Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 23.07

Jámbor Gyula

Jámbor Gyula
Hétfõ, 2019. október 21., 18.05 (0 hozzászólás)
Ha feltenném a kedves olvasóhoz intézett kérdést, hogy mi is az a szegénység, a nagy többség biztosan zavarba jönne. »

Hétfõ, 2019. október 21., 17.34 (0 hozzászólás)
Mintha látnám, hallanám néhány olvasóm felszisszenését: mi az, hogy felkerültünk? Hát eddig nem voltunk rajta? Látván, hallván lelki szemeimmel, magyarázattal szolgálok: nem Európa, vagy a világ politikai-adminisztratív térképére kerültünk fel (azon mintegy száz éve, immár Nagy-Romániaként is ott vagyunk), hanem a golf világtérképére. »

Csütörtök, 2019. október 17., 16.06 (0 hozzászólás)
Kicsit abszurd, de tudósok minden évben megállapítják, ki a legszebb nő a világon. Szerintük több ezer éve mérhető a szépség: minél nagyobb százalékban felel meg a szabványnak egy nő arca, termete, annál szebbnek látják az emberek. »

Nagy Gizella-versek és Perecsényi Nagy László
Szerda, 2019. október 16., 17.39 (0 hozzászólás)
Alulírott ritkán vesz részt az Aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör ülésein. (Kifogásokat majd’ mindenkor lehet keresni, a legfőbb: az időből egyszerűen nem futja). »

Szerda, 2019. október 16., 07.00 (0 hozzászólás)
Tegnap késő délelőtt, e sorok írásakor nem tudom, mi lesz az államfő döntése Románia leendő miniszterelnökének tekintetében. (Délutánra már tudni, hogy x-et jelölte ki a végrehajtó hatalom élére). (Változat: a várakozások ellenére még mindig nincs döntés.) »

Hétfõ, 2019. október 14., 16.21 (0 hozzászólás)
Közeli ismerősöm pár hónapja a réginél modernebb okostelefont szerzett be. Szakmájánál (mellesleg természeténél) fogva rengeteget „távbeszél”, de erre egy „ócskább”, ám a számítógépek hatalmas termetű ősénél többet tudó készülék is alkalmas lenne. »

Vasárnap, 2019. október 13., 17.42 (0 hozzászólás)
Az infláció (pénzromlás, kevéssé ismert néven pénzpuffasztás vagy pénzpuffadás) az árszínvonal tartós emelkedése, a pénz vásárlóerejének romlása. Kóros méretekben borzalmas hatású, kis mértékben normális jelenség bizonyos határokon belül. »

Vasile Dan, Böszörményi Zoltán és a Corina könyvesbolt tulajdonosa
Csütörtök, 2019. október 10., 17.14 (0 hozzászólás)
Szerdán este a „Corina-könyvesboltban” Vasile Dan, a kiváló aradi román költő (mellesleg irodalomszervező, folyóirat-főszerkesztő) hatásos mondattal vezette fel Böszörményi Zoltán Sóvárgás c. kisregénye román (Jind címmel Gábos Foarţă Ildikó fordításában megjelent) változatának bemutatását: „Egy szinte elképzelhetetlen töltetű könyvről beszélünk”. »

Szerda, 2019. október 09., 16.41 (0 hozzászólás)
Ma, a tervek szerint, szavazni fog a román parlament a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról. 2019. október 10. nagy nap lehet az ország legújabb kori történelmében, a hatalmon lévő kormány ellenzék általi esetleges megbuktatásának a napja. »

Kedd, 2019. október 08., 17.26 (0 hozzászólás)
Színházi előadás után Arad főutcáján villamosra várva a most látott produkcióról cserélünk véleményt, amikor kedves barátom – adok a véleményére, különben nem volna barátom, de részletkérdésekben néha vitatkozunk – azt mondja a megállóban kifüggesztett elnökválasztási hirdetményre célozva: a jelenlegi államfő, másodszorra az ország legfőbb funkciójára pályázó jelölt választási szlogenje (szlogenje: ki beszél ma már ósdi jelszavakról, jelmondatokról?) –, szóval hogy az Egy normális Romániáért rossz választás. »

Horváth Levente, a Csiky dísztermében zajlott könyvbemutatón
Hétfõ, 2019. október 07., 16.19 (0 hozzászólás)
Nagyon szép könyvvel lepte meg az Aradi Szabadság-szobor Egyesület az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára a nagyközönséget. »

„Szeret a Fennvaló, mert olyan pályát adott...”
Péntek, 2019. október 04., 10.00 (0 hozzászólás)
Október második napján (az időpont alleatorikus, azaz választás szerinti) Aradon – helyszín a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpádról elnevezett díszterme – összegyűltek a megye magyar pedagógusai a Magyar Napok rendezvénysorozatban. »

Horvath Sava és Viruca Enache asszony. A fotón látható üstben ezúttal csak ötszáz-valahány töltelék fő
Csütörtök, 2019. október 03., 04.00 (0 hozzászólás)
Ön, kedves háziasszony, hány darabot szokott készíteni a magyarok, románok egyik kedvenc, nemzeti ételének tartott töltött káposztából? Mondjuk akkor, ha sokat főz egy családi összejövetelre. Harmincat? Negyvenet? »

Idők pillérei
Csütörtök, 2019. október 03., 04.00 (0 hozzászólás)
2019 októberének első napján a Kultúrpalota második emeletén megnyílt az Idők pillérei elnevezésű kiállítás. Illetve annak egy újabb, valamivel bővített változata, hiszen az első, az aradi vértanúknak szentelt tárlat az újabb időkben – pontosabban az utóbbi száz esztendőben–éppen három évvel ezelőtt nyílt meg. »

Ezúttal: keresztelő
Kedd, 2019. október 01., 06.00 (0 hozzászólás)
Miközben a gyülekező vendégeket, a már megterített asztalokat, a gondozott udvar egyik részében felállított „keresztelői sarkot” nézegetem, ismételten eszembe jut a régi mondás: az ember szentesíti a helyet. »

Kedd, 2019. szeptember 24., 16.28 (0 hozzászólás)
Fekete humornak tűnhet, hogy a címben háromszor leírt szó Karinthy Frigyes paródiáját juttatta első olvasásra eszembe: maga bolond, hogy mindent kétszer mond? »

Hétfõ, 2019. szeptember 23., 17.36 (0 hozzászólás)
Sok-sok évvel ezelőtt, éppenhogy a hazai demokrácia újabb hajnalán az aradi helyi tanácsban élénk vita zajlott arról, hogy egy külföldi – nyilván a város fizette – „misszióba” kiket, melyik pártok képviselőit jelőljék. A város bölcs gyülekezetében kormánypártiak meg ellenzékiek is voltak, s a harc meglehetősen élénken zajlott. »

Csütörtök, 2019. szeptember 19., 17.53 (0 hozzászólás)
A téma az utcán hever, okítják emberemlékezet óta az „öreg róka” (magukat okosabbnak, legalábbis tapasztaltabbnak képzelő) újságírók a pályakezdőket, akik olykor a témanélküliség betegségében szenvednek. »

Kedd, 2019. szeptember 17., 17.43 (0 hozzászólás)
Bizonyára nem mond újat a megállapítás: Európában és Romániába is nő a drogozó fiatalok száma. »

Hétfõ, 2019. szeptember 16., 18.58 (0 hozzászólás)
Nemcsak nagy, de egyenesen hatalmas az Isten állatkertje. És rengeteg benne a világmegváltó. Földkerekség-szerte, természetesen Romániában is. »

Vasárnap, 2019. szeptember 15., 19.09 (0 hozzászólás)
A román miniszterelnök társadalmi paktumot szorgalmaz a hazai pártok között, amelynek lényege, hogy valamennyien vállalják: akárhogy is alakul a politikai helyzet, nem nyúlnak hozzá „a román nép jólétéhez”, azaz a fizetésekhez és nyugdíjakhoz. »

A megnyitón Constantin Inel, a megyei múzeum igazgatója, dr. Adriana Pantazi művészettörténész és Fekete Károly
Csütörtök, 2019. szeptember 12., 17.23 (0 hozzászólás)
Szerdán délután az Arad Megyei Múzeum Ovidiu Maitec Termében – mondhatni a város legreprezentatívabb kiállítási fórumán – Wolff Károly-tárlat nyílt, méghozzá szokatlanul nagy érdeklődés mellett: kevésszer fordult még elő, hogy ekkora közönség gyűljön össze a jókora teremben egy képzőművészeti kiállításon. »

Kedd, 2019. szeptember 10., 17.27 (0 hozzászólás)
A hét elejétől elindult Romániában a természetes személyek, azaz magánemberek számára kiírt, a Környezetvédelmi Minisztérium révén lebonyolított napelemprogram. »

Szerda, 2019. szeptember 04., 18.48 (0 hozzászólás)
Azt szokták mondani: a gyógyíthatatlan betegnek – magának és hozzátartozóinak is – megváltás a halál. Kegyetlen mondás, gondolat lenne? »

Az aradi gála szólistái: Erdős Attila, Eva Eron, Heiter Melinda, Miguel Sanchez Moreno, Kászoni Annamária
Hétfõ, 2019. szeptember 02., 18.15 (0 hozzászólás)
Dicsérem az eszét annak, aki az aradiaknak kitalálta az Open Air (azaz szabadtéri) Operagálát. Világ- vagy Európa-szerte persze tizenévvel ezelőtt sem volt újdonság, Aradon, ahol nincs operaház (profi operatársulat is csak „ritkán teszi be lábát” a Maros-parti városba, bár egy időben a temesváriak rendszeresen átruccantak), a szabadtéri előadást, sokaktól hallottam, már hónapokkal előtte várják és készülnek rá. »

Csütörtök, 2019. augusztus 22., 17.32 (0 hozzászólás)
Valószínűnek tartom, kedves olvasó, hogy Önt is felhívták már (ha még nem, esélye van arra, hogy felhívják) egy ismeretlen telefonrobot-számról, hogy megkérdezzék: mit gondol erről vagy amarról, többnyire a jelen politikai helyzetre vonatkozó jelenségről. »

Szerda, 2019. augusztus 21., 16.46 (0 hozzászólás)
Mosom kezeimet: a címben leírt mondat nem alulírottól származik, bár – ha meggyőződésem hasonló volna – nagyon szívesen leírnám. »

A szobor két táblájának felirata román és magyar nyelven: Szent István király (975–1038. augusztus 15.). A Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének ajándéka, Túri Török Tibor szobrászmű
Vasárnap, 2019. augusztus 18., 19.40 (0 hozzászólás)
Péntektől vasárnapig Pécska Város Napjai zajlottak a Maros menti kisvárosban, az elsőt a magyarok nyitották meg. »


Jelen
Puskel Péter
Communitas
'