JelenHaz
Péntek, 2019. december 13., 14.53

Jámbor Gyula

Jámbor Gyula
Csütörtök, 2019. december 12., 17.01 (0 hozzászólás)
Túl vagyunk advent második vasárnapján is (szégyenszemre bevallom: mostanában hallottam először, hogy a négy vasárnap mindenikének külön neve van), s most már csak nem egészen két hét választ el a kereszténység egyik legnagyobb ünnepétől, a Megváltó születésétől. »

Fotó jaszaiszinhaz.hu
Szerda, 2019. december 11., 17.54 (0 hozzászólás)
Ha az utóbbi néhány héten, két-három hónapban nem kényeztették el az aradi magyar színházi közönséget, akkor soha. »

Különös táncos-aukció
Kedd, 2019. december 10., 17.58 (0 hozzászólás)
A tudás hatalom, hallottam először talán még gyermekkoromban. Az információ hatalom, mondják manapság, és abszolúte igaz, különben miért kellenének a világ minden valamirevaló országának nagy költséggel fenntartott információs (bel- és külföldi) kémszolgálatok? »

Miklós Noémi volt az első művész, aki felavatta a Kultúrpalota orgonáját
Hétfõ, 2019. december 09., 17.48 (0 hozzászólás)
December 8., vasárnap mondhatni történelmi jelentőségű dátum lesz az Aradi Kultúrpalota történetében: nem hivatalosan felavatták az 1913-ban befejezett Kultúrpalota orgonáját. A hivatalosra csütörtökön, az Aradi Filharmónia koncertjén kerül sor. »

Földesi Ágnes Villő és Czitor Attila a darab egyik jelenetében
Hétfõ, 2019. december 09., 17.44 (0 hozzászólás)
A javakorabeli, vagy pláne idős néző azt hihetné, hogy mindent tud a nő–férfi kapcsolatáról, akár rendkívül bonyolult viszonyairól. »

Hétfõ, 2019. december 09., 14.35 (0 hozzászólás)
Ha még egyszer születhetnék, mondja ismerősöm, s magam választhatnám meg családomat, amelybe a gólya pottyant, feltétlenül egy multimilliomos (pláne dollárban, euróban, de akár lejben számított milliárdos) környezetbe szeretném képzelni magam. »

Magyar iskolánk múltja, jelene, jövője
Vasárnap, 2019. december 08., 18.00 (0 hozzászólás)
December 5., csütörtökön délutánra „egyedi történelemórát” hirdetett a Csiky Gergely Főgimnázium. Az „egyedi” jelző azt sugallta, hogy a kerekasztalon Arad (magyar) prominens történész-személyiségei lesznek jelen. Így is történt, a történetesen négyszögletes formájú kerekasztal mellett mai vagy egykori tanárok, de Arad mai kulturális életében mindenképpen jól ismert személyiségek foglaltak helyet. »

Iustin Ienăşescu, Kett-Groza János, (jobbra) a verseit szavaló Lucia Bibarţ
Csütörtök, 2019. december 05., 18.03 (0 hozzászólás)
Szerdán délután mondhatni teljesen megtelt az aradi, Horia utcai kiállítóterem az érdeklődőkkel. Nem csoda: ha csak a kiállítók jöttek volna el (majdnem kilencven alkotás került a falakra), akkor se marad üres a terem. »

Szerda, 2019. december 04., 17.35 (0 hozzászólás)
A hazai új oktatásügyi miniszter asszony tervezett reformjai kapcsán amúgy is írni szerettem volna, hát most, a két napja közzétett PISA-felmérés kapcsán itt az apropó. »

Kedd, 2019. december 03., 17.17 (0 hozzászólás)
Túl vagyunk a nemzeti ünnepen; december elsején felvonult négyezer-valahány katona Bukarestben, úgy félezernyi a szövetséges NATO-államok hadseregéből, kölcsönösségi alapon, mintegy kétszáz katonai jármű, köztük olyanok, amelyek árából évekig, vagy élete végéig elélhetne egy átlagos romániai család. »

Fekete Karolina, Karácsonyi Zsolt, Márton Evelin
Hétfõ, 2019. december 02., 17.56 (0 hozzászólás)
Kétnapos nemzetközi fesztivál színhelye volt Arad november két utolsó napján. Sokan nem is tudtak róla, „mellékrendezvényei” folytán november 29-én, pénteken azonban szerencsére három aradi középiskolába – a német tannyelvű, Adam Müller-Guttenbrunn költőről, a Csiky Gergely drámaíróról elnevezett magyar nyelvű, valamint a román Sabin Drăgoi zeneszerzőről elnevezett művészeti líceumba is eljutott. Az említett személyiségek mindenike Arad megyei születésű. »

Csütörtök, 2019. november 28., 16.46 (0 hozzászólás)
Nézem a hazai tévéadókon a ropogósan friss, vagy tegnapról mára felmelegített híreket. Az egyik arról szól, hogy az Európai Unió parlamentjének strasbourgi plenáris ülésén (a német) Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azzal zárta angol nyelvű beszédét, hogy „Kezdjünk neki a munkának”. »

Balról az 5-6-7-ik: Hegedűs Zoltán (Winston Churchill), Kőszegi Ákos (Lionel Logue beszédtanár) és Zayzon Zsolt (Bertie, York hercege, majd VI. György)
Szerda, 2019. november 27., 16.05 (0 hozzászólás)
A címbeli kérdésre, a szellemes székely viccre gondolva röviden azt válaszolnám: jól. Kicsit bővebben: nagyon jól. »

Kedd, 2019. november 26., 17.18 (0 hozzászólás)
Ma reggel az egyik hazai tévéadó híreiben hallottam, hogy tegnapelőtt a lej árfolyama erősödött az euróval szemben. Nem jelentékenyen, de az utóbbi hetek tendenciájához mérten már valami, ha nem csökkent, pláne az, hogy hangyacombnyi mértékben erősödött. »

Hétfõ, 2019. november 25., 16.04 (0 hozzászólás)
Megvan az új-régi államelnök, és nincs meglepetés: Iohannis győzelmére számítottunk, legfeljebb az arány volt kérdéses: magam úgy 60-40 százalékra tippeltem, s nem álltam nagyon messze a később beigazolódott valósághoz, bár kissé alábecsültem a Sociáldemokrata Párt vereségének arányát. »

Hétfõ, 2019. november 25., 08.00 (0 hozzászólás)
Hát ezen is túlestünk, mint János a gereblyén: mától van Romániának újjonan, öt évre megválasztott államfője. Hogy a kettő, a második, döntő fordulóba került jelölt közül melyik az, objektív okok miatt (az újság nyomdai átfutása miatt) este kilenc előtt nem tudom megmondani, bár kilencven-valahány százalékos biztonsággal le merném írni a győztes nevét. »

Csütörtök, 2019. november 21., 16.39 (0 hozzászólás)
A napokban láttam Arad közelében, hogy a földművelők – dehogyis parasztok, mint egykoron, ökör, ló vagy tehén vontatta ekéikkel, hanem több száz hektáron gazdálkodó farmerek alkalmazottjai – nagy méretű és teljesítményű, klimatizált vezetőfülkével bíró, sok-sok ekét húzó gépekkel szántják a nyári, esetenként őszi vetések után felszabadult földeket. »

Csütörtök, 2019. november 21., 07.00 (0 hozzászólás)
Tegnapelőtt este megtörtént a „nagy összecsapás” a vasárnapi második, a végső, az ország államelnökét kijelölő választási forduló előtt. Külön színhelyeken, más hallgatóság, más kérdező újságírók előtt. »

Kedd, 2019. november 19., 17.11 (0 hozzászólás)
Több nap, mint kolbász, mondta egykoron a szegény ember, aki örült, ha évente egy sovány hízót levághatott – nem jutott minden napra egy darabka kolbász, ami pedig a jólét mondhatni csúcsát jelentette. »

„Mindig meg kell tenni, amit lehet”
Hétfõ, 2019. november 18., 17.09 (0 hozzászólás)
November 16-án, szombaton Aradon, a minorita templomban nagyszerű (helyi) bemutatóra került sor, a Tolcsvay László–Müller Péter–Müller Péter Sziámi nevével fémjelzett Mária evangéliuma c. rockoperával. »

Középen a szerző, Juhász Béla, jobbra Bege Magdolna
Hétfõ, 2019. november 18., 14.59 (0 hozzászólás)
A címben idézett mondat múlt csütörtökön este, a Jelen Házban hangzott el, az Aradi személyiségek. Interjúk, vallomások, portrék – Életutak című kötet egyik alanya, ft. Szilvágyi Zsolt temesvári plébános felszólalásából származik. »

Csütörtök, 2019. november 14., 15.52 (0 hozzászólás)
Jön, másfél hét múlva, a romániai elnökválasztás második fordulója, most aztán biztosan eldől, hogy a következő öt esztendőben ki lesz az ország első számú tisztségviselője: az eddigi államfő vagy a „trónkövetelő”, a nemrég megbuktatott miniszterelnök, aki Romániában az első nő volt a végrehajtó hatalom élén (ezzel mindenképpen beírta nevét az ország történetébe). »

Szerda, 2019. november 13., 17.56 (0 hozzászólás)
Tessék végigsétálni az utcán, vagy csak kinézni az ablakon: hullnak a fáról az életerejüket vesztett, idei karrierjüket befejezett, elsárgult levelek. Ez a természet természetes, örök körforgása. »

Nemzetegyesítés – elmélet és gyakorlat
Kedd, 2019. november 12., 18.03 (0 hozzászólás)
Hétfőn este a Jelen Ház nagytermében érdekes, tanulságos előadást hallhattunk A magyar nemzetegyesítés elméletben és gyakorlatban címmel. »

Hétfõ, 2019. november 11., 17.15 (0 hozzászólás)
Pár napja egy ismerősöm azzal szólított le: „Tudom, mi az az exit poll: az urnák lezárása után, még a szavazatok összeszámlálása előtt azonnal eredményeket közölnek, de ezen túl szinte semmit. Hogyan működik? Írjanak már róla.” »

Hétfõ, 2019. november 11., 07.00 (0 hozzászólás)
Amikor a kedves olvasó e sorokat olvassa, többet tud a konkrétumokról e sorok írójánál, aki vasárnap késő délután pontot tett cikkének végére. A nyomdai átfutás (a Nyugati Jelennek messze vidékekre, vonattal, busszal kell eljutnia) nem engedi meg, hogy nagyon késő estig várjunk a másnapi lap elkészítésével. »

Csütörtök, 2019. november 07., 17.12 (0 hozzászólás)
Érdekesen alakult 2019 novembere. Egyrészt kormánybuktatás és hatalomváltás történt – ami nem volt előirányozva a politikai kalendáriumban –, másrészt, régóta betervezetten, államelnöki választásra kerül sor. »

Csütörtök, 2019. november 07., 08.00 (0 hozzászólás)
Ma, csütörtökön november hetedikét írunk. Az idősebbek bizonyára emlékeznek rá, hogy valamikor, nem is egészen a történelem előtti időkben, e nap fényes ünnep volt: a Nagy Októberi Szocialista Forradalom (a modern világtól elmaradt időszámítás szerinti) évfordulója. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'