A franciák saját odújukban szelídítették meg a román farkasokat

Írta:
2013. december 10. 00:42 (kedd) /

A november 30-án lezajlott Román Kupa döntőjével (ezen a hazai pályáján játszó Bukaresti Steaua győzedelmeskedett, miután 17:10-re legyőzte a címvédő nagybányaiakat, akik négy, sikerekkel teli évük után, idén először maradtak trófea nélkül – mert emlékeztetőül, a temesváriakkal megvívott októberi bajnoki döntőn is alul maradtak). 

Ezzel nagyjából befejezettnek tekinthető az idei rögbis szezon. Azért csak nagyjából, mert a Bukaresti Farkasok (Wolves) névre hallgató liga-válogatott játékosainak (tagjait csak a hazai pontvadászaton szereplő rögbisek közül válogathatják ki) még túlórázniuk kell. Ők a sportág európai klubcsapatok számára kiírt – színvonalát tekintve második legerősebb – kupasorozatában, az Amlin Challenge Cup-ban szerepelnek, ahol (még) télen sincs pihenő!

A kiírásról csak annyit, hogy ebben öt „négyes” csoportban folynak az előcsatározások, hogy aztán tavasszal, a negyeddöntőkkel, már kieséses rendszerben folytassák. Erre a státuszra a – csoportgyőzteseken kívül – három legjobb eredményt felmutató (csoportjában több pontot gyűjtő) második helyezett is jogosult. A kupa minőségére a résztvevő csapatok országonkénti „hovatartozása” ad garanciát: alanyi jogon (ez alatt hazai bajnokságuk magas színvonala értendő) a franciák hét, az angolok hat, az olaszok négy, a walesiek egy csapatot nevezhettek, míg a maradék két hely „meghívásos” alapon kelt el. Ezek egyikét szokta megcsípni immár évtizedek óta a román liga-válogatott is (vagyis nem egy klubcsapat!) – köszönhetően a sportágban elért diplomáciai kapcsolatainak, no meg nem utolsósorban annak a ténynek, hogy a román válogatott még egyetlen világbajnokságról sem hiányzott, a világranglistán eddig sosem kerültek az első húszon kívülre.

Ami a 2013/2014-es kiírást illeti: a 3. csoportba sorolt Farkasok idei csoporttársai a francia Brive, az angol Newcastle Falcons és az olasz Rugby Calvisano. Az elmúlt hétvégén félidejéhez érkezett a pontvadászat, vagyis a 3. forduló mérkőzéseire került sor. A liga-válogatott soros ellenfele a Brive volt, melyet a sportág hazai szentélyének tartott bukaresti Diadalív stadionban fogadott. A mérkőzés eredménye végig szorosan alakult, a franciáknak csak az utolsó percben sikerült bebiztosítaniuk kis különbségű (18:13-as, amiért jutalomponttal vigasztalódtak a házigazdák) győzelmüket. Érdekes módon, a mérkőzés egyetlen célját a Farkasok érték el – ezt a Temesvári RCM mvt Univ. de Vest bajnokcsapatának tagja, Valentin Popârlan szerezte. Rajta kívül a kezdő tizenötösben volt még a szintén temesvári Valentin Calafeteanu, Eugen Căpăţână, Alexandru Ţăruş és Cătălin Fercu is, de később, a cserepadról, Dorin Lazăr is pályára léphetett.

A forduló másik mérkőzésén: Newcastle–Calvisano 37:15 (itt viszont a győztesnek járt a jutalompont).

Az állás: 1. Brive 10 pont, 2. Newcastle 10 (2), 3. Farkasok 6 (2), 4. Calvisano 2 (2). Zárójelben a jutalompontok száma olvasható.

A 4. forduló párosításai: Brive–Farkasok (pénteken), Calvisano–Newcastle (vasárnap).

Hozzászólások