https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Hétfõ, 2019. szeptember 23., 16.10

A Nemzetek Kupája ismét Dél-afrikába került

A Nemzetek Kupája ismét Dél-afrikába került
A Nemzetek Kupája ismét Dél-afrikába került

Megismételte 2007-es győzelmét az Emerging South Afrika elnevezésű dél-afrikai  rögbicsapat azon a 6 csapatos, 3 fordulós bajnokságon, melyet IRB Nations Cup 2008  néven bonyolítottak le Bukarestben.

Bár tavalyi csapatuk erősebbnek tűnt a mostaninál, az „antilopok” ezúttal is veretlenül fejezték be a tornát: a záró mérkőzésen 25:13-ra (célarány 3:1) győzték le az addig még szintén 100%-os Romániát, mely így csak a 3. helyen végezhetett, mert az utolsó fordulóban győztes (örök rivális) grúzok (ismét) megelőzték őket.

Pedig 5 perccel a vége előtt (20:13 volt ekkor az állás), a hazaiak még tarsolyukban érezhették a 2. helyet biztosító jutalompontot, de ekkor, az emberhátrányban játszó dél-afrikaiakat még a stadionra zúduló felhőszakadás sem zavarta meg abban, hogy bevigyék utolsó, 3. céljukat.

Ez a találkozó arról is emlékezetes marad, hogy a dél-afrikai feleséggel rendelkező,  36 éves, de még Franciaországban légióskodó Romeo Gontineac ezen a találkozón búcsúzott el a címeres meztől, melyet 1995 óta, 76 alkalommal ölthetett magára; ebből a szempontból, a 4 Világkupát is megjárt (ez egy világszinten is nagyon ritka teljesítmény) játékos második a hazai örökranglistán.

Érdekes, hogy a tornagyőztes Emerging edzője nem más, mint az a Chester Williams, aki az elmúlt hetekben kupát és bajnokságot is nyert a Dinamóval, így joggal  büszkélkedhet arra, hogy ugyanabban a városban, mindössze 40 nap leforgása alatt, 3 trófeát is begyűjtött!

A Nemzetközi Rögbi Szövetség (IRB) hathatós (1 millió eurós) támogatásával megrendezett torna lebonyolítása idén is sikeresnek mondható, így a hazai szövetség  már most reménykedhet abban, hogy 2009-ben (vagyis: zsinórban harmadszor) is Bukarest lesz majd annak a házigazdája.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'