JelenHaz
Péntek, 2019. december 06., 01.10

Angela Merkel bojkottálja a megnyitót

Angela Merkel bojkottálja a megnyitót
Angela Merkel bojkottálja a megnyitót

Sem Angela Merkel német kancellár, sem pedig Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter nem vesz részt a pekingi nyári olimpia megnyitó ünnepségén, de ennek nincs köze Tibethez – közölte a német külügyminiszter, az európai uniós külügyminiszterek találkozójának színhelyén, a szlovéniai Brdóban.

Hozzátette: „tudomása szerint” Wolfgang Schäuble, a sportért is felelős belügyminiszter sem tervezi a részvételt a megnyitó ünnepségen. Steinmeier nem számol azzal, hogy a külügyminiszteri értekezleten a témával kapcsolatban szóba kerülne egy közösen kialakítandó álláspont az EU-tagországok kormányai részéről. Egyúttal ismételten állást foglalt az olimpiai játékok bojkottja ellen.

A német külügyminiszter nem számol azzal, hogy a brdói értekezleten a nyitóünnepségről való esetleges távolmaradás ügyében szóba kerülne egy közösen kialakítandó álláspont az EU-tagországok kormányai részéről. Minthogy nem lehet tudni, hogy egyáltalán ki akar részt venni a megnyitón, „nem is jöhet szóba megállapodás a részvétel lemondásáról”.

 

Egyúttal ismételten állást foglalt a pekingi nyári olimpiai játékok bojkottja ellen. „Egy NEM az olimpiára saját lelkiismeretünk megnyugtatására” nem jelent segítséget sem a Kínában élő emberek, sem a sportszövetségek számára. Az olimpiához hasonló rendezvények nem korlátozódhatnak olyan régiókra mint Nyugat-Európa, az Egyesült Államok, Kanada, Dél-Korea és Japán, hanem az egész világra ki kell terjeszteni őket - mondta.

A német külügyminiszter szerint az EU-nak fel kell szólítania a Kínai Népköztársaságot, hogy mértéktartóan reagáljon a tibetiek tüntetéseire.
(MTI)


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'