JelenHaz
Szombat, 2019. december 07., 18.30

Gáspár-Barra Réka

Gáspár-Barra Réka - Déva
A hit és tolerancia győzelme
Csütörtök, 2019. december 05., 18.15 (0 hozzászólás)
Szent Borbála-szobrot avattak december 4-én Petrozsényban, a bányászok védőszentjének oltalma alatt álló római katolikus templom előtti téren. »

Cipős doboznyi ajándék – nagy öröm
Szerda, 2019. december 04., 17.38 (0 hozzászólás)
Nagy volt az öröm kedden a Dévai Téglás Gábor elméleti Líceumban, ahová idén első ízben kopogtak be a németországi Weihnachtspäckhenkonvoi angyalai. »

Huszonöt éves a Csernakeresztúri Tájház
Kedd, 2019. december 03., 18.38 (0 hozzászólás)
Színes rendezvénysorral ünnepelte a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület Tájháza fennállásának 25. évfordulóját. November 30-án bukovinai székely mesemondó vetélkedővel indult az ünnepség, majd délután a kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat mutatta be az Andrásfalvi betlehemest. »

Átadták az első babanaplókat
Kedd, 2019. december 03., 17.15 (0 hozzászólás)
Advent első vasárnapján a dévai református templomban adták át a Rákóczi Szövetség által felkínált első babanaplókat. »

Ha Isten nem építi a házat, hiába fáradnak annak építői
Szerda, 2019. november 27., 18.13 (0 hozzászólás)
E hónap derekán szervezték meg Kolozsváron a XIII. Országos Bibliaismereti Vetélkedő egyházkerületi szakaszát, melyre kilenc csapat nevezett be. »

Mátyás király udvarában – tizedszer
Szerda, 2019. november 27., 17.44 (0 hozzászólás)
A Vajdahunyadi 6-os Számú Általános Iskola magyar tagozatának közössége immár tizedik alkalommal szervezett reneszánsz tematikájú programot. »

A muzsika hangja
Kedd, 2019. november 26., 17.14 (0 hozzászólás)
A napokban Déván is bemutatta legújabb produkcióját a Szent Ferenc Alapítvány Kölyökszínháza. Az ifjú előadók a Muzsika hangjával hamar belopták magukat a közönség szívébe. »

A bátorság, összefogás és hit jegyében
Hétfõ, 2019. november 25., 17.53 (2 hozzászólás)
A Kenyérmezei csata 540. évfordulója alkalmából szervezett zarándoklatot a dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetséggel és a Mária Út Egyesülettel karöltve. »

Kinizsi-megemlékezés és zarándoklat
Szerda, 2019. november 20., 17.58 (0 hozzászólás)
A Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség idén a dévai Szent Frenc Alapítvánnyal és a Mária Út Egyesülettel karöltve szervezi meg november 22-én az alkenyéri megemlékezést. »

Hatvan éve tartó száműzöttség, tizennyolc évnyi per... és a facsemeték
Kedd, 2019. november 19., 17.17 (0 hozzászólás)
Harmincezer facsemetének áron aluli, sürgős értékesítését szorgalmazza a „Marin Dracea” Nemzeti Erdészeti Kutató-Fejlesztő Intézet piski kirendeltsége. A helyi román nyelvű sajtóban az intézet vezetője arról panaszkodik, hogy néhány hét leforgása alatt kell kiüríteni a piski arborétum tőszomszédságában fekvő 2,7 hektárnyi csemetekertet, mivel „a telket vissza kell szolgáltatni a hajdani tulajdonosoknak”. »

Arany és ezüst fokozat a csernakeresztúri énekeseknek
Hétfõ, 2019. november 18., 17.17 (0 hozzászólás)
Különleges élményben volt részük a hétvégén a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület fiataljainak, akik részt vettek a Bonyhádon első ízben megszervezett Nyisztor Bertalanné Népdaléneklő Versenyen. »

A fiatal családokra fókuszálna
Csütörtök, 2019. november 14., 17.57 (0 hozzászólás)
Október végén tartottak tisztújítást az RMDSZ Hunyad megyei, illetve dévai nőszervezetében. Az új elnök, Oprisa Melinda óvónő, vallástanár a fiatal családok közösségbe vonását látja a legfontosabb célkitűzésének. »

Időhidak – a Maderspach család történetének első szelete
Szerda, 2019. november 13., 10.00 (0 hozzászólás)
Maderspach Kinga negyedszázadnyi családkutatás nyomán vetette papírra ükapja, Maderspach Károly kohász-, hídmérnök, szabadságharcos életét, visszavezetve azt az 1200-as évekbeli ősökig. »

Gá-gá-gá, ma sem megyünk világgá
Kedd, 2019. november 12., 16.08 (0 hozzászólás)
Gágogástól volt hangos a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, ahol a tanintézmény közössége immár hagyományként ülte meg Szent Márton ünnepét. »

Jelentős befektetések. Magyar irányban is
Hétfõ, 2019. november 11., 17.36 (0 hozzászólás)
A városban működő magyar egyházközségeknek 125 ezer lejes támogatást szavazott meg a dévai tanács. Az október végén zajlott tanácsülésen számos további határozat született a magyar közösséget is érintő befektetésekről – számolt be Pogocsán Ferdinánd alpolgármester. »

A tánc folytatódik...
Hétfõ, 2019. november 11., 17.34 (0 hozzászólás)
...jó kedvvel és lendülettel, ahogy egy igazi táncházhoz illik. A Déván sok éve várt néptáncoktatás első alkalmára az elmúlt szerdán került sor, Vörös Árpád néptáncpedagógus vezetésével a helyi magyar iskolaközpontban. »

A függöny nem gördült le
Vasárnap, 2019. november 10., 18.03 (0 hozzászólás)
Nemrég Déván járt az Aradi Kamaraszínház Kulturális szórványkaravánja. Az első megállójuk a dévai Szent Ferenc Alapítványnál volt, ahol a gonosz kolozsvári bíró a gyermekek őszinte szurkolása közepette nyerte el méltó büntetését. A dalos mesejáték pillanatok alatt beszippantotta a népes és kíváncsi közönségét. A gyermekek együtt szisszentek fel a jogtalanul megvesszőzött Péterrel, és szívből szurkoltak az igazságtevésbe bonyolódott királyi párnak. »

A beadástól számított második héttől fejti ki hatását
Csütörtök, 2019. november 07., 17.48 (0 hozzászólás)
Hunyad megyében az utóbbi héten 1283 személyt diagnosztizáltak felső légúti fertőzéssel, mely 280 esetben tüdőgyulladásba fordult. 130 személy kórházi kezelésre szorult, ám az influenza tünetei egyetlen páciensen sem jelentkeztek – tájékoztatott csütörtök délben dr. Cecilia Birău, a Hunyad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) szóvivője. »

(Fotó: Facebook)
Kedd, 2019. november 05., 10.00 (0 hozzászólás)
Néhány nap múlva az urnák elé járulhatunk leadni voksunkat egy államelnökjelöltre. Mi, magyarok vagyunk talán a legkönnyebb helyzetben a bőséges kínálat mellett, hisz remélhetőleg mindannyiunk számára egyértelmű, hogy kire kell szavaznunk: Kelemen Hunorra. Miért rá és nem valamely román párt jelöltjére, esetleg egy függetlenre, erre kerestük a választ Hegedüs Csillával, az RMDSZ ügyvezető alelnökével. »

Az Úr csodásan működik
Hétfõ, 2019. november 04., 16.02 (0 hozzászólás)
Erdély három nagy tanúságtevője, három hitében rendíthetetlen istenszolga szólal meg Frigyesy Ágnes Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, fotóriporter Az Úr csodásan működik címet viselő kötetében, melyet a napokban mutattak be Déván, a Szent Antal Közösségi Házban. »

Táncház indul Déván!
Csütörtök, 2019. október 31., 17.41 (0 hozzászólás)
Déván az utóbbi esztendőkben egyre komolyabb igény mutatkozik a rendszeres néptáncoktatás, táncházmozgalom iránt. Idén a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület, illetve a dévai Szent Ferenc Alapítvány két Petőfi-ösztöndíjasa, Vörös Árpád és Szabó Annamária néptáncoktatók vállalták a dévai táncház indítását, vezetését. »

Fotó: Szabó Annamária
Szerda, 2019. október 30., 18.53 (0 hozzászólás)
Diákok készítette művészeti alkotásokból álló kiállítással zárták a Kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban a Hunyad megyét ismertető közel egy évre kiterjedő projektet. »

A kolozsvári bíró és A Zördög
Szerda, 2019. október 30., 17.34 (0 hozzászólás)
November 3-án, vasárnap érkezik Dévára az Aradi Kamarszínház Szórvány Kulturális Karavánja, melynek keretében Magyar Kormány – Nemzetpolitikai Miniszterelnöksége és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a rendszeres magyar színházi előadásokat nélkülöző közösségekhez viszik el az anyanyelvi kultúrát. »

Vízierőművet avattak a Sztrigy folyón
Hétfõ, 2019. október 28., 18.39 (0 hozzászólás)
A Sztrígy folyón, Magyar- és Oláhbrettye határában 12 MW-os vízierőművet avattak a napokban. Az 50 millió eurós beruházás átadásán jelen volt Borbély Károly is, a Hidroelectrica Rt. felügyelő bizottságának tagja. »

Töklámpások világították meg Déva zenélő kútját
Hétfõ, 2019. október 28., 16.33 (0 hozzászólás)
Ötletesen díszített, faragott töklámpások világították be hétvégén Déva főterét. A Téglás Gábor Elméleti Líceum közössége immár másodízben vitte ki a térre a cserkészfoglalkozásokon, otthon, iskolában faragott töklámpásokat. – A tökfaragás a magyar hagyományainkban is fellelhető. »

Vastapsot kapott a Lovagias ügy
Vasárnap, 2019. október 27., 17.19 (0 hozzászólás)
Percekig állva tapsolt a közönség a Lovagias ügy dévai bemutatóján. A Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Gaál Ildikó rendezésében vitte színre Hunyadi Sándor 1935-ben íródott darabját. »

A közöny, a kicsinyesség, a méltánytalanság ellen
Csütörtök, 2019. október 24., 18.40 (0 hozzászólás)
A délnyugat-erdélyi unitárius egyházközség szervezésében emlékeztek meg szerda délután az 1956-os forradalomról. – Hiányként éltem meg az elmúlt esztendőkben, hogy itt Déván, nem szoktunk rendszeresen megemlékezni arról, ami 1956. október 23-val kezdődően Magyarországon történt. »

Főnix Nagyasszony-díjat vett át Szabó Juliánna és Kelemen Ilona
Szerda, 2019. október 23., 18.04 (0 hozzászólás)
Főnix Nagyasszony-díjat vehetett át a napokban a magyarországi Csurgón, a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület két vezetője: Szabó Juliánna és Kelemen Ilona. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'