Fölszálott a páva

JelenHaz
Hétfõ, 2019. október 21., 03.31

A sakkozók is túl vannak az év első szuperturnéján

 
2008. január 31., 04.00
Csütörtök
Ami a teniszezőknek az Ausztrál Open, az a sakkozóknak a Corus Chess, vagyis a hollandiai Wijk aan Zee-ben minden év januárjában sorra kerülő szuperturné. Az idei jubileumi kiírás volt, mert immár 70. (!) alkalommal indították el a sakkórákat ebben az Északi-tenger partján fekvő kisvárosban. Valójában itt egy több mint 2 hétig tartó fesztivál zajlik, melynek gerincét a 3 (A, B és C) csoportban zajló, egyenként 14 tagú, zárt nagymesterversenyek alkotják.

A szuperturné jelző természetesen az A-csoportra illik, ahol – kis kivétellel – a világ legjobbjai versengenek. Idén sem volt ez másképp: nemcsak az érvényes ranglista első 3 helyezettje, hanem a pillanatnyi legjobb 13-ból is tízen voltak jelen.
Így nem csoda, hogy a verseny az itt rekordnak számító 20-as kategóriájú besorolást kapta, mert annak ÉLŐ-pontátlaga 2742 volt.
A verseny a tavaly is (igaz, Topalovval és Radzsabovval megosztva) győztes örmény Aronjan és a 2007-ben még az utolsó helyen végző norvég Carlsen versenyfutása jegyében telt el: ebben előbb Aronjan került hátrányba (Kramnyik verte a 6. fordulóban), de utána a 17 éves ifjú titán is kikapott kétszer (előbb Lékótól, majd Anandtól). Szerencséjére, ezeket mindig egy következő fordulóbeli győzelemmel – a nagy bravúrt a 12. fordulóban vitte véghez, amikor Kramnyikot sötéttel győzte le – tudta kompenzálni, így a végén (8-8 ponttal) holtverseny alakult ki kettőjük között.
Érdekes, hogy Magnus Carlsen ragyogóan ívelő pályafutása valójában itt kezdődött, amikor 2004-ben, 13 éves korában 10,5 ponttal megnyerte a C-csoportot, és ezzel jogot nyert a 2005-ös B-csoportos részvételre. 2006-ban már azt is megnyerte, és íme, 2008-ban már az A-csoportban lett győztes!
Idén két magyar is részt vett a Coruson: a 2005-ben győztes Lékó Péter (aki 2000-ben és 2004-ben is 2. volt) és a 2003-ban második, 2005-ben pedig 4. helyezett Polgár Judit. Lékó 7 pontjával az 5., Polgár pedig 6 ponttal a 10. helyen zárt úgy, hogy mindketten ÉLŐ-pont nyereséget könyvelhettek el.
Lékó előtt is voltak már magyar győztesei ennek a versenynek: Sax Gyula és Ribli Zoltán 1989-ben holtversenyben voltak elsők, de itt a legtöbbször Portisch Lajosnak kellett gratulálni, aki négyszeres győztes Wijk aan Zee-ban. Ennél több győzelemmel csak a mostani világbajnok, az indiai Anand dicsekedhet, aki ötször nyert itt.
Kellemes színfoltja volt az idei Corusnak a négy – ma már veteránkorú – volt győztes számára rendezett, 6 fordulós verseny.
Ezen a 71 éves Portisch, a 77 éves, szintén négyszeres győztes (ma már) svájci Korcsnoj, az 57 éves, kétszeres győztes – valamikor “A nyugat legjobbja” címet viselő – holland Jan Timman és az 58 éves, egyszer győztes szerb Ljubojevics mérte össze erejét. A győzelmet, 4 ponttal, az utóbbi szerezte meg.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'