiaotingia, Archaeopteryx és Anchiornis lapos orrot mutatott, szemürege mögött pedig kiterjedt régiók voltak. A Microraptor hasonló tulajdonságokkal rendelkezett, ám az Avialae korai madarainak nagyon eltérő koponyájuk volt.

Az új fosszília eredete kissé homályos, mivel eredendően egy kereskedőtől vették. Hszü először egy múzeumban pillantotta meg, és rögtön úgy érezte, különleges leletről van szó. Más kutatók egyetértenek azzal, hogy a felfedezés alapjaiban változtathatja meg ismereteinket a madarakról.

Lawrence Witmer amerikai professzor szerint „az Archaeopteryx 150 évvel ezelőtti megtalálása óta a legprimitívebb madárnak tartják, ennélfogva minden elmélet, amely a madarak eredetét vizsgálja – hogyan fejlesztették ki a repülést, milyen táplálékot fogyasztottak –, az Archaeopteryxen keresztül fejlődött. Így, ha a madarakat nem ezen a fosszílián át néznénk, talán más elméleteink lennének.”

Witmer szerint a területen igen nagy a zavar, mivel a kutatók próbálják kideríteni, hol végződnek a dinoszauruszok és kezdődnek a madarak. „Olyan, mint egy rémálom. Amikor visszatekintünk a kései jurába, a mintegy 150-160 millió évvel ezelőtti időszakba, ezeknek az eltérő fajok minden primitív tagja nagyon hasonló. Így egyfelől nagyon frusztráló megpróbálni szétválasztania ennek az evolúciós csomónak a szálait, azonban nagyon izgalmas is dolgozni rajta, és felderíteni az evolúciós eredeteket.”

A hüllők és madarak átmeneti fajait képviselőknél olyannyira megvannak ezek a hasonlóságok, hogy az új fosszília biztosan nem jelenti a vita végét.

(hirado.hu/BBC/Nature)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'