JelenHaz
Kedd, 2019. május 21., 04.26
Beszélgetés Csehi Árpád Szabolccsal, a Szatmár Megyei Tanács elnökével

Ha felülről rangsorolják a jelölteket, nem lett volna ilyen jó eredmény

Csehi Árpád Szabolcs. Mindent nyerni, mindent felfalni!?
Csehi Árpád Szabolcs. Mindent nyerni, mindent felfalni!?

Az RMDSZ nem a figyelme központjába helyezett Székelyföldön, hanem Szatmár megyében érte el a legjobb eredményt a 2004-hez viszonyítva. Mindezekről Csehi Árpád Szabolccsal, a megyei szervezet ifjú elnökével beszélgettünk egy sör mellett a tusnádi EU-táborban.

Számítottak ekkora sikerre? Szatmár megyében született a legnagyobb RMDSZ-es siker a júniusi helyhatósági választásokon, holott két oldalról próbálták megszorítani. A polgáriak is indultak, illetve 8 román párt (PD-L, PSD, PRM stb.) magyarellenes szövetségbe tömörült.
– Reménykedtünk, noha kampányunk úgy indult, mint a magyar fociválogatott: gyenge kezdés után erőteljes visszaesés. Az első néhány napon a 12 fős kampánycsapat nemigen értette, miről is van szó, ezért a tagok gyorsan kipihenték fáradalmaikat.

Poénok és kampánytitkok

Nem túl bíztató kezdés!
– A kezdeti káosz után azonban keményen nekiláttunk a munkának. Megfogtuk a bika szarvát, s többé nem engedtük el. Bejártunk szinte minden települést, házról házra kampányoltunk, reggeltől estig, megállás nélkül.

„Sziluettjét” szemlélve nem nagyon látszik rajta a fizikai megerőltetés.
– Ne menjen politikusnak, aki nem képes jóízűen elfogyasztani napi három ebédet és két vacsorát. Mindenütt megkínálnak, sőt, nekünk főznek, s elvárják, hogy megfelelően értékeljük munkájukat, ne csak csipegessünk itt-ott.

– Visszatérve a választásokhoz, mit nyertek a megyében?
– A megyei tanácsot, a két megyei jogú várost (Szatmárnémeti és Nagykároly), további 2 várost (a 4-ből), valamint 20 községet (a 64-ből). Tasnádon például 1918 óta először van magyar polgármester. Ezenkívül partnerünk, a Német Fórum – amely Szatmárban tulajdonképpen magyar szervezet – további 6 községet nyert meg. Úgy, hogy a magyarság számaránya 35% körül van a megyében. Azzal viccelődünk a színromán Avasújfalu (Negreşti-Oaş) polgármesterével, hogy legközelebb azt is megnyerjük. Ha már román többségű városokban és községekben is nyertünk. Amúgy a románság jó 20%-a ránk szavazott.

Ön volt a mozdony, hiszen 16 000 szavazattal többet szerzett, mint az RMDSZ megyei listája. Utóbbi „mellesleg” országos csúcsként 7000-rel több szavazatot gyűjtött, mint 2004-ben.
– Elsősorban csapatmunka volt, kifejezetten csapatmunka. Egymást segítettük. Én is kampányoltam a polgármesterekért, ők is kampányoltak nekem. Az RMDSZ-es miniszterek látogatásai is sokat nyomott a latba. Sőt, az MPP is nekem kampányolt, mivel csak megyei listát indítottak, tanácselnök-jelöltet viszont nem.

Minek köszönhetik a sikert? Gondolom nemcsak az erőteljes, emberközeli kampánynak?
– A kampány természetesen fontos volt, de az eredmény az RMDSZ 4 éves munkáját, talán inkább 18 év munkáját tükrözi. Kemény munka nélkül, konkrét megvalósítások nélkül nem születhetett volna ekkora siker, bárhogy kampányolunk. De megfelelően hatékony kampány nélkül sem értünk volna el ekkora eredményt.

Együttműködés és önállóság

A jelöltállítás helyileg történt, vagy az országos RMDSZ felülről döntötte el a szatmári rangsorolást? Sokan vélekednek úgy, hogy átütő sikerük éppen annak volt köszönhető, hogy, például Marossal ellentétben, a központ békén hagyta Szatmárt.
– Helyileg történt a rangsorolás, ez létfontosságú volt. Így mindenki sajátjának érezte a listát, s keményen kampányolt. Ha felülről döntik el a jelöltségeket, nem kampányoltak volna értük, ahogy más megyékben itt-ott meg is történt. Biztos nem született volna ilyen jó eredmény.

– Az országos RMDSZ a Székelyföldre fektette a hangsúlyt. Hogyan viszonyult az Önök sikeréhez?
– Nyilván örültek, hiszen Szatmár megyében értük el a legjobb eredményt 2004-hez képest. Hogy konkrétan mennyire fontos ez számukra, az hamarosan, a közelgő költségvetés-kiigazításnál ki fog derülni. Eddig ugyanis Szatmár megye mellőzöttnek érzi magát az országos szervezetben. Noha jócskán átlagon felüli teljesítményt nyújtottunk, egyetlen szatmári RMDSZ-es sincs a kormánygépezetében: sem miniszter, sem államtitkár, sem osztályvezető.

További sok sikert kívánva, köszönöm a beszélgetést.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'