JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 11.46
Fegyverviselés

Az sem nevet utoljára, aki először lő

Az sem nevet utoljára, aki először lő
Az sem nevet utoljára, aki először lő
Ahazai híradásokban egyre több a fegyveres rablásról, lövöldözésről, leszámolásról szóló tudósítás, a legutóbbi, nagy port felkavart ügy Craiován történt, ahol két alvilági személy az utcán rendezte pókertartozását.


Mindez nem véletlen, hisz habár 2008-tól szigorodtak a fegyverviselési engedély kiadásának feltételei, és minden érdekeltnek kötelező megújítania ezt, az önvédelemhez való jog, a veszélyeztetett élet leple alatt egyre többen vásárolhatnak hivatalosan lőfegyvert.

A közelmúltban működőképessé vált, az uniós előírásoknak megfelelő módon elkészített országos fegyvernyilvántartóban (Registrul Naţional al Armelor) jelenleg 68 100 olyan személyt regisztráltak, akik törvényesen viselhetnek fegyvert. Az ő birtokukban közel 100 ezer fegyver van, ebből 83 ezer vadászfegyver, további 10 ezer pedig sportfegyver. Az őrző-védő szolgálatok, magas rangú tisztségviselők, képviselők, törvényszéki bírák, katonák, ügyészek birtokában pedig hivatalosan 800 lőfegyver található. Bevett szokás, hogy a magas rangú tisztek, köztisztviselők nem vásárolnak, hanem bérelnek fegyvert a rendőrségtől, majd beosztásuk megváltoztatásakor ezt visszaadják.

A lőfegyverek mellett 32 ezer állampolgárnak van úgynevezett nem letális, gumilövedékes önvédelmi fegyvere.

Hogy az országban hány, illegálisan vásárolt és hordott fegyver létezik, azt senki nem meri megbecsülni, de szakértők szerint legalább még egyszer annyi, mint hivatalos. Ma már, bizonyos körökben, nem ritkaság sem az Uzzy, sem a Magnum. A rendszerváltáskor 1900 fegyver – géppisztolyok, Carpaţi pisztolyok – tűnt el a rendőrségről, katonaságtól, ezek közül csak 250 darabot sikerült visszaszerezni.

Fegyverviselési engedély

A lőfegyverek használatát, az engedélyekre vonatkozó szabályokat a 294/2005-ös törvény szabályozza.

Az engedély kiadásának feltételei, röviden:
– betöltött 18 év;
– bizonyíték a fegyver viselésének szükségességére, indokoltságára;
– az illetőt nem ítélték el büntetőperben, szándékosan elkövetett bűncselekményért nem volt börtönben többet, mint egy évet;
– nem gyanúsított bűnperben;
– pszichésen alkalmas a fegyvertartásra, ezzel nem veszélyezteti sem a saját, sem mások életét;
– a kérelmező nem jelent közveszélyt, nem veszélyes az állambiztonságra;
– elvégezte az elméleti és gyakorlati fegyvertartási, -használati képzést;
– nem követett el olyan cselekményt, amelynek alapján a törvény tiltja a fegyverviselési engedély kiadását;
– korábban nem veszített el lőfegyvert.


Arad
Kézben tartva

Az aradi rendőrség úgy véli, elemezve a fegyverrel elkövetett bűncselekmények számát, elkövetési módját, még nem alakult ki az országban és a megyében sem a szervezett fegyver- vagy robbanóanyag-kereskedelem, maga a piac is csupán nyomokban, elszigetelten lelhető fel. Ennek ellenére tavaly, 2006-hoz viszonyítva Arad megyében kilenccel emelkedett a fegyveres bűncselekmények száma, elérve a 40-et. Ennél jelentősebb mértékben, 23 százalékkal növekedett a tiltott fegyverviselések száma. Csak idén egyébként 90 engedélyt adtak ki lőfegyverre.
Az aradi rendőrség viszont több sikeres rajtaütéssel dicsekedhet, hisz elfogták a német O.B.W.-t, akinél egy 38 mm-es katonai fegyvert és 58 golyót találtak, de hasonlóan pórul járt a szintén német állampolgár H.U., aki aradi lakásán két vadászfegyvert, egy sportfegyvert és egy pisztolyt dugdosott 764 golyóval. De találtak számtalan lakosnál, főként vidéken, illegálisan tartott vadászfegyvereket, amelyekkel orvvadászni jártak.

Idén az év első hat hónapjában, a rendőrség adatai szerint, közel 50, illegálisan tartott fegyvert koboztak el. Az egyik legutóbbi júniusban, Boncafalván történt, ott a 27 éves M. Daniel házában egy 4,5 mm-es, Zastava típusú sportpuskát, illetve 57 Diabolo sörétet találtak. De sportfegyvert rejtegetett Galsán is egy férfi Opel gépkocsijában, ő is rendőrkézre került, ellenük eljárás indult.
Tény, habár a helyzet Arad megyében még mindig pozitívabb, mint a fővárosban vagy más régióban, mivel határ menti megyéről van szó, a rendőrségnek sokkal éberebbnek kell lennie, hisz Arad tranzitútvonal mellett fekszik.

Irházi János


Hunyad
Magyarországi import?

A megyében a fegyveres rablások nem okoznak különösebb problémát, állítják a megyei rendőrség illetékesei. Idén ugyanis egyetlen eset sem volt, s tavaly is csak egyszer történt fegyveres rablás.

Az viszont igen látványos volt: decemberben két álarcos személy – egy férfi és egy nő – hatolt be egy vajdahunyadi zálogházba, fejbe lőtték az elárusítónőt, majd jelentős zsákmánnyal távoztak. A 21 éves áldozat nem halt bele, viszont maradandó sérüléseket szenvedett, teljes felépülése nem valószínű.

Kezdetben az ügy egyszerűnek tűnt, mivel a biztonsági kamerák rögzítették a történteket. A nyomozás mégis akadozik: kilenc hónappal a történtek után a tettesek kiléte még mindig ismeretlen. A Hunyad megyei rendőrség magyarországi tettesekre gyanakszik: a két személy közötti beszélgetés magyarul zajlott. Ezért a Hunyad megyei rendőrök néhány héttel ezelőtt a magyarországi rendőrséghez fordultak segítségért.

Noha ez volt az egyetlen fegyveres rablás a megyében az utóbbi közel 2 évben, a helyzet korántsem rózsás. A rendőrség adatai szerint a megyében 139 A kategóriájú fegyverviselési engedéllyel rendelkező személyt, illetve 1613 B kategóriájút tartanak számon. Az előbbi kategória csupán fegyverbirtoklásra jogosít, az utóbbi pedig fegyver-használatra is. Hogy ezenkívül hány fegyver van a lakosság birtokában engedély nélkül, erről a rendőrségnek még sejtelme sincs. Jóllehet az utóbbi években az egyéb bűncselekményért letartóztatott személyeknél gyakran bukkantak illegális fegyverekre.

Chirmiciu András


Temes
Játékpisztolyos rabló és petárdás ámokfutó

Az utóbbi időben nem követtek el emberéleteket veszélyeztető fegyveres támadásokat a megyében – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Rus Sergiu-Valentin rendőrségi szóvivő – a craiovaihoz hasonló fegyveres leszámolás egyáltalán nem fordult elő. A legutóbbi „fegyveres” rablást két-három hónappal ezelőtt egy temesvári benzinkútnál, játékpisztollyal követték el, a tetteseket órákon belül kézre kerítette a rendőrség.

A megyében közel tízezer fegyverviselési engedélyt adtak ki, ezekből az emberéletre veszélyes lőfegyverek – zömmel vadászpuskák és sportlövészetre alkalmas lőfegyverek – száma 5916. Az emberéletre veszélytelen fegyverek használatára kiadott engedélyek száma 3436, ezekből több mint kétezer légpuska, gumilövedékes puska, illetve 1383 gázpisztoly, nyílpuska és nyílpisztoly.  „Nem tartjuk kizártnak, hogy az ország uniós csatlakozása után bekerülhettek bejelentetlen lőfegyverek az országba, itt elsősorban az emberéletre kevésbé veszélyes légpuskákra, gumilövedékes puskákra, gázpisztolyokra és nyílpuskákra gondolok. Ausztriában, például, ezeket a fegyvereket teljesen szabadon forgalmazzák, használatukhoz nem szükséges engedélyt kiváltani, bárki megvásárolhatja és hazahozhatja őket” – nyilatkozta lapunknak a rendőrségi szóvivő.

A nagy rablás

Július közepén este hét óra tájban, Temesvár központjában történt az alábbi, kabaréba illő jelenet: egy benzinkút üzletébe betért fiatalember pisztolyt rántott, és a kasszában levő pénzt követelte. A benzinkutas kemény fickónak bizonyult, kiütötte a támadó kezéből a fegyvert, amely ripityára tört, mert közönséges műanyag játékpisztoly volt. A „fegyveres” rabló 120 lejt felkapott, és kereket oldott, de  taxiban várakozó társát fülön fogták a benzinkút alkalmazottai, aki végül bevallotta a támadó nevét, s így azt az egyik nyomozó telefonon rávette, hogy adja meg magát. A fentinél sokkal súlyosabb fegyveres támadás történt 2004 decemberében Lugoson. Egy 29 éves férfi petárdákkal szórakozott egy helyi bankfiók közelében. Az alkalmazottak kihívták a rendőrséget, mire a petárdás férfit megbüntették. Alaposan felmehetett benne a pumpa, mert hazament, és vadászfegyverekkel, puskával és késsel tért vissza. A petárdás ámokfutó a bankban valóságos mészárlást végzett: agyonlőtt egy 35 éves banktisztviselőt, és késével leszúrta az őrt. 2006 februárjában egy gázpisztolyos ismeretlen férfi állított be egy Temesváron élő olasz állampolgárhoz, és Mercedes kocsijának kulcsait követelte. Miután háromszor a levegőbe lőtt, az 56 éves olasz jobbnak látta odaadni a kulcsokat, inkább lemondott a Mercedeséről (a tettest azóta sem találták meg).

Pataki Zoltán

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'