JelenHaz
Kedd, 2019. augusztus 20., 21.22

Jámbor Gyula

Jámbor Gyula
A szobor két táblájának felirata román és magyar nyelven: Szent István király (975–1038. augusztus 15.). A Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének ajándéka, Túri Török Tibor szobrászmű
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 19.40 (0 hozzászólás)
Péntektől vasárnapig Pécska Város Napjai zajlottak a Maros menti kisvárosban, az elsőt a magyarok nyitották meg. »

Valahol a világ tetején, a Himalája egyik csúcsán
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 18.25 (0 hozzászólás)
Magához ölelte a hegy, ezúttal végleg, halálosan. Szombaton délután a Kossuth Rádióban hallottam, hogy meghalt Török Zsolt aradi hegymászó. »

Kedd, 2019. augusztus 13., 16.18 (0 hozzászólás)
Hogy ki-mi a pártpolitikus, arról, gondolom, szinte fölösleges értekezni. Valamely (esetleg hatalmon lévő) párt bizonyára magasabb poszton lévő tagja. »

Kedd, 2019. augusztus 13., 08.00 (0 hozzászólás)
Piszok hőség van, az árnyékos, félig leengedett redőnyű tömházlakásban a hőmérő 29-30 C-fokot mutat. Elképzelem, hogyan érezheti magát a szabadban a nehéz, vagy akár csak könnyebb testi munkát végző építőmunkás (valamikor, nyári vakációkban belekóstoltam), a netán forró aszfalttal dolgozó útépítő, meg bárki, akinek tűző napon muszáj tevékenykednie. »

Könnyű játék szép nyári estére
Hétfõ, 2019. augusztus 12., 18.59 (0 hozzászólás)
Július 6-án kezdődött, augusztus 12-én, ma, hétfőn ér véget a Bánsági Vándorszínház hatodik évadja, amelynek során 17 Temes, Arad és Krassó-Szörény megyei helységben mutattak be egy könnyű francia vígjátékot, A kaktusz virágát. »

Hétfõ, 2019. augusztus 12., 18.54 (0 hozzászólás)
Nagy tettekre szánta el magát az ország kormánya: újjá kívánja építeni Romániát. Zéró tolerancia a bűnözéssel, korrupcióval, a hasonló nemkívánatos kinövésekkel szemben. »

Péntek, 2019. augusztus 09., 04.00 (0 hozzászólás)
Olvasom egy hazai, román nyelvű honlapon, hogy Törökországban több mint 300 ezer könyvet vontak ki és semmisítettek meg (The Guardian-információ) az iskolai és egyéb könyvtárakból a 2016-os államcsínykísérlet után. Nem tudni pontosan, hogy példányokról vagy címekről van-e szó, gondolom, előbbiekről, a török nevelésügyi miniszter múlt heti nyilatkozata nyomán. »

Káosz a világban, és bennünk
Csütörtök, 2019. augusztus 08., 04.00 (0 hozzászólás)
Kedves régi hölgyismerősöm (jó negyven éve gyermekeink egy osztályba jártak az aradi 1-esben, majd a „magyar”, akkoriban még román–magyar középiskolában, a lánya ma egyetemi tanár) a kedd esti, a Jelen nyári kertjében lezajlott, hangulatos előadás után elárulta, azt mondta barátnőjének, hogy: „Kíváncsi vagyok, mit fog erről írni Jámbor”. »

Hétfõ, 2019. augusztus 05., 06.00 (0 hozzászólás)
Olvasom, és nem hiszek a szememnek. Az internet korszakában, a honlapok millióinak böngészése közben rengeteg hihetetlen információval találkozhat az olvasó. És jól fel kell kötnie az alsót, hogy ne dőljön be nekik. »

Vasárnap, 2019. augusztus 04., 18.01 (0 hozzászólás)
Múlt pénteken, teljesen váratlanul az ország miniszterelnök asszonya azonnali hatállyal leváltotta a tanügyminisztert. Nem kormányhatározat alapján, hanem csak úgy, mert Ecaterina Andronescu az előző napon nem úgy nyilatkozott a caracali, szörnyű – és jó egy hete a hazai sajtó abszolút listavezető témája nyomán –, hogy kellett (volna)… »

Csütörtök, 2019. augusztus 01., 04.00 (0 hozzászólás)
Nem akartam e témában megszólalni, „osztani az észt”, eleget cikkezett róla a hazai sajtó. A tévéállomások napok óta ezzel vannak tele, lapunkban is számos cikk jelent meg róla. De a szegény belügyminiszter menesztése (pontosabban lemondása) a caracali ügy kapcsán betette az ajtót. »

Szerda, 2019. július 31., 04.00 (0 hozzászólás)
A világ egyik nagy gondja – sok van belőle a mai világnak – az energia. A villamos-, a hő-, a járművek hajtására szolgáló stb., amelyek hiányában pár óra alatt mondhatni összeomlana a világ. Az emberiség száma miatti, a globális ipari, mezőgazdasági, háztartási és egyéb jellegű felhasználás folyamatosan nő, egyre több energiát fogyasztunk. »

Az első, bevezető tánc – később többen is kimentek a nem éppen sima táncparkettre
Vasárnap, 2019. július 28., 06.00 (0 hozzászólás)
Szombaton kora délután még tartani lehetett tőle, hogy egy hirtelen zápor, zivatar megzavarhatja a későbbre tervezett Anna-napi rendezvényt, de nem lett baj: amikor a kitűzött időben Farkas Viktória, a megyei RMDSZ szociális alelnöke, mellesleg a rendezvény ötletgazdája üdvözölte a szép számban megjelenteket – voltak legalább százan –, már hét ágra sütött a nap, s aki tehette, árnyékba húzódott a megyei RMDSZ székházának udvarán felállított asztalok mentén. »

Csütörtök, 2019. július 25., 15.48 (0 hozzászólás)
Katasztrófa fenyeget bennünket, emberek! Viorica Vasilică Dăncilă, Románia jelenlegi miniszterelnöke, a Szociáldemokrata Párt nemrég felkent első embere lemondással fenyeget, ha az elnökválasztás második fordulójába nem kerül be. »

Csütörtök, 2019. július 25., 07.00 (0 hozzászólás)
Tegnap 11 órakor a Dăncilă-kormány három új minisztere letette az esküt, a szokásjognak megfelelően: az államfő a számára megszabott tíznapos határidő utolsó napjának reggelén közzétette, hogy elfogadta a miniszterelnök javaslatát, és a minden kormányban kulcsfontosságúnak minősülő bel- és külügyminiszteri posztra kinevezte az új embereket. »

Kedd, 2019. július 23., 17.10 (0 hozzászólás)
Tegyük fel, kedves olvasó, hogy ön ellátogat egy hazai vagy külföldi nagy-vagy kisvárosba, ahol eddig nem járt. Mi az, ami megragadja, mi az, ami azonnal szembetűnik? »

Hétfõ, 2019. július 22., 16.21 (0 hozzászólás)
Olvasom, hallom a rádióban az utóbbi napokban, hogy romániai és magyarországi középiskolások nagy sikereket értek el nemzetközi tantárgyversenyeken, több arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek. »

Vasárnap, 2019. július 21., 16.57 (0 hozzászólás)
Azok közé tartozom, akik soha nem is gondolták, hogy a minisztereknek könnyű életük volna. »

Csütörtök, 2019. július 18., 18.39 (0 hozzászólás)
„Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak hagyd örökűl ha kihúnysz: A haza minden előtt!” (Kölcsey Ferenc, a magyar himnusz költője). »

Kedd, 2019. július 16., 17.37 (0 hozzászólás)
Vagyunk bizonyára még néhány tíz- vagy százmillióan azok közül, akik 1969 júliusának vége felé szemtanúi voltunk (persze a televízió képernyői előtt) annak, hogy az Ember a történelem során először lépett a Föld egyetlen bolygójának, a Holdnak a felszínére. »

Vasárnap, 2019. július 07., 17.06 (0 hozzászólás)
Ambíciózus a címbeli kérdés, s mindjárt az elején leszögezem, hogy a választ magam sem ismerem. Vagy ha ismerni vélem is, bizonyítékok híján nincs bátorságom leírni. Ha minden újságíró így gondolkodna, töprengek kicsit (némi nagyképűséggel?) az utóbbi mondat kapcsán, az olvasó bizonyára sokkal biztosabb lehetne a sajtó szolgáltatta információkban, jobban szolgálná eligazítását, bár elismerem: maga a média unalmasabb lenne. »

Szerda, 2019. július 03., 17.03 (0 hozzászólás)
A jó szakembert manapság viszik, mint a cukrot. Bár szerencsére a mondás fölött eljárt az idő, mert hát cukrot bőven találni manapság – amikor az országban ilyet jószerivel már alig termelnek – igazán nem kunszt. Jó szakembert találni annál inkább. »

Kedd, 2019. július 02., 16.49 (0 hozzászólás)
Levegő, víz és élelem nélkül, ugye, nem élhet meg az ember. No de kultúra nélkül? Talán, egy ideig bizonyosan, bár ne firtassuk, milyen lehet egy olyan élet. »

Hétfõ, 2019. július 01., 16.40 (0 hozzászólás)
Lezajlott az egyesek szerint a hazai belpolitikában „az év eseménye”, azaz a post-Dragnea utáni Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztújító kongresszusa. »

Falunap Tornyán, hozott anyagból
Hétfõ, 2019. július 01., 15.33 (0 hozzászólás)
Apám szabó lévén, még gyermekkoromból ragadt rám a „hozott anyagból” kifejezés: azt jelentette, hogy a kliens maga szerezte be a nadrágjához, öltönyéhez, akármilyéhez szükséges matériát. »

Csütörtök, 2019. június 27., 16.49 (0 hozzászólás)
Figyelmeztetem a kedves olvasót: az alábbiakban, talán, kicsit csalni fogok. Romániáról beszélek, amely ugyan viszonylag kicsiny ország mind területét, mind lakosságát tekintve, de nagyobb, mindkét tekintetben, mint a világ országainak legalább fele. »

Fotó: A-Team/Nyári Attila
Szerda, 2019. június 26., 17.34 (0 hozzászólás)
Az utóbbi néhány hétben az aradi színházkedvelő magyar közönséget kétségtelenül „elkényeztették”, hisz a helyi Kamaraszínház előadásain túl három „külföldi” darabot is láthattak: a Mária főhadnagyot, a Feketeszárú cseresznyét és legutóbb, kedden este Tamási Áron Ősvigasztalását a Békéscsabai Jókai Színház előadásában. »

Hétfõ, 2019. június 24., 17.23 (0 hozzászólás)
Az emberiség történelmét többek között (számos más megközelítés is adódik) a hatalomért folyó harcok történetével is meg lehetne írni. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'