JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 11.32

Regionális honismereti műhely – regionális középiskolai találkozó

Szeretettel meghívjuk a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület és a Dugonics András Piarista Gimnázium nevében Önt, az iskolája képviselőjét a Regionális honismereti műhely – regionális középiskolai találkozó első rendezvényére (2015. február 6-án 14.00 órára – Szeged, Dugonics András Piarista Gimnázium). A regionális találkozóra Nagyvárad–Szabadka ívben határ menti, a szomszédos államokban lévő és a Csongrád megyei középiskolák, közoktatási intézmények tanárait várjuk. Úgy véljük, alapvető érdekünk, hogy a fiatalság, a jövő nemzedéke szeresse szülőföldjét, patrióta szellemben nőjön fel. Nem titkolt célunk, hogy a helytörténeti, honismereti tevékenységek, közösség és magyar identitást erősítő szerepére irányítsuk a figyelmet, segítsük módszertannal a nevelőt, és új szakmai közösséget hozzunk létre a regionális honismereti műhellyel.

A honismereti tevékenység didaktikus anyagok elkészítését igényli. Előtérbe kerülnek a játékos formák, megfigyelések, természeti és épített környezetet célzó kirándulások, a képi megjelenítés, a világhálóra tehető (tanári és/vagy tanulói) adatok előállítása és gyakran a plusz információ előtti, helyetti élmények szerzése. Méllyé akkor válik, ha jelentős benne a tanulói tevékenység, jelentős benne a közösséghez tartozás. A honismerettel, a régióismerettel, a helytörténettel, a természeti környezetismerettel foglalkozó módszertan megosztása lesz a műhelybeszélgetés témája. A fiatalokat információáradat veszi körül, ezért hatékony, élményszerű közösséget jelent a növelő környezet.

A műhely erősítheti a helyi kezdeményezéseket, közösségeket, nyilvánosságot adva és új szakmai közösség lehetőségét kínálva. Akár partneri együttműködésre, közös tevékenység megvalósítására nyílhat lehetőség, leendő pályázatokhoz új partnerek találása. Terveink szerint évente kerül más-más helyszíneken megrendezésre. A részvevőket várjuk a beszélgetésre és módszertani bemutató tartására. Az alábbi témák szerint tervezzük a megszólalásokat:

1. Természeti környezet (élővilág, természetjárás), épített környezet – „terepgyakorlat”

2. A tanórai, az iskolán kívüli (szervezett iskolai keretek, pedagógiai program alapján szervezett) helytörténeti témájú tevékenységek bemutatkozása, a gyakorlat, a módszertan, a tanulói tevékenységek megosztása

3. Művészeti, non formális helytörténeti programok

4. Honismereti, helytörténeti versenyek áttekintése, regionális honismereti programok, testvériskolai kapcsolatok bemutatása

Várjuk a jelentkezési lap kitöltésével részvételét, hozzászólását.

 

Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna                                   
Csongrád megyei Honismereti Egyesület                

 

Károlyi Attila
Dugonics András Piarista Gimnázium

 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'