JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 12.25
Iskolai étkezési szokások

Chipszik egymást

Az 1979. óta, ma ünnepelt élelmezési világnap alkalmából néztünk körül régiónk iskoláiban, hogyan viszonyulnak a diákok az egyre többet hangoztatott egészséges táplálkozás elvéhez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint ugyanis Európában tavaly 145 millió ember volt túlsúlyos és 23 millió az alultáplált. A helyzet Romániában sem fényesebb. Sőt! Az utóbbi átfogó országos egészségügyi felmérés alapján a lakosságnak közel fele túlsúlyos.

Arad

Keveset adnak az egészséges étrendre

Hogy egészségesen táplálkoznak-e a fiatalok? Háromszoros „nem” volt a válasz, amikor feltettem ezt a kérdést az aradi Csiky Gergely Iskolacsoport néhány középiskolai diákjának.

Mit gondolsz az egészséges táplálkozásról? – közelítettem Moţu Doru Gabrielhez. „Az ételek elsősorban legyenek finomak és egészségesek – válaszolta. – De én inkább kávét szoktam vásárolni az iskolabüfében is”. Oláh Raul Csabától azt kérdeztem, hogy általában mit uzsonnázik, és mi a kedvence: „Nem hozok otthonról uzsonnát – hangzott a felelet. – Régebben az iskolabüféből vásároltam, de miután szigorították, hogy mit lehet árusítani, inkább suli előtt bemegyek a piacra, és ott megveszem a hamburgert vagy a hot dogot.” Vékás Cintia így válaszolt a kérdésemre: „Nagyon szeretem a müzliszeleteket, és persze a kávét sosem hagyom ki. Reggelizni nem nagyon szoktam, de a büfében veszek kiflit vagy perecet, mert azok mindig frissek.”

S hogy tesznek-e majd valamit a fiatalok az egészséges táplálkozásért? „Én nem – jelentette ki határozottan Oláh Raul Csaba. – De nem is nagyon érdekel, hogy valami egészséges, vagy egészségtelen. Szerintem nem lehet megoldani, manapság minden egészségtelen.” Cintia meg a következőket mondta: „Szeretem a gabonapelyhet tejjel, otthon is ilyet eszek. Ez nem koleszterindús étel. Tartom az alakomat…”
P. L. Zs.

Jobb a csoki, mint a gyümölcs

Országos felmérés készült az óvodás korú gyermekek étkezési szokásairól, melynek eredményei a szakértők szerint aggasztók.

A városon lakó, 3 és 6 év közötti gyermekek 90 százaléka nem veszi magához az ajánlott napi 800 milligrammnyi kalciumot, 99,7%-a nem jut elég D-vitamonhoz sem, ami pont a kalcium felszívódását segítené elő.

Az egyik nemzetközi tejipari vállalat által rendelt és több hazai szakorvosi szövetség által támogatott felmérésből az is kiderült, hogy a kicsik közel fele jobban szereti az édességeket, mint a gyümölcsöket, csak negyedük fogyaszt naponta tejtermékeket és 70%-uk csak hetente kétszer-háromszor eszik valamilyen gyümölcsöt.

Bár a napi ajánlott öt étkezés általában megvan, az óvodás korú gyermekek a javasoltnál több kalóriát vesznek magukhoz, ami hosszabb távon elhízáshoz vezet.
S. P.

Hunyad

Figyelnek a kalóriákra

A túlsúlyosság jelensége szerencsére a fiatalabb nemzedékek körében visszaszorulóban van. Legalábbis erre enged következtetni az a röpke, a teljesség igénye nélkül végzett felmérés, melyet a dévai Téglás Iskola diákjai körében végeztünk tegnap. Kiderült ugyanis, hogy egyre többen figyelnek oda a diákság körében arra, mit esznek. A kisiskolásokra még nem jellemző a tudatos táplálkozás, hiszen feltehetően ők még nem látják az összefüggést a jóízűre fűszerezett, agyontartósított chipsek és a pocakjukon lerakodó háj között. No meg a szülők jó része is hajlamos a gyermek túltömésére. Ezért aztán az elemi osztályokban a gyerekeknek legalább 30%-a dundi, kövér vagy ijesztően elhízott.

A gimnáziumi osztályokban már csökken a kövér gyermekek száma. Középiskolában pedig összesen 2-3 túlsúlyos diák jut egy-egy 25-30 létszámas osztályba.

Meglepetésünkre pedig a táplálkozási szokásaikról kérdezett középiskolás diákok mindegyike azt állította: odafigyel arra, hogy mit eszik. Igaz, legtöbben ott étkeznek az iskolában és beismerik, hogy ennek köszönhető a szinte napjában fogyasztott gyümölcs, és zöldségben, húsban gazdag kétfogásos ebéd.

– Én itt lakom a bentlakásban és minden reggel virslit vagy szalámis kenyeret eszem az étkezdében, délben kétfogásos ebédet, desszerttel, vacsorára pedig sokszor szintén meleg ételt kapunk. Ezenkívül nagyon ritkán fogyasztok egyebet – mondja a kilencedikes Tamás Annamária, beismerve, hogy amíg otthon lakott, sokkal rendszertelenebbül étkezett.

Hasonló helyzetben van Both Lénárd István tizenkettedikes diák, aki már három éve lakik a bentlakásban. Mint mondja, néha napközben elrágcsál egy kis chipset is, de nem hiszi, hogy ez árthat neki, mert mindennap focizik, szalad, egyszóval ledolgozza a súlyfelesleget. Mint mondja, az ő osztályában egyetlen túlsúlyos diák sincs.

Banga Tímea otthon étkezik. – Reggel mindig pástétomos kenyeret eszem, ebédre, amit anyu főz, levest, másodikat, a vacsorát pedig kihagyom. Gyümölcsöt nagyon sokat fogyasztok nap közben is, mert erre is neveltek és az utóbbi időben sokat olvastam az egészséges táplálkozásról.

Plangár Bernadett saját bőrén tapasztalta a kiegyensúlyozott, egészségtelen ételektől mentes táplálkozás fontosságát: – Jó ideje teljesen lemondtam mindenféle ropiról, gyorsétkezdei kajáról, szénsavas üdítőről. Egészségügyi okokból. Ugyanis sokszor rosszul lettem, néhányszor el is ájultam és akkor mondta az orvos, hogy jó lenne leszokni az ilyen ételekről-italokról. Azóta csak a főétkezésekkor eszem rendes ételt és napközben gyümölcsöt, joghurtot fogyasztok, ha épp megéhezem – mondja Bernadett.
Gáspár-Barra Réka

Temes

Nem akarnak E-ket enni

B. Krisztina I. éves egyetemi hallgató – Mivel a szüleimmel lakom, az ebédet mindig otthon fogyasztom el, a napi leves és második fogás biztosítva. Ez viszont nem zárja ki, hogyha nap közben megéhezek, ne fogyasszak el egy hamburgert vagy hasonló fast-food ételeket, de ez nem gyakori. Tudom, hogy az egészségtelen étkezésnek elég drasztikus következményei lehetnek, ezért próbálom kerülni a gyors kajákat. Inkább megeszek egy almát vagy más gyümölcsöt, amit útközben bármilyen üzletből meg lehet vásárolni.

J. Timea II. éves egyetemista – Számomra nagyon fontos a főtt étel, minél egészségesebb, ha lehet. Ha egész nap munkában vagyok meg az egyetemen, akkor csak este eszek. Kólát és chipset egyáltalán nem fogyasztok, hamburgert ritkán, talán egyszer egy héten. A fast-food ételeket károsnak is tartom, de hizlalnak is. Próbálok minél kevesebb E-t fogyasztani.

L. Mátyás, I. éves egyetemi hallgató – Nemrég teljesen lemondtam a kóláról és a chipsről, mert nem akarok E-ket enni. Amikor vásárolok, megnézem az élelmiszerek címkéjét, ha sok E-t tartalmaz, nem veszem meg. Sok gyümölcsöt, tejet, joghurtot, sajtot fogyasztok, meg sovány húst. Az egészséges életmód érdekében elkezdtem futni is.

N. L. 21 éves egyetemi hallgató – Egy ideig én is fogyasztottam chipset, kólát és hasonló kajákat, de amikor láttam hogy kezdek gömbölyödni, alább hagytam velük. Szeretem az almát, szőlőt, sajtot, a zöldségféléket, az otthonról hozott főtt ételeket. Újabban már nem is szeretem a fast-food ételeket, de látom, hogy a kisgyerekek oda vannak értük, szerintem ezért van ilyen sok kövér gyerek mostanában.
Pataki Zoltán


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'