https://www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz
Csütörtök, 2019. szeptember 19., 15.42

Anand negyedszer is nyert Linaresben

Lékó,
Lékó, "akinek ment már jobban is Linaresben"

Az év második szuperturnéja – amely a pillanatnyilag létező maximális (21-es kategóriájú) besorolást kapta– a spanyolországi Linaresben fejeződött be, miután annak első félidejére a mexikói Moreliában került sor.

A 25. kiírását ünneplő csúcsesemény első 7 fordulóját immár 3. éve viszik az óceánon túlra, így ezt már az elnevezésben is rögzítették, mert a turné azóta „Linares–Morelia” név alatt fut.

Ez a világ 8 elit sakkozójának egyik zárt (tehát meghívásos) versenye, mely 1998 óta zajlik oda-vissza alapon.   

Az idei verseny első félidejét a ranglistavezető, indiai Anand nyerte 4,5 ponttal, pedig ekkor szenvedte el egyetlen vereségét (Aronjan ellen, a 2. fordulóban).

A 4 napos pihenő után folytatott esemény 2. félidejében –2 gyors győzelmével– Carlsen, a 17 éves norvég csodagyerek a világbajnok nyomába eredt, de a direkt mérkőzésükön nem tudta őt (is) legyőzni. Sőt, a következő fordulóban Lékó Pétertől is kikapott (sajnos, ez volt a magyar éljátékos egyetlen hőstette ezen a turnén), így 8 pontja csak a második helyre volt jó, mert az indiai –„csendes” remikkel dagasztva pontszámát–, 8,5 pontjával, a negyedik itteni győzelmét zsebelte be.

Ezzel Anand az örökranglista 2. helyére került az itt kilencszer győztes, legendás orosz Kaszparov mögött.    

Lékó –aki itt már egyszer, 2003-ban, győztesként állt fel asztaltól– nem volt csúcsformában ezen a versenyen: bár győzelemmel kezdett (az azeri Radzsabovot verte meg), Mexikót (2,5 pontjával) az utolsó helyről búcsúztatta. A spanyolországi „félidő” is csak fél ponttal sikeredett jobbra (az említett egyetlen győzelemmel), de legalább ez elég volt arra, hogy megelőzze a spanyol Shirovot, akit –úgy látszik– megbéníthatott a „hazai pálya előnye” (persze: sakkban ez nem létezik!), mert csak 1,5 pontot szerzett Linaresben, pedig itt a 2. helyről folytathatta.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'