Fölszálott a páva

http://hunor.rmdsz.ro/
Csütörtök, 2019. november 14., 18.30

Újabb műholdat bocsátott fel a SpaceX

Indul a Thaicom 6 (Fotó: MTI/AP/Florida Today/Craig Bailey)
Indul a Thaicom 6 (Fotó: MTI/AP/Florida Today/Craig Bailey)

Az amerikai SpaceX hétfőn pályára állított egy thai műholdat, második ilyen jellegű, sikeres küldetése folyamán.

A magánkézben lévő cég kétfokozatú Falcon-9 rakétája a Cape Canaveral-i légierőbázisról indult, és a Thaicom 6 telekommunikációs műholdat szállította fel.

A Space Exploration Technologies (SpaceX) Twitter-bejegyzésében megerősítette, hogy a Thaicom 6 megfelelő pályára állt. A Thaicom szatellitje Délkelet-Ázsiát és Afrika bizonyos részeit szolgálja majd ki.

A SpaceX december 3-án bocsátotta fel első kereskedelmi műholdját, a luxemburgi SES-nek, amely korábban az európai Ariane és az orosz Proton rakétákat vette igénybe. A SES-8 szatellit televíziós, kábeltelevíziós és egyéb szolgáltatásokat nyújt többek között Thaiföldnek, Indiának és Vietnamnak.

A hétfői második sikeres kilövéssel a SpaceX, úgy tűnik, kezdi otthagyni kéznyomát a kereskedelmiszatellit-kilövések piacán, amely a becslések szerint mintegy 190 milliárd dollárt ér. A várólistáján szereplő 50 kilövés mintegy négymilliárd dollárt ér, ezek 75 százaléka kereskedelmi műhold.

A második sikeres műholdfelbocsátás azért is fontos, mert a SpaceX szeretne komoly jelöltként szerepelni a Pentagonnál a nagyobb katonai műholdak fellövése terén. Ezeket a felbocsátásokat jelenleg a Lockheed Martin és a Boeing közös vállalkozása, a United Launch Alliance végzi. Legalább három sikeres küldetésre van szüksége a cégnek ahhoz, hogy komolyan számításba vegyék.

A hétfői és a decemberi missziót is a Falcon-9 rakéta korszerűsített változatával hajtották végre.

A Falcon-9 korábban már sikeresen feljuttatta a szintén saját fejlesztésű Dragon teherszállító kapszulát a Nemzetközi Űrállomásra a NASA-val kötött 1,6 milliárd dolláros szerződés égisze alatt. A Dragon rakományt szállít fel, és a tudományos kísérleteket hozza haza.

A kaliforniai székhelyű SpaceX a PayPal társalapítója, Elon Musk tulajdonában van.

(hirado.hu/AFP)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'