JelenHaz
Szombat, 2019. december 14., 06.33

Nem engednek a pénzükből a közalkalmazottak

Az Alfa Kartell Országos Szakszervezeti Konföderáció vezetősége úgy döntött, hogy hétfőtől az állami alkalmazottak szakszervezeti tagjai az utcára vonulnak. 


A kartell szervezésében hétfőn 11 órától kétórás sztrájkőrséget tartanak a megyei prefektúrák előtt, déltől pedig Bukarestben a munkaügyi minisztérium, illetve a két koalíciós kormánypárt székházai előtt.

Erre a lépésre azért szánták el magukat, mert a költségvetési intézmények szakszervezetei elfogadhatatlannak tartják a kormány bércsökkentési terveit. Ezek közül néhány értelmében csökkenne bizonyos közalkalmazottak alapfizetése, mások pedig a jutalmazási rendszer, valamint az érdemfizetések és év végi prémiumok megszüntetésére vonatkoznak. Az érdekvédelmiek szerint a jövedelmek megkurtításával a Nemzetközi Valutaalap kedvében akar járni a kormány, ezt mutatva fel kiadáscsökkentésként a remélt hitelhez, és mint kiutat a gazdasági válságból. A konföderáció reméli, hogy a kabinet jobb belátásra tér, és a szakszervezetekkel közösen dolgozza ki az egységes közalkalmazotti bérrendszert. Ha nem így lesz, jövő kedden a munkakonfliktus következő lépéseit veszik fontolóra.

Az Alfa Kartellnek 42 tagszervezete és több mint egymillió tagja van a magán- és a közszférából.

Arad
A tanügyminiszter fejét akarják


A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének vezetősége úgy döntött, hogy folytatja az eddig csak felfüggesztett munkakonfliktust, és a tiltakozás formáiról a tagság véleményének kikérése fog dönteni.

A szövetségnek tagja körülbelül hatezer fővel az Aradi Demokratikus Tanügyi Szakszervezet, amelynek elnökét, Dănuţ Ieneşescut kértük meg, hogy sorolja fel, mi okozta elégedetlenségüket. Elsőként a mostani koalíciós kormánypártok választási ígéretét kérik számon: korteshadjáratukon azt ígérték, ha hatalomra kerülnek, idén 33 százalékkal megemelik a tanügyi béreket, sőt a pénz is megvolt erre, most meg eszük ágában sincs alkalmazni a törvényt, ami egyébként a fizetésemelésekről rendelkezik. Mindenféle kormányhatározatokkal próbálják elérni a különböző juttatások, prémiumok, pénzdíjak, érdemfizetések eltörlését (ez motiválatlansághoz vezethet), amivel az elnök szerint a tanügyben dolgozókat hátrányosan megkülönböztetik a többi közalkalmazottól, holott a teherviselésből mindenkinek ki kellene vennie a részét. Megkérdeztük, hogy miből tevődik össze egy átlagos tanári fizetés, mire azt a választ kaptuk: léteznek törvényesen megadható juttatások, amelyek biztosítása iskolánként és szakszervezetenként változik, attól függően, mit sikerült kiharcolni a kollektív munkaszerződések megkötésekor. 

Amiatt is háborognak a tanügyiek, hogy a minisztérium egyoldalúan dönt a beiskolázási keretszámok megváltoztatásáról, bizonyos tantárgyaknál az óraszámok csökkentéséről, ami a szakmán belül és a szülők körében zavarra, feszültségre ad okot, és tömeges leépítésekhez is vezethet.

Ieneşescu kifejtette: a szakszervezetek támogatják a valós tanügyi reformokat, de elvárják, hogy ezek előkészítésébe vonják be őket is. Ha a tanügyminiszter nem akar együttműködni velük, akkor Ecaterina Andronescu menesztését, illetve becsületbeli lemondását követelik.

Temes
A 13. fizetést követelik 


Az Alfa Kartellhez csatlakozott Temes megyei szakszervezetek – valamennyi polgármesteri hivatal, élükön Temesvár, Lugos, Zsombolya stb. alkalmazottainak szakszervezeteivel, a temesvári egyetemek szakszervezetei, a tanügyi szakszervezetek mintegy 40%-a, a gyermekvédelmi igazgatóság alkalmazottainak szakszervezete, a könyvtárak, az egészségügyi szakszervezetek egy része – hétfőn 11 órától 13 óráig – sztrájkőrséget tartanak a Prefektúránál. A szükséges engedélyek megszerzése a temesvári Városházán folyamatban van, nyilatkozta a Nyugati Jelennek Ştefan Gogoşanu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség Temes megyei elnöke, akivel az alábbiakban a tiltakozó megmozdulásról, annak inditékairól és céljáról beszélgettünk.

– Hétfőn sztrájkőrséget szervezünk, nem tiltakozó gyűlést vagy menetelést, tehát nem akarjuk a tömegeket kivinni az utcára. Erre is sor kerülhet, ha nem oldódnak meg a mostani követeléseink. Arra számítunk, hogy mintegy 100-150 szakszervezeti vezető vesz részt a hétfői megmozduláson, ahol átadunk egy tiltakozó jegyzéket a prefektusnak, azzal a kéréssel, hogy továbbítsa azt a kormánynak. 

A követeléseink zöme a kormány által tervezett törvénymódosításokra vonatkozik, amelyek által csökkenteni akarják egyes közalkalmazottak fizetését és a fizetési pótlékokat, anélkül hogy ezekről egyeztetéseket folytattak volna az érdekeltek képviselőivel. Külön aggaszt bennünket a kormánynak az az elképzelése, hogy a költségvetési intézmények vezetői dönthetik el, milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy ne lépjék túl a kiutalt költségvetési keretet. Ez szabad kezet adna az intézményvezetőknek, hogy önkényesen csökkentsék az alkalmazottak fizetését, vonják meg a különféle pótlékokat, vagy akár el is bocsáthassanak alkalmazottakat. A mi álláspontunk az, hogy a megszorító intézkedésekről először egyeztetni kell a szakszervezetekkel, és a törvényes rendelkezések tiszteletben tartásával kell őket alkalmazni.

– A nadrágszíj-meghúzó intézkedéseket a kormány a pénzhiánnyal indokolja...

– Tisztában vagyunk azzal, hogy gazdasági válság van. Mi már évek óta szorgalmazzuk, hogy a kormány javasoljon egy olyan törvényt, amely egységesen szabályozná a közalkalmazottak fizetését. Mi azt követeljük, hogy ez a törvény számolja fel a különféle pótlékokat, amelyekre éppen azért volt szükség, mert egyes fizetések rendkívül alacsonyak. Mi azt szeretnénk elérni, hogy ugyanazért a munkáért egyforma fizetést kapjanak a közalkalmazottak és a fizetésemeléseket is egységesen alkalmazzák, mert a mostani rendszer súlyos igazságtalanságokhoz vezetett: egyes közalkalmazottak több száz milliót keresnek (régi lejben – szerk.), mások meg a létminimumhoz szükséges összeget sem kapják meg. 

– Milyen sajátos követelései vannak az Alfa Kartell Temes megyei szakszervezeteinek?

– A Temes megyei szakszervezetek külön követelése a 13. fizetéssel kapcsolatos, ami a helyi prefektúra hatáskörébe tartozik. Egyes Temes megyei polgármesteri hivatalokban és iskolákban ugyanis kifizették a 13. fizetést, másokban nem, ami feszültségeket gerjesztett a költségvetési alkalmazottak között. Egyes polgármesteri hivatalok arra hivatkoztak, hogy még nem szavazták meg a költségvetést, azért nem tudnak fizetni, pedig a törvényes rendelkezések szerint lehetőségük van a kifizetésekre a tavalyi költségvetéssel arányosan megszabott határokon belül. Ez a probléma nagy elégedetlenséget keltett a megyében, és ha nem oldódik meg, a tanügyi szakszervezetek (FEN) nagyszabású tüntetés megszervezését helyezték kilátásba.  

***

A művelődési intézmények szakszervezetei csütörtökre meghirdetett tiltakozó megmozdulásukat nem tartották meg, miután képviselőik a fővárosban egyezségre jutottak a minisztériummal az 1672/2008-as kormányhatározat alkalmazásának felfüggesztéséről.

Hunyad
Pótlék kell, de a tüntetést megfontolnák


– Hunyad megyében körülbelül száz személyt várunk hétfőn délelőtt a prefektúra elé, az országos szinten szervezett tüntetésre, közölte tegnap Vasile Bujor, az Alfa Kartell szakszervezeti tömörülés Hunyad megyei vezetője, aki szerint megengedhetetlen a kormánynak a közalkalmazottakkal szembeni magatartása. – Nem tűrhetjük el, hogy egyszerűen megtizedeljék a béreinket, lefaragjanak minden pótlékot, ami a kollektív munkaszerződéseinkben szerepel. Ha a kétórás figyelmeztető sztrájk nem hozza meg a várt eredményt, akkor hamarosan általános sztrájkba kezdünk, fogalmazott Bujor, aki szerint az Alfa Kartell égisze alatt tömörülő valamennyi szakszervezet képviselőt fog küldeni a hétfői tüntetésre. 

A tagszervezetek azonban egyelőre korántsem olyan biztosak a hétfői tüntetésen való részvételben. – Mi egyelőre nem döntöttük el, hogy kivonulunk-e a prefektúra elé, közölte tegnap Gabriela Ciorba, a pénzügyi igazgatóság alkalmazottainak szakszervezeti képviselője. Mint mondta, a pótlékok lefaragása természetesen őket is érinti, de a Sed lex szakszervezet szintjén egyelőre nem dőlt el, hogy támogatják-e az Alfa Kartell kezdeményezését.

A tanév befagyasztását is kilátásba helyezték

A tanügyi szakszervezeteknél szintén megoszlanak a vélemények. A felsőoktatásban dolgozókat tömörítő Alma Mater szakszervezet elvileg támogatja az Alfa Kartell kezdeményezését, de nem valószínű, hogy képviselőt küldenek a hétfői tüntetésre. A Spiru Haret tanügyi szakszervezet viszont teljesen elhatárolja magát a hétfői megmozdulástól. – Nekünk a napokban volt országos szintű egyeztetésünk a többi tanügyi szakszervezettel, amelyen javasoltuk, hogy a közoktatásban az érettségi vizsgák és az egységes félévik felfüggesztésével reagáljunk a kormány megszorító intézkedéseire. Tulajdonképpen ezt nem is kell szakszervezeti szinten szorgalmazni, hiszen a pedagógusok maguktól is lemondanák a vizsgák szervezését. A tanügyminisztérium ugyanis a jelenlegi hozzáállása szerint egyszerűen nem fizeti a vizsgák szervezését, felügyeletet, javítást, állítja Paul Rusu, a Spiru Haret szakszervezet Hunyad megyei vezetője. Mint mondta, a tanügyi érdekképviseleti szervezetek szintjén jövő héten újabb egyeztetés lesz, s amennyiben az ott elhatározott tiltakozási akciók során nem sikerül megfelelő hozzáállást kikényszeríteni a kormány részéről, akkor még a tavaszi vakáció előtt befagyasztják a tanévet.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Hozzászólt: Mihály Lehel / Péntek, 2009. március 20., 20.45 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Először is illenék tudni,hogy is keletkezik a közpénz,és azt megbecsűlni!
Hozzászólt: Ilona János / Péntek, 2009. március 20., 10.34 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Nem tiltott, de nem is szerencsés az évszakhoz, időszakhoz nem megfelelő illusztráció használata.
Például síszezonról szóló cikkhez a zöld fűvel borított hegyoldal látványa enyhén vicces.

'valaki' tehát joggal várja a jobb időt! :)
Hozzászólt: na és / Péntek, 2009. március 20., 08.57 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

illusztrációról hallott már, kedves "valaki"?
Hozzászólt: valaki / Péntek, 2009. március 20., 08.40 Válaszoljál rá! Válaszoljál rá!

Ez a fotó ugye provokáció? Mióta várjuk az ilyen meleg időt, amit a fotó sugároz. Ez nem tegnap lett készítve, még aki ide tette az sem hiszi el.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'