JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 05.10
Cédulás mumus

Fehér – Egyelőre stabil árak

Jelenleg az enyediek pénztárcája nem nagyon sínyli meg a bejelentett áremeléseket, egyelőre minden üzlettulajdonos, ameddig csak lehet, tartja az árakat.


A üzletláncok között nincs konkurencia, az egyetlen nagyobbnak nevezhető boltban nem voltak észlelhetőek a tetemes áremelések.
Az enyedi zöldségpiacon se volt észlelhető áremelés, az őstermelők inkább még engednek a termék árából, csak ne maradjon a nyakukon. Lement, például, a tojás ára, holott a piacon két héttel ezelőtt elérte a 70 banit is. Akkor azért nyomták fel az árat, mert csak az előírt szabályok szerint volt szabad árusítani a tojást, s erre a kereskedők drágítással válaszoltak. Most aztán rájöttek, hogy 0,7 lejért eladhatatlan, az emberek inkább a nagyobb üzletekben vettek tojást, és levitték az árakat.
Turzai Tibor kis üzletet működtet Enyeden, elmondása szerint eddig még nem kényszerült arra, hogy alapélelmiszernek vagy gyümölcsnek az árán változtasson. A kenyér és más fontosabb árucikk ára egyelőre marad, jelenleg csak a málélisztet drágította 10 banival. A vevőkör megtartása érdekében amíg lehet, mozdulatlanul tartja az árakat, ugyanakkor biztos abban, hogy egy kenyérért vagy egy kiló lisztért a környékbeliek nem fognak lefutni a szupermarketig.
 
Étolajat az enyediek olcsóbban találhatnak a piacon, ahol 5 lej litere a kistermelők által készített napraforgóolajnak, az üzletekben forgalmazott olaj 35-50 banival is drágább lehet. Egyelőre még mindenki reménykedik, hogy ha bejön a sokat rebesgetett áfacsökkentés, akkor, ha nem is olcsóbban, de legalább ezeken az árakon vehetik majd meg az emberek a mindennapit.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'