https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 03.42

Balta János

Balta János
A közönség tagjai közül többen hangot adtak véleményüknek
Csütörtök, 2019. szeptember 19., 17.34 (0 hozzászólás)
Szerdán este a Souvenir Arad boltban mutatták be Ficzay Dénes A vértanúk sírjainak a felkutatása című, Irházi János szerkesztette kötetet. A bolt olvasótermében összegyűlt szép számú érdeklődőt a szerkesztő, Irházi János újságíró köszöntötte. »

Jankó András dedikálja a részben vagy teljes egészében maga által írt könyveket
Csütörtök, 2019. szeptember 19., 17.07 (0 hozzászólás)
Szerdán 18 órától Aradon két könyvbemutatót is tartottak. Egyiket a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében, ahol három könyv bemutatására került sor. Ezek születéséről, kiadásáról, tartalmáról Juhász Béla, a Szövétnek főszerkesztője beszélgetett a szerzővel, a majláthfalvi születésű Jankó Andrással. »

Szerda, 2019. szeptember 18., 18.04 (0 hozzászólás)
Király András és Nagy István szerkesztésében készült el a Kovách Géza – több mint tanár című kötet, amelyben az Arad megyei magyarok kedvelte Gazsi életéről, tudományos munkásságáról vallanak egykori diákjai, tanártársai és tudományos munkatársai. »

Winkler Gyula EP-képviselő, a Nemzetközi Kereskedelmi Szakbizottság alelnöke kiválóan ismeri az EU gazdasági, politikai viszonyait
Szerda, 2019. szeptember 18., 16.07 (0 hozzászólás)
Winkler Gyula EP képviselővel, az EP Nemzetközi Kereskedelmi Szakbizottságának az alelnökével a közelmúltban Aradon megszervezett Magyar–Magyar Gazdatalálkozó egyik szünetében beszélgettünk. »

Ifj. Zágoni Szabó András AMMGE elnök és csapata az Arad megyei magyar gazdák termelési, értékesítési és pályázati gondjait próbálják orvosolni
Kedd, 2019. szeptember 17., 16.31 (0 hozzászólás)
Az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete megalapításától kezdve törekedett a gazdasági együttműködésre, a közös érdekek érvényre juttatására, a szakismeret gyarapítására. Az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete fizetett alkalmazottakkal végzi a cél szerinti szükséges feltételek biztosítását. »

Varga Roland fogathajtó világbajnok az általa felkésztett ötéves lipicai ménnel
Hétfõ, 2019. szeptember 16., 18.52 (0 hozzászólás)
A magyarországi Mezőhegyes adott otthont a szeptember 5–8. között megszervezett fiatal lovak világbajnokságának, amit minden évben megszerveznek. »

A szentmise után a parókia udvarán a népviseletbe öltözött fiatalok körbetáncolták a rozmaringkoszorút
Hétfõ, 2019. szeptember 16., 16.44 (0 hozzászólás)
Vasárnap 10 órától tartották a Szűz Mária szent neve tiszteletére felszentelt újaradi római katolikus templom búcsúünnepségét, a Kirchweichet, ahova a rezesbanda kíséretében, a feldíszített rozmaringcsokor felvezetésével 35 pár, hagyományos sváb népviseletbe öltözött fiatal vonult be. »

Az állat-, de inkább szárnyaskiállítás sztárjai a 20 kiló körüli magyar libák voltak
Vasárnap, 2019. szeptember 15., 19.36 (0 hozzászólás)
A szeptember 12–15. közötti Agromalim 2019. Nemzetközi Kiállítás és Vásár programjában szombaton az Arad Expo B pavilonjának az emeleti előadótermében szervezték meg a XX. Magyar–Magyar Gazdatalálkozót. »

Csütörtök, 2019. szeptember 12., 16.49 (0 hozzászólás)
2019. szeptember 18-án, szerdán 18 órakor a Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében tartják a Majláthfalva telepítésének 200. évfordulójára kiadott könyvek aradi bemutatóját, a falu monográfiájának a bővített kiadását, valamint a ,,200 év a Szeged–Majlát–Szeged útvonalon” és a ,,Nemcsak ugródeszka” című, két életrajzi kisregényt is bemutatják. »

Szerda, 2019. szeptember 11., 17.10 (0 hozzászólás)
Telefonon keresett egy olvasónk, akit felháborodva panaszolta: rátelefonált egy erélyes hangú férfi, aki valami rendőrnek vagy állambiztonsági ügynöknek adta ki magát. »

Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök, parlamenti képviselő kéri az Arad megyei magyarokat: támogassák Kelemen Hunor indulását
Szerda, 2019. szeptember 11., 16.17 (0 hozzászólás)
Faragó Péterrel, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének az elnökével, parlamenti képviselővel az utóbbi időben kialakult belpolitikai helyzetet próbáljuk értékelni, annak az ingoványában eligazítani az olvasókat. »

Dr. Szabó Balázs, a NAK külkapcsolati igazgatója magyar gazdaközösség építő, de gasztronómiai szempontból is kiválónak tartja a tornyai programot
Szerda, 2019. szeptember 11., 15.04 (28 hozzászólás)
Dr. Szabó Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati igazgatójával a Tornyai Tájházban Minden, ami szilva címmel megszervezett, helyben készült, hagyományos népi gasztronómiai készítmények, kóstolásával egybekötött gazdatalálkozón beszélgettünk. »

Kedd, 2019. szeptember 10., 18.06 (0 hozzászólás)
Czernák Ferencet, a Lippai Degré Alajos Olvasókör elnökét vasárnap Nagyváradra hívták, ahol a Rogériusz negyedben lévő katolikus templom haranglábánál emléktáblát avattak a II. világháborúban hősi halált halt Vitéz Lőrincz Mátyás Tibor magyar pilóta emlékére, aki a túlerőben lévő amerikai vadászgépekkel sikeresen vette fel a harcot, mígnem őt is lelőtték. »

Üstben, a helyszínen főzték a tojással buggyantott, kolbásszal ízesített, hagyományos krumplilevest is
Hétfõ, 2019. szeptember 09., 17.49 (0 hozzászólás)
Amint arról egy rövid tudósításban, a pénteki lapszámunkban beszámoltunk, a Tornyai Tájházban csütörtökön Minden, ami szilva címmel, első ízben szervezett helyben készült, hagyományos népi gasztronómiai készítmények kóstolásával egybekötött gazdatalálkozót az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete. »

Az ünnepélyes búcsúi szentmisét 15 pap és egyházi méltóság tisztelete meg a jelenlétével
Hétfõ, 2019. szeptember 09., 09.37 (0 hozzászólás)
Tegnap, Kisboldogasszony ünnepén, a Szűzanya születésnapján a máriaradnai kegytemplomban 11 órakor kezdődött pontifikális szentmisén magyarul, románul és németül elmondott szentbeszédének a bevezetőjében Pál József Csaba megyés püspök köszöntötte a nagy számban megjelent, nemcsak az egyházmegyéből, hanem a nagyváradi és más egyházmegyékből érkezett híveket is. »

A közösen készített, buggyantott tojással készült krumplilevest és a hagyományos népi süteményeket együtt kóstolták meg, fogyasztották el, baráti hangulatban
Csütörtök, 2019. szeptember 05., 18.17 (0 hozzászólás)
Ma a Tornyai Tájházban Minden, ami szilva címmel első ízben szervezett helyben készült, hagyományos népi gasztronómiai készítmények kóstolásával egybekötött gazdatalálkozót az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete. »

Szerda, 2019. szeptember 04., 18.42 (0 hozzászólás)
Szeptember 14-én, szombaton ismét megszervezik Pécskán a Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács által 2012 óta évente támogatott hagyományos bált. »

A monumentális Honfoglalási emlékművet érdemes felkeresni
Kedd, 2019. szeptember 03., 19.15 (0 hozzászólás)
Augusztus 29-e és szeptember 1-e között a Magyarországi Olvasókörök Szövetségének szervezésében két autóbusznyi irodalomkedvelő ember utazott a Kárpátalján lévő Beregszászra, ahol a vendégek helybeli magyar családoknál szálltak meg. »

Büntessék meg a siető villamosvezetőket!
Hétfõ, 2019. szeptember 02., 18.07 (0 hozzászólás)
Azt gondolná az ember, hogy egy villamosvezetőnek semmi oka nincs a menetrend mellőzésére, hiszen a munkaidejét mindenképpen ki kell töltenie. »

Hétfõ, 2019. szeptember 02., 18.06 (0 hozzászólás)
Szombaton a Nagyvarjasi Falunapon, illetve a Nagyvarjasiak Világtalálkozóján az emléktábla ötlete Dénes László újságíróé, a kivitelezés módja a Nagy Istváné, a szép kivitelezés az aradi kőfaragó vállalkozó, Szűcs Gábor munkáját dicséri. »

Nagy István és Szabó István – mindkettő a falu szülötte – dedikálja a közös könyvet
Vasárnap, 2019. szeptember 01., 19.02 (0 hozzászólás)
Szombaton ötödik alkalommal szervezték meg a Nagyvarjasi Falunapot, ami egybeesett a Nagyvarjasiak Világtalálkozójával. »

Balról Csomortányi István ENMP-elnök és Toró T. Tibor alelnök sajtótájékoztatón nyilvánították ki tárgyalószándékukat az RMDSZ felé
Csütörtök, 2019. augusztus 29., 17.49 (0 hozzászólás)
Amint tegnapi lapszámunkban rövid hírben közöltük, szerdán a Jelen Ház kistermében tartott sajtóértekezletet az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Csomortányi István, Toró T. Tibor ügyvezető elnök társaságában. »

Csütörtök, 2019. augusztus 29., 06.00 (0 hozzászólás)
Tegnap délben Aradon, a Jelen Ház kistermében sajtótájékoztató tartott az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Csomortányi István és ügyvezető elnöke, Toró T. Tibor. »

Kedd, 2019. augusztus 27., 16.38 (0 hozzászólás)
2019. augusztus 31-én, szombaton V. alkalommal szervezik meg a Nagyvarjasi Falunapot, aminek a programja: 11 órától játszóház a Borzák-malom kertjében, 16.30 – ünnepi szentmise a római katolikus templomban, emléktábla-avatás Oláh Sándor szobrász tiszteletére. »

Bognár Levente aradi alpolgármester elégedett az új polgármesternek a magyarok elvárásaihoz való hozzáállásával
Kedd, 2019. augusztus 27., 16.25 (0 hozzászólás)
Bognár Leventével, az RMDSZ Aradi Szervezetének az elnökével, Arad alpolgármesterével arról beszélgetünk, hogy a közelmúltban lezajlott polgármester-váltás óta történtek-e jelentős változások a megyeközpont adminisztrációjának a működésében. »

Kedd, 2019. augusztus 27., 16.22 (0 hozzászólás)
Amint tegnap Bíró Zoltántól, az RMDSZ kisjenői szervezetének az elnökétől, városi tanácsostól, az augusztus 31-re, szombatra tervezett X. Erdőhegy Napja programjának egyik fő szervezőjétől megtudtuk, a Kisjenő környékén pusztító sertéspestis miatt az egész napos rendezvény elmarad. »

Az 1800 után klasszicista stílusban épült kastély gazdátlanul, leromlott állapotba került az egykor pázsittal borított udvarán szinte járni se lehet a magas gyomtól és a cserjéktől
Hétfõ, 2019. augusztus 26., 16.36 (0 hozzászólás)
Odvas (Odvos) Lippától 14 km-re keletre, a Maros jobb partján fekszik. Először 1440-ben, Oldwas néven említették. A középkorban a Solymosi-uradalomhoz tartozott.1784 novemberében a felkelők feldúlták a nemesi kúriáit. »

A megbérmált fiatalok a főpásztor, Pál József Csaba, ft. Szabó Péter plébános és ft. Bakó László püspöki titkár társaságában  Zsambok Zoltán fotója
Hétfõ, 2019. augusztus 26., 16.31 (0 hozzászólás)
A zimándújfalui római katolikus plébániához tartozó zimándközi közösség augusztus 18-án, vasárnap a 12 órakor kezdődött szentmise keretében megünnepelte a Szent István-templom felszentelésének évfordulóját, amely alkalommal 12 fiatal a bérmálás szentségében részesült. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'