JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 04.21
Felkészülés a focibajnokságra

Gyepmesterség

Reméljük, az idei pontvadászat végén az FCM UTA játékosai ugyanígy örülnek majd a II. Liga 2. csoportja bajnoki címének,
Reméljük, az idei pontvadászat végén az FCM UTA játékosai ugyanígy örülnek majd a II. Liga 2. csoportja bajnoki címének,
Az első ligában már megfújták az első sípjelet, a másodikban viszont erre csak augusztus közepén kerül sor. Mai riportunkban utánanéztünk, hogy régiónk focicsapatai miként használták ki a nyári szünetet, mekkora büdzsével vágnak neki a bajnoki idénynek, melyik helyre lőtték be magukat a tabellán.Arad
Az UTA csupán egy szezont töltene el a fakóban, az UAC meg minél többet

A szezonkezdeti harsonajáték, pezsgődurrogtatás, klubhimnusz-gyártás és éneklés, ünnepélyes keretbemutatás az idén elmarad az FCM UTA-nál, nem véletlenül, hiszen a csapat a tavalyi pontvadászatban kiesett az I. Ligából, s a soron következő pontvadászatot a II. Liga 2. csoportjában kezdi majd meg augusztus 16-án. A szurkolóknak vigaszt jelenthet, hogy ezúttal a kiesést nem követte teljes anyagi összeomlás, ugyanis Nicolae Bara eddigi mecénás, még ha a háttérből is, tovább pénzeli a csapatot, amelynek sikerült megtartania első osztályú játékosokból álló magját, s egyből a feljutást tűzte ki magának célul.

A háttérbe vonulás

Nicolae Bara a háttérből irányít egy ideje Mint ismeretes, Nicolae Bara a csapat első osztályból való kiesését követően lemondott vezetőtanácsi elnöki tisztségéről és mindennemű funkciójáról, majd bejelentette: visszavonul az UTA-tól, ám cégén, a Frigotehnica Rt-n keresztül, amely a csapat főrészvényese, továbbra is támogatja a csapatot. Bara háttérbe vonulásának okairól akkoriban sokat cikkeztek, de konkrétan még maga az érintett sem mondta el, hogy mi volt döntésének oka. A célozgatásokból és nyilatkozatokban való elszólásokból arra lehetett következtetni: Bara megunta, hogy a saját pénzén őt szidják a csapat kudarcaiért, s inkább háttérbe vonult. Bár az UTA tényleges elhagyása szóba került, már csak azért sem valósult meg, mert a fővárosi üzletember a két első ligás szezon alatt közel négymillió eurót fektetett be a csapatba. Ezt az összeget érthető módon nem szerette volna elveszíteni, ezért is volt az, hogy az első I. ligás szezon utáni téli szünetben, az akkor még két befektetővel (Bara, Sandu Ion) rendelkező UTA-mecénások szétmentek és addigi befektetéseiket részvényekké konvertálták.

Az ominózus mecénás-viták miatt több mint két hónapon keresztül az együttes anyagi bizonytalanságban élt, s gyakorlatilag ennek a vitának „köszönheti” azt is, hogy búcsúznia kellett az I. Ligától. Ugyanis a múlt téli anyagi bizonytalanság rányomta bélyegét a csapat teljesítményére, s miután a téli felkészülés kompromittálódott, az eredmények is elmaradtak. Előbb Marius Lăcătuşnak kellett felállnia a kispadról, helyébe két forduló erejéig Nagy Roland addigi másodedző lépett, majd Marin Barbu, Gabriel Stan, megint Nagy Roland, végül pedig Ionuţ Chirilă jött. Utóbbi érkezésekor a csapat már menthetetlen helyzetben volt, ezért már vele Bara mecénás a jövő csapatát kezdte el építeni. Chirilă edző a csapat hátralévő I. ligás mérkőzésein a játékosállományát igyekezett tesztelni, hogy lássa, kit érdemes és kit nem megtartani a következő II. ligás szezonra, akivel egyből meg lehet támadni a feljutást.

Visszajutni az I. Ligába

Egyes szakértők szerint az UTA csapata a II. ligában azt jelképezi, amit a Kolozsvári CFR az I. ligában, azaz anyagi erejének és keretének erőssége miatt már most a verhetetlen hírnevének örvend, akárcsak a Ioan Andone által vezetett kolozsvári bajnokcsapat. Az UTA ezen státuszának fő korifeusa a vezetőedző-menedzser tisztséget betöltő Ionuţ Chirilă, akinek sikerült meggyőznie Nicolae Bara mecénást, hogy tartsa egyben az I. Ligából kiesett csapat magját. „Úgy sikerült meggyőznöm Bara urat, hogy azt mondtam neki: eladhatja most a játékosokat értékükön alul, vagy befektet még, s miután visszajutottunk az I. ligába, az általunk kinevelt fiatal játékosok eladásából, a nálunk felfuttatott játékosokból megtérülhet a befektetése. Bara úr megértette az elképzeléseimet és szabad kezet adott a csapatnál” – mesélte Chirilă edző-menedzser az egyik korábbi sajtótájékoztatóján. Hogy elképzelésében van igazság, azt mi sem jelzi jobban, mint az, hogy például Dorel Zahariáért 200 ezer eurót fizetett a klub a Steauának, de a Brassói FC csupán a játékos szerződésében szereplő 120 ezres lelépési díjat volt hajlandó kifizetni. Vagy itt van a portugál Simao esete, akit annak idején 250 ezerért vásároltak Portugáliából, de a Dinamo csupán 150 ezret kínál érte.

Miţiţiék szeretnének több évet lehúzni a II. Ligában Ioan Hora esete is igazolja Chirilă elképzeléseit, s ezt a sikermodellt szeretné követni a jövőben is, merthogy a Nagyváradi Sportlíceumtól annak idején 15 ezer euróért elhozott fiatal tehetség három év leforgása alatt 238 ezer euróra tornázta fel saját értékét, ugyanis május végén ennyiért vette meg a Besztercei Gloria.

Ionuţ Chirilă edző-menedzser a 2008/2009-es másodosztályú idényben egyszerre akar feljutni és fiatalítani a csapaton. Ezért is igazolta le az Aradi Atletico SK egyik tehetségét, Bogdan Tocot, valamint ugyanezért hívta be a nagycsapat keretébe Polgár Norbertet, Turcuş Teodort, Andrei Gornicot, Bodea Robertót vagy Dan Puiét.

Nehéz csoportban

A napokban az UTA-szurkolók azt is megtudhatták, hogy kedvenc csapatuk milyen együttesekkel került egy csoportba. A II. Liga 2. csoportjának összetétele alapján elmondhatjuk, hogy az UTA-nak nehéz dolga lesz, hogy a feljutást kiharcolja, hiszen rajta kívül még két I. Ligából kiesett csapatot (Kolozsvári „U” és Mioveni) soroltak még ide, no meg itt van még pár „régi motoros” együttes, amelyik bármikor meglepetést okozhat. Mindent egybevetve az UTA-nak várhatóan a már említett két csapattal kell versenybe szállnia a feljutásért, de a Gyulafehérvárt, a Jiult és a Nagyváradot sem szabad leírni.

Paradox módon, ami az UTA mellett szól – hogy Chirilă edző kérésére együtt maradt az I. Ligából kiesett csapat magja –, az szól ellene is, ugyanis mint időközben kiderült, Ionuţ Chirilă igen diktatórikus edző (ezért is kért szabad kezet Bara elnöktől), ráadásul a régi gárda tagjaiban felgyülemlett pár tüske, több játékos között kisebb-nagyobb konfliktus is kialakult, ami nem tesz jót a csapaton belüli hangulatnak. A napokban például az is borzolta a kedélyeket, hogy Florin Hidişant Chirilă edző kitiltotta a klubból, amiért még az ausztriai edzőtáborban visszabeszélt neki, s azóta csak az ificsapat edzéseire enged neki bejárást.
Miután az átigazolási szezon augusztus végéig tart, csupán egy ideiglenes UTA-keretet tudunk közreadni: Marius Mârne, Sebastian Huţan, Roberto Bodea – Ionuţ Bălan, Bogdan Toc, Cosmin Văsâie, Alin Chiţa, Claudiu Pascariu, Dorin Mihuţ, Bruno Simao, Cristian Melinte, Teodor Turcuş, Polgár Norbert, Doru Buican, Mircea Gheorghe, Rolando Edson Silva Sousa, Florin Dan, Cristian Todea, Florin Hidişan, Andrei Gornic, Adrian Drida, Lucian Todea, Irinel Dumitru, Alin Ilin, Röszel Róbert, Mircea Ilie, Dan Puie, Ike Ibeh, Casian Maghici, Irinel Găman (utóbbi kettő még mindig csupán próbajátékon van az UTA-nál). Továbbá a keret tagjai, de térdsérülésük után lábadoznak: Cosmin Paşcovici és Branko Radovanovic.

Az UAC a tapasztalt játékosokra épít

Arad megye másik II. ligás együttese az Aradi UAC, amely tulajdonképpen a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem csapata. Az együttes a másodosztályban kicsi költségvetéssel rendelkezik, de szervezettségileg nagyon jól áll. Gheorghiţa Onu elnök asszony Aurel Ardelean rektorral való jó kapcsolatát eddig jól kamatoztatta, s amit akart, azt elérte a csapat számára.

Az UAC a 2. helyen végezte a tavalyi III. ligás pontvadászatot, aminek köszönhetően selejtezőt játszhatott. Miután a Mihai Roşca felkészítette egyetemisták a Gyulafehérváron lejátszott két selejtező mérkőzést megnyerték, készülhettek is a másodosztályra.

A nyári szünet alatt az egyetemisták inkább idősebb játékosokat szerződtettek, akiknek első- és másodosztályú tapasztalatában bíznak. Radu Andone, Călin Bota, Alin Drăgan korábban az UTA-ban is szerepelt, sajnos, az első kettő nevéhez fűződik a csapat akkori B-osztályból való kiejtése, de kétségtelen tapasztalt játékosoknak számítanak. Rajtuk kívül Cristian Lucától, Miţiţi-től, Claudiu Balaci-tól, Ciprian Roşcától várják a csapat zökkenőmentes benntartását, lévén, hogy ez az egyetemisták első számú célkitűzése.

Roşca edző a Temesvári CFR elleni holnapi mérkőzésen szeretne keretet hirdetni, de eddig a következő kerettel készült: Paşcalău, Rusu, Odobasian – Silaghi, Bogoşel, Lung, Radu Andone, Manea, Popescu, Burlacu, Toseschi, Onu, Ciprian Roşca, Ţârlea, Bota, Cristian Luca, Alin Drăgan, Pantea, Turcaş, Novacovici és Ochiu. A hét derekán két középhátvéd, Muşuroaia (Váradszentmártoni Lotus Felix) és Miculescu (ex-Poli II, Resicabánya és Lugosi Auxerre) érkezett tesztelés céljából. Mindkettőjük sorsáról a szombati mérkőzés után döntenek.

Berki Fláviusz


Temes
Az új kezdet reményei

Marian Iancu klubelnök továbbra is bízik ifjabb Dusan Uhrin vezetőedzőbenA Temesvári FC labdarúgó- csapata múlt szombaton lejátszotta az I. Liga 2008–2009-es idényének első mérkőzését. Ifj. Dusan Uhrin együttesének nem sikerült túl jól a bemutató, ugyanis 1:1-et ért el az újonc piteşti-i Argeş FC ellen. Az első hazai mérkőzésen a Bajnokok Ligája-találkozóra emlékeztető 21.45-től látják vendégül a Pandurii gárdáját. A temesvári szurkolók bizonyára már nagyon várják az első hazai mérkőzést, bár sokukat kiábrándította az első találkozón mutatott játék képe.

Névsorolvasás

A Temesvári FC megint másként kezdte az idényt, mint tette azt tavaly például. Elsősorban más névvel, hiszen a Claudio Zambon tulajdonában lévő Temesvári Politehnica FC után a Polinak volt már Poli-AEK, FCU Politehnica, legutóbb Politehnica 1921 Ştiinţa neve is. De ha a legfontosabbakkal kezdjük, jelentősen megerősödött az újabban más árnyalatban szereplő gárda.

Marius Popa román válogatott kapus többször is visszautasította a vezetőség által felkínált szerződéshosszabbítást, ezért a lila-fehérek úgy gondolták, hogy a 21 éves Costel Pantilimon és a négy évvel idősebb Cristian Zimmermann mellé jó lenne egy tapasztalt, külföldi hálóőr, így esett a választás Pedro Tabordára – a 30 éves luzitán kapust 400 ezer euró ellenében engedte el a portugál Naval. Az igencsak nyikorgó védelem megerősítése érdekében először Sreten Sretenovic 23 éves szerb középhátvéd írt alá. A fiatal bekket elég borsos áron vásárolta „Poli”, hiszen a Lisszaboni Benfica 900 ezer eurót kapott futballistájáért, aki a 2007–2008-as szezont Lengyelországban játszotta le. Gabriel Cânu és Alin Raţiu elküldése után a temesváriak úgy gondolták: ha kettő távozott, akkor kettőnek kell jönnie is, így került a bánságiak ausztriai edzőtáborába Kenan Cejvanovic 21 éves, 191 magas bosnyák középhátvéd.

Ifjabb Dusan Uhrin vezetőedző mindkét jobb oldali hátvédjét más posztokon is szívesen bevetné: Stelian Stancu legutóbb Piteşti-en középpályás volt, Valentin Bădoi korábban jobb szélső középpályást is játszott. Cosmin Contra elhozatala végül nem sikerült, ennek ellenére hoztak egy harmadik futballistát, akinek csak a jobb oldali védelem legyen a dolga. Bár korábban a Bukaresti Rapiddal is hírbe hozták, Eder Bonfim 27 éves brazil labdarúgó végül kerek egymillió euróért került a lila-fehérek udvarába.

Úgy tűnik, Marian Aliuţa Kolozsvári CFR elleni győztes, bajnokság-újraélesztő találata nem volt elég Marian Iancunak, ezért Cânu ivócimborájával együtt elsózták a szintén UEFA-kupás Vaslui FC-nek. John Wayne Srhoj a 2007–2008-as bajnokság végeztével eltűnt, igaz senkinek sem hiányzik az ausztrál középpályás, aki, úgy tűnik, közös megegyezéssel szerződést bontott a klubbal, ugyanakkor Tibi Bălanra és Raul Martinezre sem tartottak már igényt. A középpálya megerősítését is komolyan vették Iancuék, elsőnek Filipe Da Costa 23 éves portugál szélső érkezett, majd az ugyanannyi esztendős argentin José Luis Garcia, végezetül a múlt héten David Sanchez is aláírt.

A nyári vásár a csatársort erősítette meg a legjobban. Lukas Magera, Dorin Goga, Winston Parks érkezése miatt a másodosztályú Bufteához engedték el a szenegáli Gueye Mansourt és a múlt nyáron érkezett Ionel Ganeára sem számítanak már, de a volt válogatott hallani sem akar a távozásról.

Tizenhat nemzetiség készül együtt

Csak Dorin Goga érkezett román együttestőlTíz új labdarúgó leszerződtetésével a lila-fehér stábban jelentősen megnőtt a más nemzetiségűek száma. A technikai stábot is beszámítva 15 román van a csapatban: Valentin Velcea, Adrian Stoicov (másodedzők), Dragoş Picu (kapusedző), Cătălin Bălan (orvos), Adrian Rus, Adrian Blaj, Marius Cristescu, Mihai „Puiu” Preda (masszőrök), a játékosok közül Costel Pantilimon, Stelian Stancu, Dan Alexa, Valentin Bădoi, Dorin Goga, Gigel Bucur és Cristian Zimmermann  – bár a Poli harmadik kapusában sváb vér is csörgedez. A legjelentősebb kisebbség a portugál és a szerb, mindkét náció három-három képviselővel büszkélkedhet Pedro Taborda, Carlos Milhazes, Filipe da Costa, illetve Sreten Sretenovic, a Temesváron született Srdjan Luchin és az újmoldovai Jasmin Latovljevic személyében. A csehek, szlovének és örmények „párosban” vannak: ifj. Dusan Uhrin vezetőedző és Lukas Magera, Dare Vrsic és Dejan Rusic, Artyom és Arman Karamian. Bár Szlovákiában, a felvidéki Dunaszerdahelyen született, Borbély Balázs a “Poli” egyetlen magyar spílerje, így csak Milos Brezinsky marad Szlovákia képviselője. Egy-egy embere van Boszniának (Kenan Cejvanovic), Brazíliának (Eder Bonfim), Spanyolországnak (David Sanchez), Costa Ricának (Winston Parks), Argentínának (Luis Garcia), Nigériának (Agunbiade Abiodun), Olaszországnak (Giuseppe Vino – erőnléti edző) és tizenhatodikként Iránnak, Teymoor Ahmadi csapatorvos által. Bár már tél óta nincsenek a csapatnál, Andrei Cristea, Sorin Rădoi, Peter Omoduemuke és Cristian Dancia csak idény nyáron távoztak igazán.

Megkeverték a kártyákat

„A megszokottnál több átigazolást hajtottunk végre ezen a nyáron, de mindez azért történt, mert nagyon nagy konkurenciát teremtenénk minden egyes posztra. Az elmúlt szezonban többször komoly keretgondokkal küzdöttünk a sok sérülés miatt. Jelenleg minden helyre van két, akár három alternatívánk, hiszen ebben az évben európai kupában is szerepelünk” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Bálint Levente, a „Poli” sajtószóvivője. Mivel a tavaly hatodik helyen végzett csapat 16 év után újból UEFA-kupában szerepelhet, ezért a megyei önkormányzat tulajdonában lévő Dan Păltinişanu Stadiont jelenleg is cicomázzák, annak érdekében, hogy minden rendben legyen a közelgő ellenőrzéseken.

Ezen a nyáron Marian Iancu nem változtatott a technikai stáb összetételén, Uhrin maradt az edző, erről is Bálint szóvivő nyilatkozott: „Dusan Uhrin munkáját mindenki nagyon jónak értékelte a múlt szezonban mutatott eredményekért, természetesen neki folytatnia kellett az itt elkezdetteket. Egy fiatal, tehetséges, nagy ambíciójú edzőről van szó. Bízunk benne, hogy megtalálja a lehető legjobb megoldásokat, annak érdekében, hogy a Temesvári FC ebben a szezonban igazán sikeresen legyen”.

László Árpád


Hunyad
Fejre álló hierarchia

Három Hunyad megyei csapat található az augusztus 16-án rajtoló másodosztályban: a dévai Mureşul, a petrozsényi Jiul, illetve a lupényi Minerul. Az első osztályban egy sincs, noha a nyolcvanas években Hunyad sokáig az egyetlen olyan megye volt, amely két csapattal büszkélkedhetett: a Jiul a bajnokság második felében tanyázott, míg a vajdahunyadi Corvinul az élmezőnyhöz tartozott. A régi szép idők azonban elmúltak: a vajdahunyadiak a nyáron kiestek a második ligából, s anyagi gondok miatt a harmadosztályú indulás is igen kétséges.

Eltérő háttér, eltérő elvárások

A Michael Klein nevét viselő vajdahunyadi stadion lelátója. Végérvényesen kiüresedett?A három másodosztályú csapat elvárásai természetesen eltérőek. Az első osztályhoz szokott petrozsényi Jiul négy játékossal erősített a nyáron, illetve Puiu Antohi személyében új edzővel indul. Az UTA-hoz szerződött Mircea Gheorghe személyében viszont elveszítették a múlt idényben legjobb játékosukat. Mégis a petrozsényiek célkitűzése alighanem az első ligába való feljutás, még ha a klub vezetői nem is kürtölik világgá. Kérdés azonban, hogy mennyire bírják anyagilag: a demokrata liberális petrozsényi önkormányzat érthető módon nem a focicsapatra fordítja az adófizetők pénzét, miközben Alin Şimota klubtulajdonos a politikával van elfoglalva. A fölöttébb gyanús üzleteiről ismert Şimota újdonsült liberális, s színeiben megyei tanácsos lett, illetve a parlamentet is megcélozza az őszi választáson.

Anyagi helyzete amúgy sem a legfényesebb, a klubot egymás után érték a botrányok az utóbbi években. Ráadásul a Hunyad Megyei Pénzügyi Igazgatóság is zárolta egy időben az „üzletember” bankszámláját az állammal szembeni adósságok miatt.

Ellenben a lupényi Minerul esetén az egyszerű túlélés a cél. A pályán a csapat tavaly jó teljesítményt nyújtott, a második osztály első felében végzett, a súlyos anyagi gondok miatt azonban egyáltalán nem biztos, hogy a csapat végig tudja játszani az idényt. Eddig ugyanis a finanszírozást kizárólag a PSD-es helyi önkormányzat állta. A törvényi szigorítások azonban lényegesen korlátozzák a közpénzből való finanszírozást, s a havi kétmilliárd régi lejes hozzájárulást az önkormányzat amúgy is sokallja. A nyári szünet idején még nagyban folytak a tárgyalások egy marosvásárhelyi csapattal a második ligás hely eladásáról, s sokáig úgy nézett ki, hogy a lupényiak önkéntesen vonulnak vissza a harmadosztályba. A tranzakcióból végül nem lett semmi, s a csapat a másodosztályban indul. Indulni könnyű, befejezni az idényt viszont annál nehezebb.

A dévai Mureşul sohasem szerepelt az első osztályban, mindig is amolyan másod- és harmadosztály között „ingázó” klubnak számított. Az idén sem különb a helyzet, a dévaiak a jó szereplést tűzték ki célnak. Főleg a nagyok (UTA, Jiul, Kolozsvári U, Bihar stb.) ellen szeretnének jó eredményeket produkálni a hazai mérkőzéseken. Tavaly a harmadik ligából feljutó dévaiak nagyon jól indultak, s a bajnokság felénél a dobogó közelében voltak. Az utolsó hat fordulóban azonban egyetlen meccset sem nyertek, s így a mezőny közepén végeztek. A csapatnak különösebb anyagi gondjai nincsenek, mivel az Agrocompany húsfeldolgozó kötelékébe tartozik.

Vajdahunyadi mélyrepülés

Annál inkább szembesül anyagi gondokkal a megye legnagyobb múltú csapata, a vajdahunyadi Corvinul 2005, amely a nyáron esett ki a másodosztályból, s jelenleg egyetlen egy játékosa maradt. Florin Uscatu „üzletember-tulajdonos” tárgyalásokat folytatott a liberális város- és megyevezetés által felfedezett konstancai Sorin Vişinescuval a csapat eladásáról, a két fél azonban nem tudott megegyezni az árban: a konstancai vevő nem volt hajlandó a klub 160 000 eurós adósságait is átvenni.

Így több mint valószínű, hogy a csapat a harmadik osztályban sem indul. Ebben az esetben Ovidiu Hada polgármester új csapat alapítását fontolgatja, mely majd a negyedik osztályból tornászná fel magát. Ha már a választási kampányban nagyban ígérgette a vajdahunyadi foci újjászületését…

Érdekes, hogy a mélyrepülés másodszor ismétlődött meg a kohászvárosban. A csőd szélén álló Corvinul 2005-öt azért alapították három évvel ezelőtt, mert az eredeti Corvinul hasonló helyzetbe jutott egy évvel korábban. Mircea Alic, Costel Alic egykori PSD-s prefektus testvérének vezetése alatt a csapatot elégtelen anyagi fedezet miatt zárták ki a harmadosztályból. Az utolsó fordulókban a klub már csak 8 leigazolt játékossal rendelkezett, a többi helyen pedig ifiket használtak. Alic azonban nem volt hajlandó eladni a klubot – noha akkoriban még az egykori vajdahunyadi válogatott focisták, mint Andone vagy Rednic is hajlandók lettek volna segíteni.

Vajdahunyad két szék közé esett: papíron két Corvinul elnevezésű labdarúgó-egyesület is létezik, a városnak még sincs egyetlen focicsapata sem!

Chirmiciu András


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: mnk / Hétfõ, 2008. augusztus 04., 18.50 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ujságíro Urak!
Igazán illene annyit tudniuk,hogy a gyepmester szo mit takar.A magyar értelmező kézi szótár-jelentése szerint sintér.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'