MOL Winter EVO
Szombat, 2019. január 19., 12.48
Olajozottan működő kulturális kapcsolatok

Aradon a Budapest-hegyvidéki művészek alkotásai

Az egybegyűlteket Bognár Levente alpolgármester (középen) üdvözölte, majd Balázs Attila (jobbról a második) méltatta a kiállítási anyagot
Az egybegyűlteket Bognár Levente alpolgármester (középen) üdvözölte, majd Balázs Attila (jobbról a második) méltatta a kiállítási anyagot

Hétfőn az aradi Alfa Galériában 17 órakor kezdődött Arad egyik testvértelepülésében, a Budapest XII. Kerületében működő Hegyvidéki Művésztelep alkotóinak a kiállítása.

Az egybegyűlteket Bognár Levente alpolgármester üdvözölte, aki kifejtette: a kiállítás az Aradi Polgármesteri Hivatal és Budapest XII. Kerületének Önkormányzata közötti együttműködési programban valósult meg. Budapesten május 4-én volt az aradi Eisele Szűcs Zoé festményeinek a kiállítása, aminek a tükör-rendezvényeként, a mai kiállítás a Mikulás bácsi ajándékának számít. Ezenkívül azonban más rendezvények is voltak: az aradi mazsorettcsoport budapesti látogatása, az Aradi Filharmónia ottani koncertje a MOM-központban, de az Aradi Napok programjában is budapesti jazz-koncertnek lehettünk a szem- és fültanúi. A jól működő kulturális kapcsolatoknak az idei záró rendezvénye a jelen kiállítás, amihez jó szórakozást kívánt.

A 21. alkalommal megszervezett Hegyvidéki Művésztelep munkájáról Groșan Nóra román nyelvű tolmácsolásával Balázs Attila, a Hegyvidéki Galéria igazgatója beszélt. A Művésztelepen az anyaországiakon kívül szlovéniai, szlovákiai, vajdasági és erdélyi művészek mellett egy angol is alkotott. A tíznapos munka idején egy valódi közösség jött létre, az ott szövődött barátságok és szakmai kapcsolatok bizonyára hosszú életűek lesznek. A Hegyvidéki Művésztelep azért is jelentős, mert Budapestnek ez a legrégebbi, folyamatosan működő alkotóműhelye. A Művésztelepen minden alkalommal kiválasztanak egy központi témát, amire a művészek reflektálhatnak, az idei téma a kereszteződésekre hangolódott. A kiválasztásnál az volt az alapvető szempont, hogy mindenkit ihletre serkentsen. A továbbiakban, ugyancsak román nyelvű tolmácsolás mellett méltatta a kiállítási anyagot képező húsznál több alkotást, megnyitva a kiállítást. Az alkotások között a kereszteződések témakörnek olyan meghökkentő megjelenítése is szerepelt, mint vonalakkal barázdált, feketére mázolt vászon, ami mélyen szántó gondolatokat fogalmazhat meg a szemlélőben.

Bognár Levente alpolgármester a karácsonyi ünnepek előtt köszönetet mondott a partnerségért az Aradi Plasztikai Művészek Egyesületének a képviseletében jelen volt Dumitru Şerban elnöknek és a kiállítás szervezőjének, Siska-Szabó Hajnalka képzőművésznek, illetve a kiállítás megszervezésében részt vett összes művésznek, a jelen volt Gonda Attila kulturális osztályvezetőnek és a kiállítóknak, majd minden résztvevőt koccintással egybekötött szeretetvendégségre hívott. 


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Jelen
Puskel Péter
Communitas
'