JelenHaz
Csütörtök, 2019. december 12., 12.30
Nagycsaládos plébános Arad-Gájban

Biztosítani a kultúránk, nemzetünk jövőjét

A tanulószobában délutánonként komoly felkészítő munka folyik
A tanulószobában délutánonként komoly felkészítő munka folyik

Ft. Sándor Tivadar arad-gáji katolikus plébános régóta tervezte az iskola utánpótlását biztosító gyermekotthonnak a beindítását. 

E célból építette a parókia tőszomszédságában lévő Máltai Ház hátulsó részében 2 nevelőszülő, illetve 16 gyermek számára a minden kényelemmel ellátott gyermekotthont, ahol pedagógusszoba mellett külön fürdőszobával ellátott hálószobák, tanterem, illetve közös ebédlő vár a benépesülésre. Mivel azonban az utcában tervezett kanalizáláshoz még hozzá sem fogtak, semmi értelmét nem látta emésztőgödör építésének, hanem a beköltözéssel megvárják, amíg megépül a lefolyórendszer. Mivel az új tanévtől a negyedben működött magyar nyelvű felső tagozatos iskolát áthelyezték az Aurel Vlaicu Általános Iskolába, a megmaradt két, anyanyelvű összevont elemi osztály gyermek-utánpótlásának a biztosításáért halaszthatatlanná vált a gyermekotthon beindítása. Az otthon a tanévkezdéstől ideiglenesen a parókiával szemben lévő Caritas Házban működik.

Tanulószoba

A Caritas Ház emeletének a folyosóján a tanulószoba előtt otthonos látvány, közel kéttucat, sorjában lerakott lábbeli fogad. A tanulószobában népes társaságot találtunk a több, kisebb asztalból összeállított közös asztal körül – a gyerekek könyveik, füzeteik fölé hajolva tanultak, házi feladatot írtak Búzás Tünde nevelőnő felügyelete mellett.

Az otthon Svájcból pianínót is kapott, amelyiken a zeneiskolába járó Búzás-gyerekek, de a többiek is gyakorolhatnak, ha vonzódást éreznek a zene iránt.

Ingyen ellátással, indulótőkével az életre

Amint a házigazda-kísérő, ft. Sándor Tivadar elmondta: ingyen teljes ellátást kapnak, gondoskodnak az iskolába való eljutásukról, a délutáni felkészítésükről is. Jelenleg 19 bentlakó diák lenne, ha közülük 3, az anyjuk sugallatára, nem támasztana túl magas igényeket az ellátással szemben. Ha ők elmennek, 16-an maradnak. Az ellátásukkal, szállásukkal járó költségeket a Szent Ferenc Alapítvány és a Caritas Ház között megkötött szerződés alapján a két fél biztosítja, a hívek adományaival megtoldva, miközben az élelmet a helyszínen állítják elő. Búzás Tünde tanulmányi felügyelő feladatköréhez tartozik a napi program betartása, míg Ferencz Csilla főz a gyermekek számára, akik naponta háromszor meleg ételt kapnak, de uzsonnát is visznek az iskolába. Ft. Sándor Tivadartól azt is megtudjuk, hogy az államtól kapott gyermeksegélyeknek minden gyermeknek bankszámlát nyitnak, ahova rendszeresen beteszik a számukra folyósított támogatási részt, ami felnőtt korukra indulótőkét jelenthet mindenkinek.

Mintha mindig itt laktak volna

A tanulószoba felé tartva bekukkantunk Ferencz Csillának és családjának a szobájába, ahol az 5 ágyon az anya és 5 gyermeke alszik, illetve lakik a bebútorozott, játékokkal bőven ellátott helyiségben. Feszület jelzi a vallásos életet, amire a sok teendő mellett is időt kell szakítani. Munka ilyen sok gyermekkel reggeltől késő estig kerül. Maga Sepsiszentgyörgy mellett élt a férjével és 5 gyermekével. Az eltelt 1 hónap alatt megszokta az itteni életet, noha eleinte furcsa volt az 5 gyermek után 16-nak főzni, mosni. A gyermekei közül 3,5 éves a legkisebb, 8 éves a legnagyobb. A férje otthon maradt az állatokkal, s ha sikerül eladnia azokat, maga is ide költözik, Aradon vállal munkát. Csilla számára azért vált vonzóvá a bentlakás, mert eddig a gyermekeitől nem dolgozhatott a végzettségének megfelelő nevelői munkakörben. Itt viszont egy épületben van a lakás, az orvos, itt nem kell magának futnia az iskolába, az óvodába, az állatok után, ahogyan otthon tette. Sokszor úgy érezte, nem bírja tovább, ezért felhívta p. Böjte Csabát, hogy megkérdezze: van-e olyan gyermeknevelői vagy szakács-állás, ahol vele lakhatnak a gyermekei is? Az atyától hallott az arad-gáji lehetőségről, amit első hallásra elvállalt, noha kicsit sokallja az otthonától, a férjétől elválasztó 500 kilométert. Olykor el is fogja a honvágy, olyankor sírdogál is, de telefonon a férjének is elmondta: ez neki nagyon megfelelő munkahely, mert közben állandóan a gyermekeivel lehet, felügyelhet rájuk. Tegnap is, mosogatás közben azon kapta az egyiket, hogy rendetlenkedett, ezért miközben tovább mosogatott, a rendetlenkedőt maga mellé térdepeltette. Tehát nem történhet meg olyasmi, amit otthon oly sokszor tapasztalt, hogy az anyuka reggel munkába, míg a gyermekek iskolába mennek, közben a szülők nem tudják, hogy a 13 éves lány iskolakerülővé vált, rossz társaságba keveredett. Mert igaz ugyan, hogy itt nem kap fizetést, de ha a hattagú család rezsi-, illetve ellátási, ruházkodási költségeit magának kellene fedeznie, ahhoz 3 ezer lejes fizetésre lenne szüksége. A férjének el is mondta: itt egy hónap alatt úgy megszokta, mintha mindig itt lakott volna. Megbeszélték, hogy vakáció idején maga hazautazik a gyermekekkel, de később a férje is meglátogatja őket, ha valakire rá tudja bízni az állatokat, amelyek eddig a megélhetést, a gyermekek ellátásához szükséges jövedelemforrást jelentették.

Alkalmazkodni a programhoz

Közben a jókora tanulószobába érkezünk, amelyiknek a nagyobbik felét játszószobává kívánják alakítani. A falon feltüntetve a program: 6.30 órakor ébresztő, mosdás, öltözködés, reggelizés; 7.30 órakor indulás az iskolába, ahova 8 óra előtt megérkeznek; 13 órakor hazaérkezés, kézmosás; 13.30 órakor ebéd, 15 óráig szabadprogram, ami alatt játszhatnak, rendbe tehetik a szobájukat; 15–19 óra között a tanulóban vannak Búzás Tündével; 19 órakor vacsora, szabadprogram; 20.30 órától tisztálkodás, fogmosás, 21 órakor imádkozás, villanyoltás.

A kérdésre, hogy kitől tanult főzni, csak legyintett. Szerinte 5 gyermek mellett egy anyának ügyesnek kell lennie, mert a gyermekek általában édesszájúak. Rendszeresen megkérdezi, mit akarnak enni, mert csakis olyat kíván főzni, amit a gyermekek szeretnek. Nem akar a kutyának főzni. Egy hónap alatt kitapasztalta, hogy a leves után mindig valami finomságot akarnak enni, vagy a harmadik fogás legyen valami különlegesség. Példának okáért aznap húslevest főzött, utána csirkehús volt körítéssel, illetve nápolyi szeletet kaptak, de naponta esznek almát is. Mivel a levest fontosnak tartja, a gyermekeket azzal ámítja: csak az kap harmadik fogást, aki a levest is megeszi. A maga gyermekeit is úgy neveli, hogy ne válogassanak az ételek között, mindent el kell fogyasztani. Egyébként a már említett, 1 évig Budapesten tartózkodott 3 gyermeken kívül az otthonban senki nem válogat. Hétvégeken az aradi, illetve a közelben lakó gyermekek hazamehetnek, ha a szüleik értük jönnek, ha a pontosan vezetett nyilvántartásnak megfelelően vissza is hozzák őket. Mert a gyermekekről pontos nyilvántartást vezetnek, mindenkiről folyamatosan tudni akarják, hol tartózkodik. El nem veszhet senki. Mivel az otthonban dolgozó két asszony között nem lehet a munkát úgy beosztani, hogy egyik csak főz és mos, a másik viszont a gyermekek nevelésével foglalkozik, nagyon össze kell dolgozniuk.

Együtt a saját család is

Van, amikor a szerepek felcserélődnek – kapcsolódik a beszélgetésbe Búzás Tünde, aki szerint a maga mosógépével mosnak 23 ember számára, ami sok nehézséggel jár. A gyermekotthonnak tehát üzemképes mosógépekre, de használható vasalókra, hajszárítókra is nagy szüksége lenne. A konyhán mixer, kenyérpirító is elkelne. Amint Búzás Tünde elmondta, 3 gyermekével és a férjével június közepe óta a Caritas Házban laknak, lévén, hogy házat építenek, aminek leöntötték az alapját. Eddig a Csiky Gergely Iskolacsoportban dolgozott napközis tanítónő jelenleg a Caritas Házban nevelőnő beosztásban dolgozik. 3 éve a dévai Szent Ferenc Alapítványnak az alkalmazottja. A napköziben sokkal könnyebb volt a munka, az itteni viszont állandó felügyeletet igényel, de legalább együtt van az egész család.

Búzásék egyetlen leánya, Eszter Antónia is szeret a Caritas Házban lakni. Közben tavaly óta zenélni tanul, oboán játszik, amit igen szeret, zeneolimpián I. díjat nyert. Az ikertestvére, Apor, de az öccsük, Péter is zenét tanul.

Álmáért bármilyen áldozatra kész

A plébánosnak távozóban feltett kérdésre, hogy mit jelent a hirtelen nyakába szakadt nagycsalád a saját család nélküli, egyházi férfi számára, elérzékenyülve válaszolt.

A helyzet nem ismeretlen számára, mivel 11 gyermekes család 9. tagjaként született. Az unokákkal együtt nőtt fel, tehát a családban gyakran 15-16 gyermek volt az unokatestvérekkel együtt – törüli le a szeme sarkából kibuggyanó nosztalgia-könnycseppet. Örvend a feladatnak, ami olykor komoly teher is lehet. Úgy gondolja, hogy nemzetünk jövője a gyermekeinkben rejlik. A helybeli anyanyelvű oktatás megtartása, a gyermekek összegyűjtése, méltányos ellátása és nevelése érdekében minden áldozatra kész. A Nagyiratosi Kendergyár lakótelepéről jelentkezett egy négygyermekes anya, aki szívesen az otthonba adná a gyermekeit, akik jelenleg Nagyiratoson tanulnak, otthon sanyarú körülmények között élnek, egy betöréses kár miatt naponta csak 2 órára biztosítják számukra az ivóvizet. Szívesen befogadják a gyermekeket, csakhogy az otthonba még egy nevelőnőt, illetve a helybeli iskolába még egy tanerőt várnak. Ft. Sándor Tivadar a nyakába szakadt gondokat szívesen vállalja, a feladatok megoldása fiatalos energiát követel, nincs ideje az öregségre gondolni. Különös lelki erőt ad a tudat, hogy Isten, de a segítőkész emberek is mögötte állnak. Külön köszönetet mondott Andrejka Lászlónak a gyermekek mindennapi almájáért. A gyermekotthon hosszú távú működése érdekében szükség lenne még egy olyan családra, ahol az édesanya nevelőnőként tudna közreműködni, segíteni a napi program betartásában, a mosásban, a főzésben. A legfontosabb cél Arad-Gájban hosszú távon biztosítani az anyanyelvű oktatás jövőjét, aminek az ígéretes jelei máris mutatkoznak. A gyermekotthonban ugyanis már lakik 3 óvodás, de a kendergyári lakótelepről is továbbiakat várnak, miközben a helybeli magyar óvodában 28 gyermek készül az életre, a magyar kultúrában történő nevelkedésre, hogy beválthassák ft. Sándor Tivadar plébános dédelgetett álmát, amiért bármilyen áldozatra is kész: biztosítani a kultúránk, a nemzetünk jövőjét.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: van benne valami / Szerda, 2010. október 27., 23.26 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

hat, jo ha tanul a gyerek. segit majd a helyesirasban ...
Hozzászólt: ....... / Szerda, 2010. október 27., 16.20 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

minden szep es jo , a ft.Sandor Tivadar elott le a kalappalmert csinajja amit gondolya hogy jo....de megis mit keres ott a Buzas csalad akik hazat epitenek??????? ha mar raszorulokrol van szo akkor ne foglalyak a hellyet ojanok akik nem oda valok. en is epitettem hazat es alberletbe mentem szerintem aki hazat epit az nagyon nem raszorulo. ES az iskolaval kapcsolatban csak azert jarjon a gyermekem magyarba-gajba mert gaji ez hujeseg oda adom ahol szerintem neki jo es tobre jut.Hogy az roman,nemet, angol, cigany iskola vagy 21 es vagy csiki tok mindegy ezt mindenki maga donti el szerintem azert menekulnek a szulokk mas suliba mert eleven gyengek a tanarok tanitok mar itt a baj es hogy lehet ugy tanulni hogy ami 1 ora lenne az 15 percbe van osszefoglalva mert 1-4 osztaj egyben van szerintem itt mar reg elvesztette a magyar tagozat a becsuletuket az erejuket mar ezelott20 evvel es most azok a szulok isszak meg a levit akik ugy dontottek hogy mashova adjak oket es persze hogy ok a hibasok.pedig lehet hogy az a szulo abban az iskolaban jart es rossz tapasztalatban volt resze es a tanarok ugyanazok maradtak es mit gondolt... minthogy az en gyerekem isitt tanulyon akkor inkabb tovabb szerintem mindenki maga donti el
Hozzászólt: vallon / Szerda, 2010. október 27., 11.24 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nagyon szep ez a gondoskodas csak egy baj van ezzel, ezek a gyerekek nem maradnak itt, sajnos a gaji magyarok roman iskolat valasztottak gyerekeiknek vagy egyenesen a Csikibe iratak oket. Azert koszonet a plebanos urnak, talan valami meg mentheto.
Hozzászólt: judit / Szerda, 2010. október 27., 00.12 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

PELDAMUTATOK ! Le a kalappal, minden tisztelet, ft. SANDOR TIVADAR plebanosnak es a segitoknek.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'